x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Codul educaţiei

Codul educaţiei

de Eugenia Mihalcea    |    04 Aug 2009   •   00:00

Directorul de şcoală ar putea fi numit de Consiliul de Administraţie, care este format în proporţie de 50% din cadre didactice şi 50% din reprezentanţi ai Consiliului Local şi părinţi, conform proiectului de Cod al educaţiei, care se discută zilele acestea cu sindicatele.

Alte propuneri incluse în Codul educaţiei reprezintă schimbări majore la nivelul învăţământului preuniversitar. Astfel, la admiterea în liceu se va ţine cont de media gene­rală obţinută pe parcursul claselor V-VIII, care va avea o pondere de 50% din media finală, şi de nota la un test structurat după un model european, care va deţine tot o pondere de 50%.

În ceea ce priveşte bacalaureatul, acesta va avea două etape. Pe parcursul clasei a XII-a, vor fi evaluate, prin verifi­cări orale, competenţele de comunicare în limba română şi, după caz, în limba maternă. Tot în timpul ultimului an de liceu, vor fi susţinute două examene de verificare a cunoş­tinţelor de folosire a computerului şi de limbi moderne. Toate aceste evaluări din timpul anului şcolar au caracter eliminatoriu.

La finalul clasei a XII-a, în cadrul bacalaureatului se vor susţine trei probe scrise. Ministrul Ecaterina An­dronescu şi-a manifestat dorinţa ca toate aceste modificări să se aplice încă din toamnă, însă a precizat că acest lucru depinde de cum va proceda Parlamentul pentru adoptarea Codului educaţiei. Potrivit ministrului, codul va fi gata, cel mai târziu, la 14 august, iar după dezbaterea publică ar putea fi asumat de Guvern.

×
Subiecte în articol: scoala