x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Codul Rutier a primit unda verde

Codul Rutier a primit unda verde

09 Iun 2005   •   00:00

Plenul Senatului a aprobat, ieri, raportul Comisiei de mediere la proiectul Legii privind circulatia pe drumurile publice.

Noul Cod Rutier, aplicat ca Ordonanta de Urgenta din februarie 2003, reglementeaza drepturile si obligatiile soferilor si pietonilor, participarea la trafic sau la comertul stradal.

RESPONSABILITATE. Conform legii, pietonii surprinsi si accidentati ca urmare a traversarii prin locuri nepermise poarta intreaga raspundere a accidentarii lor, daca soferul a respectat legea privind circulatia prin acel sector de drum. In ceea ce priveste soferii, o prevedere importanta se refera la modul in care acestia vor fi penalizati cu puncte pentru incalcarea regulilor de circulatie. Astfel, un sofer poate ramane doua luni fara permis, in cazul in care cumuleaza, din nou, cel putin 15 puncte de penalizare in urmatoarele 12 luni de la data expirarii ultimei suspendari a permisului de conducere. In circulatia pe autostrazi, pe drumurile expres si pe cele nationale europene, soferii sunt obligati sa foloseasca si in timpul zilei luminile de intalnire.

ATENTIE! Legea interzice soferilor sa foloseasca telefoanele mobile in timpul mersului, cu exceptia aparatelor prevazute cu dispozitivul "maini libere". Legea interzice blocarea intersectiilor si prevede ca, in intersectiile cu sens giratoriu, vehiculele care circula in interiorul acestora au prioritate fata de cele care urmeaza sa intre in intersectie. Actul normativ pedepseste montarea pe masina a sistemelor sonore antifurt, a caror durata depaseste un minut, iar intensitatea depaseste pragul fonic legal. (Aniela Nine)

×
Subiecte în articol: observator