x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Coloane oficiale, tinute la secret

Coloane oficiale, tinute la secret

de Mara Raducanu    |    Gabriela Antoniu    |    Razvan Belciuganu    |    06 Ian 2007   •   00:00

La trei zile dupa ce mii de romani au fost umiliti pe DN 1, fiind tinuti ore in sir in frig pentru a se face loc trecerii unor coloane oficiale, stransi cu usa, politistii de la Rutiera recunosc ca miercuri dupa-amiaza au insotit demnitari in drumul catre munte, dar tin la secret numele acestora. "In coloane oficiale erau demnitari romani si straini. Mai mult nu pot sa va spun. Oricum, nimeni nu va poate oferi astfel de informatii", a fost raspunsul comisarului-sef Lucian Dinita.

UMILINTA TRATATA CU TACERE - Demnitari acoperiti de politisti
MEDIAFAX FOTO
STARE DE FAPT. Vremea rea si trecerea coloanelor oficiale, o combinatie ce a avut ca efect umilirea a mii de romani

La trei zile dupa ce mii de romani au fost umiliti pe DN 1, fiind tinuti ore in sir in frig pentru a se face loc trecerii unor coloane oficiale, stransi cu usa, politistii de la Rutiera recunosc ca miercuri dupa-amiaza au insotit demnitari in drumul catre munte, dar tin la secret numele acestora.

Cum miile de romani care au inghetat miercuri dupa-amiaza pe DN 1, in drum spre Bucuresti, nu au primit nici o explicatie de la autoritati pentru umilinta la care au fost supusi, am incercat sa aflam din nou a cui a fost coloana oficiala pentru care traficul a fost oprit.

SPP TOT NEAGA. Si ne-am adresat din nou SPP, care, potrivit Legii 191/1998, este "organ de stat cu atributii in domeniul sigurantei nationale, specializat in asigurarea protectiei demnitarilor romani, a demnitarilor straini pe timpul sederii lor in Romania, a familiilor acestora, in limitele competentelor legale, precum si in asigurarea pazei sediilor de lucru si a resedintelor acestora". Desi am invocat afirmatiile lui Liviu Malureanu, purtatorul de cuvant al Brigazii de Politie Rutiera, conform carora la 3 ianuarie au existat mai multe coloane oficiale care s-au deplasat pe DN 1, purtatorul de cuvant al Serviciului de Protectie si Paza, Bogdan Onea, si-a pastrat, invariabil, varianta prezentata cu o zi in urma: "Masinile SPP nu au insotit miercuri nici o coloana oficiala pe DN 1". Ciudat si ilegal, in acelasi timp, avand in vedere prevederile Legii privind organizarea si functionarea SPP.

CU LEGEA PE MASA. Ne-am intors la Liviu Malureanu, care cu o zi in urma afirmase ca marti si miercuri au trecut pe DN 1 mai multe coloane oficiale spre Sibiu, dar ca Brigazii Rutiere nu i-au fost solicitate in mod expres masini pentru a insoti aceste coloane, SPP fiind cel abilitat in acest sens. Potrivit Ordonantei de Urgenta 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, prin coloana oficiala se intelege "autovehiculul sau grupul de autovehicule insotit de cel putin un vehicul al politiei ce are in functiune mijloacele speciale sonore si luminoase". Acelasi act normativ stabileste si cine are dreptul sa foloseasca mijloacele speciale sonore si luminoase. Printre cei indrituiti - si Politia, si SPP: "a) lumina rosie, care poate fi folosita numai de catre autovehiculele apartinand politiei si pompierilor; b) lumina albastra, care poate fi folo-sita doar de catre autovehiculele apartinand politiei, jandarmeriei, politiei de frontiera, serviciului de ambulanta, protectiei civile, Ministerului Apararii Nationale si cele destinate controlului circulatiei vehiculelor din parcul propriu sau care insotesc coloane militare, de cele ale unitatilor speciale ale Serviciului Roman de Informatii si ale Serviciului de Protectie si Paza, de cele ale Ministerului Justitiei Directia Generala a Penitenciarelor, precum si de cele ale procurorilor criminalisti din Ministerul Public si ale Parchetului National Anticoruptie, atunci cand se deplaseaza in actiuni de interventie sau in misiuni care au caracter de urgenta".

Cu aceste prevederi in fata, l-am intrebat pe domnul Malureanu cum de au trecut miercuri coloane oficiale pe DN1 fara ca o masina a Politiei Rutiere sa le insoteasca, asa cum prevede legea? Ca raspuns, purtatorul de cuvant al Brigazii Politiei Rutiere "si-a adus aminte" ca exista o Directie de "Insotiri" a Politiei Rutiere care ne poate oferi detalii despre masinile care au insotit coloane oficiale miercuri, 3 ianuarie. Ne-a oferit un numar si un nume de contact: comisarul-sef Dinita Lucian. Contactat telefonic, comisarul-sef din cadrul Serviciului Insotiri s-a dovedit a fi confuz si neclar in a ne oferi cateva informatii in ceea ce priveste trecerea coloanelor oficiale pe DN 1 in perioada 1-3 ianuarie 2007. La inceput ne-a spus ca, intr-adevar, in aceasta perioada au trecut cinci coloane oficiale insotite fiecare de cate o masina sau doua a politiei, in functie de importanta misiunii. Dupa care, rugandu-l sa ne informeze exact cate au trecut la 3 ianuarie, domnul comisar s-a cam "jucat" cu informatiile: "Da, pe 1, 2 si 3 au trecut cinci coloane oficiale. Pe data de trei au trecut cinci incolo, spre munte. Dar nu stiu daca este sau nu asa. Dumneavoastra puteti sa scrieti ce vreti. V-am spus si eu asa. De trecut au trecut multe coloane", ne-a aruncat "pastila" domnul Dinita.

Un lucru e clar! La data de 3 ianuarie, pe DN 1 au trecut coloane oficiale. Cate sau pe cine insoteau ramane sa ghicim noi. "In coloane oficiale erau demnitari romani si straini. Mai mult nu pot sa va spun. Oricum, nimeni nu va poate oferi astfel de informatii", a fost raspunsul comisarului-sef Lucian Dinita. Concluzia? Coloanele oficiale ai caror beneficiari sunt platiti din bani publici au ajuns secret de stat! Scandalos!
×
Subiecte în articol: observator trecut poliţiei oficiale coloane