x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator COD PORTOCALIU pe râul Jiu. 90 de hectare din Coţofenii din Dos au fost deja inundate

COD PORTOCALIU pe râul Jiu. 90 de hectare din Coţofenii din Dos au fost deja inundate

de Agerpres    |    27 Mai 2012   •   09:25
COD PORTOCALIU pe râul Jiu. 90 de hectare din Coţofenii din Dos au fost deja inundate

90 de hectare de culturi au fost inundate, azi, de apele Jiului, in comuna doljeana Cotofenii din Dos. Prefectul judetului Dolj, Elena Costea, a convocat Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta.

Potrivit datelor furnizate de Administratia Bazinala de Apa Jiu, cele 90 de hectare de culturi raportate de primarul localitatii Cotofenii din Dos ca fiind inundate sunt situate in zona inundabila, intre malul raului si dig, niciun dig din judet nefiind depasit.

"Pe raul Jiu, pe sectorul aval statia hidrometrica Filiasi - amonte de Podari, digurile s-au comportat bine si nu au fost depasite. La Cotofenii din Dos, in zona inundabila dintre dig si mal, primarul comunei a apreciat ca s-au inundat circa 90 hectare de culturi agricole. Directorii tehnici ABA Jiu au plecat sa verifice situatia in teren", a precizat purtatorul de cuvant al ABA Jiu, Camelia Barbutu.

Institutul National de Hidrologie a emis o avertizare de cod portocaliu pentru raul Jiu, mentionand ca viitura formata in amonte va face ca nivelul apei sa creasca peste cota de inundatie cu 30 pana la 50 de centimetri.

Se mentioneaza ca aceste fenomene se pot produce si pe unii afluenti de grad inferior ai raurilor marcate pe harta (foto) si pe cursurile de apa necadastrate.

De asemenea, se mentine avertizarea de cod galben pe raurile din bazinele hidrografice: Timis, Barzava - judetele Caras Severin si Timisoara, Caras, Nera, Cerna - judetul Caras Severin, pe Jiu amonte Filiasi si pe afluentii sai-judetele Hunedoara, Gorj, Mehedinti, Dolj, pe Olt sector Feldioara-Hoghiz judetul Brasov, pe Raul Negru in aval Reci-judetul Covasna, pe afluentii Oltului inferior - judetele Gorj si Valcea.

×
Subiecte în articol: cod portocaliu avertizare inundatii