x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Coaliţie împotriva hărţuirii copiilor pe internet

Coaliţie împotriva hărţuirii copiilor pe internet

de Alexandru Radescu    |    01 Dec 2011   •   21:00
Coaliţie împotriva hărţuirii copiilor pe internet

La solicitarea Comisiei Europene, 28 de mari companii IT&C au format o coalitie al carei scop ar fi 'transformarea internetului intr-un mediu mai adecvat si mai sigur pentru copii'. Se regasesc nume importante din industrie, intre care Apple, Deutsche Telekom, Facebook, Google, LG, Microsoft, Nokia, Orange, Telefonica, Vivendi, Vodafone etc. Concret, rezultatul acestei colaborari ar trebui sa se regaseasca in facilitarea raportarii continuturilor periculoase, asigurarea unor parametri de confidentialitate adecvati varstei si oferirea unor optiuni mai variate pentru controlul parental.

Contextul actual, conform statisticilor UE, cerea luarea unor masuri in acest sens. In medie, in Europa, copiii incep sa utilizeze internetul in jurul varstei de 7 ani. 38% dintre copiii cu varste intre 9 si 12 ani care folo­sesc internetul afirma ca au un profil pe o retea de socializare, in pofida restrictiilor de varsta impuse. Peste 30% dintre copiii care utilizeaza internetul o fac prin intermediul unui dispozitiv mobil, iar 26% prin intermediul consolelor de jocuri.

Un studiu recent realizat de compania romaneasca de securitate informatica BitDefender arata ca peste jumatate dintre copiii hartuiti online au fost grav afectati, suferind stari de violenta, manie, tristete sau apatie. Per ansamblu, 89% dintre parintii participanti la sondaj au declarat ca micutii lor le-au vorbit despre forme de hartuire online (cyberbully-ing). Fenomenul de Cyberbully-ing este o forma de agresiune virtuala, care se manifesta prin amenintari, hartuire, umilire sau comportamente violente indreptate asupra unei victime in mediul online, fie pe platforme virtuale, prin programele de mesagerie instanta sau pe e-mail. 'Aceasta noua coalitie trebuie sa puna la dispozitia copiilor si a parintiilor mijloace de protectie transparente si consecvente pentru a putea beneficia pe deplin de avantajele oferite de mediul online (…) Conjugandu-ne eforturile, vom impune ritmul pentru intreaga industrie de profil si vom dispune de instrumentele adecvate pentru a oferi copiilor autonomie maxima in mediul online in conditii de siguranta', declarat ieri vicepresedintele Comisiei Europene, Neelie Kroes.

Cel mai probabil, din colaborarea acestor companii ar trebui sa rezulte aplicatii/functii usor identificabile si recognoscibile pe toate dispozitivele, pentru a permite semnalarea eficace a continuturilor si contactelor care par a fi prejudiciabile pentru copii si interventia eficienta in astfel de si­tua­tii.

De asemenea, se cere elimi­narea eficienta a materialelor con­tinand abuzuri asupra minorilor: pentru a imbunatati cooperarea cu auto­ritatile responsabile cu aplicarea legii si cu serviciile telefonice de ur­genta, in vederea luarii de masuri pro­active pentru a elimina de pe in­ternet materialele continand abuzuri sexuale asupra minorilor. De altfel, o directiva a PE adoptata la sfarsitul lui octombrie prevede cel putin un an de inchisoare pentru cei care privesc pornografie infantila pe web.

×
Subiecte în articol: observator