x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Codul rutier - Soferi, Politia va rezolva pe loc!

Codul rutier - Soferi, Politia va rezolva pe loc!

de Mara Raducanu    |    13 Feb 2007   •   00:00
Codul rutier - Soferi, Politia va rezolva pe loc!

Satui de stat la cozi infernale pentru un simplu accident, de acum inainte soferii pot rasufla usurati. In cazul tamponarilor, Politia va va intocmi pe loc documentele de constatare a accidentului si eliberarea autorizatiei de reparatie.

Codul Rutier revine in atentie cu noi modificari! Astfel, potrivit Legii nr. 6 din 9 ianuarie 2007 privind circulatia pe drumurile publice, in cazul tamponarilor situatia se poate rezolva mult mai usor si mai simplu pentru soferi. Daca inainte acestia aveau la dispozitie 24 de ore pentru a anunta un accident usor, de acum inainte conducatorii auto vor putea primi pe loc dovada pentru repararea autovehicului avariat. Iata cum trebuie procedat in astfel de situatii!

PROCEDURI. Potrivit articolului 79, alin. 1, "Conducatorii vehiculelor implicati intr-un accident de circulatie in urma caruia a rezultat numai avarierea vehiculelor respective sunt obligati sa scoata imediat in afara partii carosabile ori, daca nu este posibil, sa le deplaseze cat mai aproape de bordura sau de acostament, semnalizandu-le corespunzator".

In cazul in care unul dintre vehiculele implicate in accident nu poate fi deplasat la unitatea de politie, conducatorii auto sunt obligati sa anunte Politia, care se va prezenta la locul faptei si va intocmi pe loc documentele de constatare a accidentului si eliberarea pe loc a documentelor autorizatiei de reparatie. In schimb, in situatia in care vehiculele avariate pot fi deplasate fara riscul de a periclita siguranta circulatiei, soferii se vor prezenta imediat cu vehiculele la unitatea de politie pe a carei raza a avut loc accidentul pentru a intocmi documentele de constatare.

"Este o lege ce vine in primul rand in sprijinul conducatorilor auto. In al doilea rand, este o modalitate benefica pentru participantii la trafic, in general, deoarece situatia se rezolva cu mult mai repede, iar Politia Rutiera isi poate demonstra operativitatea", ne-a declarat Liviu Malureanu, purtator de cuvant la Directia Politiei Rutiere. Cei mai incantati de aceasta schimbare sunt, bineinteles, conducatorii auto. "Legea este mai mult decat binevenita. Am obosit sa ne lovim la tot pasul de aceasta birocratie tipic romaneasca si sa pierdem timpul pentru ceva ce se poate rezolva intr-adevar pe cale legala, dar mult mai repede."

CONSTATUL AMIABIL. Foarte adevarat! Mai ales, dupa ce eliminarea din Legislatia Rutiera a constatului amiabil (potrivit caruia, in cazul accidentelor ce nu se soldau cu vatamari corporale, ci doar cu avarii, soferii implicati puteau sa se adreseze direct societatilor de asigurari, fara a mai implica interventia Politiei Rutiere) a creat un adevarat haos la birourile de Accidente Usoare, oamenii pierzand ore intregi la cozi interminabile .

Insa problema constatului pare sa fi ramas totusi in atentia autoritatilor. Caci, pana la data de 31 martie 2007, Guvernul va inainta Parlamentului pentru dezbatere si adoptare un proiect de lege privind constatarea amiabila in caz de acidente de circulatie din care au rezultat numai pagube materiale.
×
Subiecte în articol: observator