x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Combinatul Azomureş, amendat cu 25.000 de lei pentru poluare cu amoniac

Combinatul Azomureş, amendat cu 25.000 de lei pentru poluare cu amoniac

27 Aug 2012   •   14:13
Combinatul Azomureş, amendat cu 25.000 de lei pentru poluare cu amoniac

Combinatul producator de ingrasaminte chimice Azomures din Targu Mures a fost amendat cu 25.000 de lei de Garda de Mediu, dupa ce saptamana trecuta s-au inregistrat peste 20 de depasiri ale concentratiei maxime admise de amoniac in aer la probele de 30 de minute.

Potrivit unui comunicat de presa transmis, luni, de Garda Nationala de Mediu - Comisariatul Judetean Mures, institutia a amendat combinatul producator de ingrasaminte chimice Azomures cu 25.000 de lei, dupa o monitorizare realizata de Agentia de Protectie a Mediului cu autolaboratorul de la sediu.

Astfel, in perioada 16-23 august, in municipiul Targu Mures s-au inregistrat 21 de depasiri ale concentratiei maxime admise de amoniac in aer la probele de 30 de minute si trei depasiri ale concentratiei maxime admise de amoniac la probe de 24 de ore, motiv pentru care reprezentantii Garzii de Mediu Mures au mers in control la combinat, decizand amendarea unitatii, pentru nerespectarea prevederilor Legii 104/2011 privind calitatea aerului inconjurator.

Seful Garzii de Mediu Mures, Laurentiu Cincea, a declarat corespondentului MEDIAFAX ca Azomures a mai fost amendat in acest an de doua ori, cu 50.000 si 20.000 de lei, pentru poluare cu amoniac.

El a spus niciuna dintre amenzi nu a fost contestata.

"Nu mai au motive de contestare, dupa ce am primit autolaboratorul performant de la Ministerul Mediului. In plus, cei de la Azomures au statie de automonitorizare, apar depasiri si la ei si valori ridicate", a afirmat Cincea.

Purtatorul de cuvant al Azomures, Ovidiu Maior, a declarat, la randul sau, ca depasirile concentratiei maxime admise de amoniac in aerul inconjurator sunt cauzate de chestiuni de ordin tehnic, legate de repornirea instalatiilor, dupa cea mai importanta revizie tehnica realizata la combinat in ultimii 15 ani.

El a precizat ca amenda a fost deja platita.

"Odata cu repornirea instalatiilor de amoniac, dupa cea mai importanta revizie tehnica realizata la Azomures in ultimii 15 ani, s-au inregistrat cateva depasiri, pentru perioade foarte scurte, la emisiile de amoniac, credem noi fara vreun efect asupra sanatatii populatiei din Targu Mures sau din imprejurimi. Este vorba de chestiuni de ordin tehnic, instalatiile de pe platforma necesitand anumite operatiuni pentru a atinge parametrii optimi. In acest moment concentratiile sunt la nivelul normal, conform Autorizatiei Integrate de Mediu. Asteptam un raport de la Garda de Mediu, il analizam si, in functie de acesta, vom decide daca contestam amenda. Cel mai probabil nu vom contesta si noi ne-am dat seama ca au fost depasiri, din motivele tehnice aratate", a spus Maior.

El a anuntat, totodata, ca au fost incepute discutiile cu privire la alegerea firmei care va moderniza fabricile de amoniac de pe platforma Azomures, care face parte din programul de investitii anuntat de compania elvetiana Ameropa, odata cu preluarea combinatului.

×
Subiecte în articol: amenda combinat azomureş