x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ploile torențiale fac ravagii în județele Dolj și Olt. Râurile au ieșit din matcă, sute de gospodării au fost inundate

Ploile torențiale fac ravagii în județele Dolj și Olt. Râurile au ieșit din matcă, sute de gospodării au fost inundate

07 Mar 2014   •   08:57
Ploile torențiale fac ravagii în județele Dolj și Olt. Râurile au ieșit din matcă, sute de gospodării au fost inundate
UPDATE 12:25 - Apele unor pârâuri care au ieşit din matcă în cursul ultimei zile şi a nopţii precedente au început să se retragă vineri, dar sunt în continuare inundate peste 200 de anexe gospodăreşti, poduri, podeţe, terenuri agricole, potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Olt, Alin Băsăşteanu.

Acesta a precizat vineri, pentru Agerpres, că nu mai sunt case inundate şi nu sunt zone sau locuinţe izolate. Băsăşteanu a declarat că, potrivit situaţiei centralizate la ora 12,00, sunt evacuate şase persoane din comuna Movileni, cazate la un cămin pentru vârstnici din localitate. În comuna Crâmpoia, din cauza inundaţiilor, a fost avariată o casă şi un drum comunal pe o porţiune de 200 de metri, iar în alte localităţi din judeţul Olt au fost avariate şapte anexe gospodăreşti.

'La această oră mai sunt inundate 236 de anexe gospodăreşti, 778 hectare de teren arabil, 240 hectare de păşuni, 10 hectare de pădure. Sunt avariate din cauza inundaţiilor patru poduri şi 14 podeţe, iar pe drumul judeţean dintre localităţile Coteana şi Ipoteşti este apă şi a fost restricţionat traficul pentru maşinile de mare tonaj ', a precizat purtătorul de cuvânt al ISU Olt.

UPDATE 09:15 -
Digul râului Teslui din comuna doljeană Drăgoteşti a fost rupt de ape în mai multe locuri în noaptea de joi/vineri, iar zeci de gospodării şi locuinţe au fost inundate.

Potrivit prefectului de Dolj, Marius Deca, odată cu oprirea ploii, vineri dimineaţa nivelul apei a început să scadă, iar echipe de la ISU, SGA şi jandarmi acţionează pentru scoaterea apei din case şi protejarea populaţiei. 'În comuna Drăgoteşti, malul Tesluiului a fost rupt în mai multe locuri. În acest moment încercăm să evaluăm situaţia şi, dacă va fi nevoie, să solicităm un elicopter pentru a putea stabili cum am putea acţiona pentru ca apele să se retragă cât mai repede. În comuna Drăgoteşti există aproape 100 de persoane - vreo 40 de familii - care au apă în curte şi parţial în case', a declarat prefectul de Dolj.

Prefectul a mai afirmat că din cauza inundaţiilor în mai multe localităţi din Dolj situaţia este 'destul de dificilă' în condiţiile în care pe Raznic şi Teslui au fost depăşite cotele de pericol. 'O situaţie mai dificilă avem în satul Bascov din comuna Sopot unde 380 de persoane din 120 de gospodării erau practic aseară izolate şi spre care voiam să ne îndreptăm azi dimineaţă cu alimente şi apă. Din fericire acum se poate circula pe un drum, iar oamenii nu mai sunt izolaţi. Mai sunt însă locuinţe din Sopot care au apă în casă şi acţionăm pentru a o evacua', a spus prefectul Marius Deca.
......................................................

Zeci de localităţi din Olt şi Dolj sunt în pericol să fie invadate de ape. Cel mai grav afectate de inundaţii au fost localităţile oltene Movileni, Şerbăneşti şi Schitu. Iar pericolul nu a trecut. Şi asta pentru că avem în vigoare un cod portocaliu de inundaţii până la ora 18.00. Există în continuare o avertizare de depăşire a debitelor pe râurile Desnăţui, Terpeziţa, Raznic, Teslui şi Beica.

La Movileni, pompierii construiesc diguri de protecţie. Inundaţiile au afectat deja zece gospodării şi mai multe terenuri din localitate.

Ploile au făcut pagube şi în Vâlcea. O alunecare de teren a blocat parţial circulaţia pe DN7, în localitatea Goleşti, iar un zid de sprijin dintr-un parc s-a prăbuşit, la Râmnicu Vâlcea, în urma infiltraţiilor.

În Goleşti, un val de pământ cu tot cu arbori s-a prăvălit de pe deal pe carosabil, la kilometrul 163 al drumului naţional 7, şi a blocat traficul rutier pe sensul de mers spre Piteşti. Lucrătorii de la drumurile naţionale îi avertizează pe şoferi să circule cu prudenţă în zonă.

Cod portocaliu şi galben de inundaţii până vineri

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis, joi, avertizare de cod portocaliu, începând cu ora 18.00, pe râul Desnăţui şi afluentul său, Terpeziţa, pe Raznic (afluent al Jiului - judeţul Dolj), pe Teslui şi pe Beica (afluenţi ai Oltului inferior - judeţul Olt).

Bazinele hidrografice aflate sub avertizare de cod galben sunt: Drincea, Desnăţui, Jiu mijlociu şi inferior, Olt inferior, Vedea, Călmăţui, Neajlov. Fenomenele hidrologice vizate sunt: creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu depăşiri ale cotelor de atenţie.

Avertizarea hidrologică este valabilă de joi, de la ora 12:00 până vineri, la ora 18:00, potrivit comunicatui de presă al Administraţiei Naţionale "Apele Române".

Având în vedere situaţia hidrometeorologică actuală şi prognoza meteorologică pentru următoarele 24 de ore, se actualizează atenţionarea hidrologică, informează Administraţia Naţională "Apele Române".

Se menţine cod galben pe Drincea (judeţul Mehedinţi), Desnăţui (judeţul Dolj), Jiu-sector Filiaşi-Podari (judeţul Dolj) şi pe unii afluenţi din bazinul mijlociu şi inferior (judeţele Mehedinţi, Gorj şi Dolj), pe Olteţ (judeţele Gorj şi Vâlcea) şi pe unii afluenţi ai Oltului inferior din judeţele Olt şi Vâlcea şi se instituie cod galben, începând de joi, ora 21:00, pe râurile din bazinele: Vedea (judeţele Olt, Argeş şi Teleorman), Călmăţui (judeţul Teleorman) şi Neajlov (judeţele Dâmboviţa şi Giurgiu).

Se menţionează că aceste fenomene se pot produce şi pe afluenţi de grad inferior ai acestor râuri şi pe cursurile de apă necadastrate.

Prin această avertizare, Administraţia Naţională „Apele Române” atenționează autorităţile locale să fie pregătite să intervină în special în zona podurilor şi a podeţelor îndepărtând acolo unde este cazul, materialele lemnoase, vegetaţie şi plutitori, care ar putea obtura secţiunile de scurgere ale râurilor. De asemenea, autorităţile locale trebuie să fie pregătite pentru a asigura starea de permanenţă la sedii.

×