x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Colecţiile din Castelul Bran sunt mutate la Vama Medievală

Colecţiile din Castelul Bran sunt mutate la Vama Medievală

de Ovidiu Ciutescu    |    17 Mar 2009   •   00:00
Colecţiile din Castelul Bran sunt mutate la Vama Medievală

Astăzi a început mutarea obiectelor şi colecţiilor din Castelul Bran la Vama Medievală, anunţă Theodor Paleologu care menţionează că familia de Habsburg, moştenitoarea castelului, s-a arătat în continuare deschisă ideii de a-l lăsa deschis publicului larg.



Dacă, la începutul anului, în urma unei întrevederi pe care a avut-o cu Dominic de Habsburg, ministrul a catalogat mutarea muzeului din Castelul Bran, drept "cel mai prost scenariu", se pare că, acum, acest lucru începe deja să devină realitate. "Sunt trei variante posibile. Prima este un parteneriat pe termen lung între stat şi familia de Habsburg ; a doua variantă, dar care trebuie discutată îndelung, este achiziţionarea de către stat, dar aici trebuie să am o discuţie de fond cu membrii Guvernului şi, în ultimă instanţă - asta e o variantă pe care nimeni nu o doreşte, dar este posibilă - ca muzeul să se retragă de acolo" - a spus Paleologu, în urma întrevederii de la sfârşitul lunii ianuarie cu Dominic de Habsburg, notează Agereîpres. Între timp optica lui Paleologu s-a schimbat: "Discuţiile progresează, castelul va rămâne deschis publicului, iar familia Habsburg s-a arătat deschisă pentru o eventuală cumpărare de către statul român. Este necesară o evaluare obiectivă a valorii lui, dar această eventualitate rămâne deschisă. Mutăm colecţiile şi obiectele din depozit la Vama Medievală, pe care statul o păstrează până în 2012, i-a fost restituită familiei de Habsburg, dar statul închiriază în continuare aceast spaţiu. O mare parte dintre obiectele din Castelul Bran vor putea fi văzute la Vama Medievală de lângă Castel".


Arhiducele Dominic şi cele două surori ale sale, Maria-Magdalena Holzhausen şi Elisabeth Sandhofer, s-au aflat în vizită în România, în perioada 27 ianuarie - 2 februarie, întâlnindu-se pentru discutarea situaţiei Castelului Bran, atât cu Paleologu, cât şi cu ministrul Turismului, Elena Udrea. Castelul Bran va intra în administrarea Casei de Habsburg în luna mai, fiindu-i retrocedat lui Dominic de Habsburg în mai 2006. Dominic de Habsburg este fiul arhiducelui Anton de Habsburg şi al principesei Ileana a României, fiica regelui Ferdinand şi a reginei Maria. Ca membru al liniei Habsburg-Lothringen din Casa de Habsburg a moştenit titlurile de arhiduce al Austriei şi mare duce de Toscana. Castelul Bran este unul dintre cele mai importante obiective turistice, atrăgând vizitatori din străinătate şi prin asocierea acestuia cu personajul Dracula. Prima atestare documentară a castelului datează din noiembrie 1377.

×
Subiecte în articol: romania bran castelul habsburg castelul bran