x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Codul Rutier, modificat de vineri. NU SE MODIFICĂ AMENZILE PENTRU CENTURĂ ȘI TELEFON!!

Codul Rutier, modificat de vineri. NU SE MODIFICĂ AMENZILE PENTRU CENTURĂ ȘI TELEFON!!

de Mara Raducanu    |    04 Feb 2015   •   18:25
Codul Rutier, modificat de vineri. NU SE MODIFICĂ AMENZILE PENTRU CENTURĂ ȘI TELEFON!!

Guvernul a actualizat regulamentul pentru aplicarea Codului Rutier printr-un act normativ publicat recent în Monitorul Oficial. Astfel, noile prevederi vor intra în vigoare vineri. Mai exact, şoferii sunt obligaţi să se asigure că, pe timpul conducerii vehiculului, minorii poartă centură de siguranţă sau sunt transportaţi în dispozitive de fixare în scaune pentru copii omologate. Totodată, a fost interzisă transportarea copiilor în vârstă de până la trei ani în autovehicule neechipate cu sisteme de siguranţă, potrivit avocatnet. Nerespectarea de către şoferi a acestor dispoziţii este egală cu trei puncte de penalizare. Noile completări referitoare la transportarea copiilor cu vârstă de până la trei ani sunt incluse în Hotărârea Guvernului nr. 11/2015 pentru modificarea şi completarea Regulamentului de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

CARE SUNT EXCEPŢIILE...
Hotărârea de Guvern recent publicată introduce şi unele excepţii de la obligaţia de a fixa/prinde copiii în dispozitive specifice şi de la cea de a purta centura de siguranţă.
Mai exact, obligaţiile privind dispozitivele de fixare nu se aplică atunci când este vorba de autovehicule destinate transportului public de persoane sau de taxiuri. Mare atenţie!- Este obligatorie supravegherea copilului de către o altă persoană în afară de şofer.

CE SPUNE LEGEA
Astfel, va fi sancţionată cu trei puncte de penalizare “nerespectarea obligaţiei conducătorului de autovehicul de se asigura că persoanele minore poartă centuri de siguranţă sau sunt transportate în dispozitive de fixare în scaune pentru copii omologate”. La asta se adaugă patru sau cinci puncte de amendă, care înseamnă, în bani, 360 sau 450 de lei. Aceeaşi sancţiune o vor primi şoferii care transportă copii în vârstă de până la trei ani în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă, cu excepţia celor destinate transportului public de persoane, precum şi a taxiurilor, dacă în acestea din urmă ocupă orice alt loc decât cel de pe scaunul din faţă. “Copiii cu vârsta de peste 3 ani, având o înălţime de până la 150 cm, pot fi transportaţi în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă doar dacă ocupă, pe timpul transportului, orice alt loc decât cel de pe scaunul din faţă”, mai prevede noul act normativ. Mai mult, şoferii autovehicule având locuri prevăzute prin construcţie cu centuri de siguranţă trebuie să informeze pasagerii cu privire la obligaţia legală de a le purta în timpul circulaţiei pe drumurile publice. “E bine de înţeles că aceste modificări reprezintă o armonizare a Legislaţiei Rutiere la Directivele europene. Regulile (n.r.- trasportul copiilor şi centura de siguranţă) existau şi până acum, însă nu exista posibilitatea de a sancţiona direct şoferul autovehicului”, a precizat, comisarul şef Florin Brăcea, şeful Direcţiei Poliţiei Rutiere pentru Jurnalul Naţional.

NU SE MODIFICĂ AMENZILE PENTRU CENTURĂ ȘI TELEFON!!
Oficiali ai Direcţiei Rutiere au infirmat informaţia apărută în presă conform căreia cei surprinşi că vorbesc la telefon în timp ce şofează vor fi amendaţi cu 1600 de lei şi că, tot cu aceeaşi sumă vor fi sancţionaţi şi şoferii care nu poartă centura de siguranţă.

Într-adevăr, în 2013, în cadrul unui proiect de lege lansat în transparenţă decizională pe site-ul Ministerului de Interne, în timpul mandatului ministrului Radu Stroe, erau vizate schimbări în ceea ce priveşte vorbitul la telefon şi nepurtarea centurii de siguranţă.

În cazul vorbitului la telefonul mobil în timpul şofatului, o asemenea contravenţie era mutată, conform noului proiect, de la clasa I-a (2-3 puncte amendă) la clasa a II-a (4-5 puncte amendă). Cea mai dramatică schimbare de atunci îi viza însă pe şoferii care nu purtau centura de siguranţă. Aici, amenzile erau trecute din clasa I-a direct în clasa a IV-a, adică de la intervalul de amendă 160-320 la intervalul 720-1.600 de lei. Acest proiect de Cod Rutier a fost însă respins de Senat.

România, ţara cu cea mai mică rată la portul centurii de siguranţă

Reprezentanţi ai Poliţiei Rutiere susţin că lipsa centurii de siguranţă şi vorbitul la telefon se numără printe cele mai frecvente abateri în trafic, dar şi cauza unui număr mare de accidente rutiere. “România este ţara cu cea mai mică rată în ceea ce priveşte purtarea centurii de siguranţă şi, deşi pentru mulţi poate părea o abatere rutieră minoră, portul centurii de siguranţă creşte cu 40% şansele de a ieşi nevătămat dintr-un accident”, susţin oficiali de la Rutieră.

×