x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cod galben de frig!

Cod galben de frig!

de Anca Ardeleanu    |    10 Noi 2007   •   00:00
Cod galben de frig!

De astăzi intră in vigoare codul galben de frig, emis de ANM, valabil pănă la 12 noiembrie, ora 12:00. Vremea se va răci accentuat. Vor fi valori de temperatură cu 5...6 grade mai mici decăt normalul lunii noiembrie. Vor fi ninsori, lapoviţă şi ploi in toată ţara.

Meteorologii au emis ieri o atenţionare cotată cu cod galben de frig. Aceasta este valabilă de astăzi pănă luni, la ora 12:00. Vremea se va răci accentuat in toată ţară şi văntul va prezenta intensificări. Temporar vor fi precipitaţii sub formă de ninsoare in centrul şi nordul teritoriului naţional.

In restul ţării, predominat va ploua, dar izolat, ploile se pot transforma in lapoviţă şi ninsoare. Temperaturile maxime vor fi in scădere accentuată la nivelul intregii ţării. In Capitală, in acest week-end, dimineaţa se vor inregistra maxime de - 3 grade Celsius, iar la amiază, 5 grade Celsius. La scara Romăniei in următoarele zile mercurul termometrelor nu va urca mai mult de 6 grade.


LA MUNTE. Cei ce au ales să-şi petreacă sfărşitul de săptămănă la munte este bine să ştie că acolo ninsorile vor fi mai consistente şi viscolite, iar văntul va sufla cu viteze de 80-100 km/h. In toată zona montană, dimineţile vor fi friguroase, cu maxime de - 12 grade Celsius, iar la amiază vor fi maximum - 5 grade Celsius.

Comentariul specialistului

Răcirea vremii de la acest sfărşit de săptămănă presupune valori de temperatură cu pănă la 5... 6 grade mai mici decăt cele normale la această dată. Pătrunderea de aer rece va fi favorizată de evoluţia unor sisteme frontale, care vor determina precipitaţii. Vor fi intensificări de vănt, care vor spori senzaţia de frig. In zona montană, viteza văntului va putea depăşi 80-100 km/h şi, pe lăngă reducerea vizibilităţii, indicele de răcire ar putea avea valori ce echivalează cu temperaturi mai mici de - 25, - 30 de grade. Ninsorile vor predomina şi in Maramureş, Transilvania, nordul Moldovei, cea mai mare parte a Crişanei şi temporar in Banat, plus in zonele deluroase. (meteorolog Romica Jurca)

Bucuresti - max. 7°C - min. - 2°C

Azi (sămbătă):

Vremea se va răci, iar cerul va fi noros. Va ploua ziua, iar noaptea vor fi condiţii de lapoviţă.

Măine (duminică):

Vremea va fi rece, cerul temporar noros şi vor fi condiţii de precipitaţii mixte. Văntul va sufla moderat şi cu intensificări.

Maxima: 6°C, iar minima: - 3°C.

Poimăine (luni):

Cerul va fi noros, iar văntul va sufla moderat şi cu intensificări. Maxima: 8°C, iar minima: - 3°C.

La munte

Azi (sămbătă):

Vremea se va răci. Cerul va fi mai mult noros şi pe arii extinse va ninge ziua in Carpaţii Orientali,

iar seara şi noaptea in Carpaţii Occidentali şi in vestul Meridionalilor. Cantităţile de apă vor depăşi 15... 20 l/mp.

Măine (duminică):

Vremea va fi rece, iar cerul noros. Va ninge pe arii extinse, iar văntul va sufla tare, viscolind ninsoarea.

Poimăine (luni):

Cerul va fi noros şi va mai ninge local in Occidentali şi in Orientali şi pe arii restrănse in rest.

Drumeţii

Vlăduşca (La Table) - Gura Prăpăstiilor

Traseul reprezintă o variantă de vară, recomandabilă pentru scurtarea traseului Zărneşti - Plaiul Foii - Vf. La Om - Zărneşti şi face legătura intre punctul La Table şi Prăpăstiile Zărneştilor. Muntele Vlăduşca reprezintă locul de incepere a traseului, din

punctul de minimă altitudine La Table; de aici poteca se angajează pe Valea Cheile Prăpăstiilor, unde se face joncţiunea cu traseul Zărneşti - Diana.

Trusa medicală. O mică trusă de medicamente pentru drumeţii montane nu trebuie să lipsească nici unui turist. Aceasta trebuie să conţină: Aspirina, Vitamina C, Midocalm, Algocalmin, Saprosan, Biseptol, comprese sterile, faşă elastică, leucoplast antiseptic. Vitamina C este un energizant foarte bun şi reduce consumul de apă.

×
Subiecte în articol: observator grade