x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Comentariu DPA: "Românii s-au săturat să strângă cureaua"

Comentariu DPA: "Românii s-au săturat să strângă cureaua"

de Agerpres    |    16 Ian 2012   •   15:20
Comentariu DPA: "Românii s-au săturat să strângă cureaua"

Ultima data cand romanii au protestat cu violenta un dictator si sotia sa au murit, iar tara lor a fost intoarsa cu susul in jos, luand startul unei tranzitii de la comunismul dur la democratie si aderarea la NATO si Uniunea Europeana. Comentariul apartine agentiei germane de presa DPA, citat de Agerpres.

In aceste conditii, duminica, la Bucuresti, atunci cand protestatarii au aruncat cu pietre si sticle incendiare in fortele de ordine, multi si-au adus aminte de decembrie 1989 si de confruntarile care s-au incheiat cu executia liderului de atunci Nicolae Ceausescu si a sotiei sale Elena.

Duminica, dupa mai multe zile de manifestatii stradale tot mai intense, un grup de demonstranti s-a ciocnit cu politia, a incendiat containere de gunoi si chioscuri de ziare, dupa care s-a dedat la vandalizari si jafuri din magazine. Politia a facut cunoscut ca 51 de persoane au fost ranite, inclusiv patru agenti, si 29 arestate.

Lasand deoparte violentele, singura similitudine cu demonstratiile din 1989 consta in faptul ca si acum, la fel ca atunci, romanii s-au saturat. Atunci, se saturasera de represiuni si saracie, iar de aceasta data romanii sunt furiosi nu doar pentru ca sunt in continuare saraci, dar ca saracesc pe zi ce trece.

Vina o poarta, considera ei, premierul Emil Boc si masurile de austeritate introduse de guvernul acestuia. Mai sunt furiosi si pe presedintele Traian Basescu, despre care spun ca este arogant si ignora suferintele poporului. Totusi, spre deosebire de cele de acum doua decenii, protestele de acum nu sunt conduse de o opozitie organizata si nu sunt sustinute de un plan ori de niste idei coerente.

Violenta insasi a fost doar un aspect marginal la Bucuresti, unde doar o mica parte dintre demonstranti - se spune ca ar fi fost suporteri ai unor echipe de fotbal - s-au manifestat violent. Cand protestul impotriva masurilor de austeritate s-a extins in alte orase, lucrurile s-au desfasurat pasnic.

In prezent, amploarea protestelor este, de asemenea, incomparabila. Duminica, circa 4.000 de oameni au luat parte la ele, la scara intregii tari, si circa 1.000 in Capitala, o fractiune comparativ cu zecile de mii care s-au mobilizat in 1989.

Dar de ce anume sunt satui romanii astazi? S-au saturat sa li se spuna sa mai stranga putin cureaua in loc sa traiasca mai bine, asa cum se asteptau dupa caderea lui Ceausescu, dupa tranzitia la democratie si promisiunile Uniunii Europene /UE/, careia i s-au alaturat in 2007, scrie DPA.

Romania a cheltuit peste posibilitati ani la rand si a fost puternic lovita in 2008 de criza economica mondiala. Pentru a evita un colaps financiar, Bucurestiul a acceptat un acord stand-by in valoare de 20 miliarde de euro cu Fondul Monetar International, in 2009. Cabinetul lui Boc s-a angajat in schimb sa lanseze reforme pentru a limita cheltuielile si a crea un sistem sustenabil fara a aluneca mai adanc in deficite si datorii. Unele din masurile luate au fost brutale, intre care disponibilizarea a zeci de mii de functionari publici, taierea cu 25% a tuturor salariilor din sistemul public, inghetarea pensiilor si cresterea taxei pe valoarea adaugata de la 19% la 24%.

Romanii au inghitit toate acestea fara prea multa valva, dupa inceputul lui 2009. Au mai fost cateva proteste izolate, intre care primul protest organizat vreodata de politie si aruncarea unui barbat de la o loja a parlamentului, in timpul unui discurs al lui Boc, anul trecut.

Nici acum, demonstrantii nu par sa aiba un plan concret. Au inceput sa se adune dupa demisia unui inalt responsabil din Ministerul sanatatii, Raed Arafat, care a criticat proiectul de reforma din acest domeniu. Ulterior, Boc a cedat presiunilor si a retras controversatul proiect de lege a sanatatii. Acesta urma sa fie revizuit de luni, in vederea unei posibile atenuari, cu mai putine subventii taiate, dar acest lucru nu va reusi probabil sa-i linisteasca pe romani.

Lucrul care ar fi de natura sa-i linisteasca - mai multi bani - nu-l pot obtine, a spus premierul. "Inteleg dificultatile prin care trec romanii si stim ca a trebuit sa luam masuri nepopulare" - a declarat Boc, adaugand ca administratia sa a "salvat tara de la colapsul economic". Romania s-a stabilizat economic in 2011, dar efectele directe "nu pot deveni palpabile in buzunarele romanilor peste noapte", a mai spus premierul.

Intre timp, luni au inceput noi manifestatii de protest. Pentru inceput, in Bucuresti nu se stransesera mai mult de 500 de oameni, dar atat politia, cat si politicienii - pe care ii asteapta in toamna alegeri legislative - urmaresc protestele indeaproape, mai noteaza DPA

×