x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Comisarii Gărzii de Mediu se revoltă

Comisarii Gărzii de Mediu se revoltă

de Alexandru Nastase    |    04 Feb 2008   •   00:00
Comisarii Gărzii de Mediu se revoltă

HAOS ● Şeful Octavian Popa, numit politic, este contestat
Debandadă fără precedent la Garda de Mediu. După venirea la conducerea comisariatului general a liberalului Octavian Popa (numit politic, deşi nu are nici o pregătire în domeniu), lucrurile au luat o turnură dezastruoasă pentru instituţie. Angajaţii Comisariatului Regional Cluj se revoltă împotriva celui poreclit Popicu’.


HAOS ● Şeful Octavian Popa, numit politic, este contestat
Debandadă fără precedent la Garda de Mediu. După venirea la conducerea comisariatului general a liberalului Octavian Popa (numit politic, deşi nu are nici o pregătire în domeniu), lucrurile au luat o turnură dezastruoasă pentru instituţie. Angajaţii Comisariatului Regional Cluj se revoltă împotriva celui poreclit Popicu’.


Schimbările făcute de Popa la comisariatele Gărzii de Mediu din toată ţara sunt operate strict pe criterii politice. Avid după funcţii (a vrut să fie guvernator al Deltei Dunării sau secretar de stat la Ministerul Administraţiei şi Internelor), Popa a prins postul de la GNM, lăsat vacant după debarcarea pedistului Silvian Ionescu. Pus pe fapte mari, deşi nu are nici o treabă cu domeniul, Popicu’ a început să politizeze instituţia, generând un haos de nedescris. Unele dintre măsuri sunt ilegale, în opinia celor care le suportă consecinţele.


CAZUL DE LA CLUJ. Comisariatul Regional Cluj a fost recent desfiinţat alături de celelalte şapte comisariate regionale ale Gărzii Naţionale de Mediu – prin Hotărârea de Guvern 1224/2007, actualizată. După părerea comisarilor de mediu de la Cluj, această hotărâre de guvern este absolut nefundamentată şi a produs o zguduire din temelii a întregii structuri a Gărzii de Mediu în teritoriu. "Această hotărâre distruge o structură organizatorică ce funcţiona impecabil, prin conducerea de la nivelul celor opt comisariate regionale (structurate pe delimitarea euroregiunilor de dezvoltare agreate de Uniunea Europeană), a câte 5-6 comisariate judeţene care executau activităţile de control sub conducerea unui comisar-şef (la nivel de şef de serviciu). Comisariatele judeţene aveau câte un referent pentru activitatea curentă administrativă (secretariat, pontaje, FAZ-uri) şi erau asistaţi de către un consilier juridic", susţin comisarii clujeni.


Prin decizia lui Popa a fost dată peste cap toată activitatea financiar-contabilă şi administrativă, coordonarea tehnică şi juridică – se realiza cu 10 oameni pe toată regiunea. "Era, evident, o coordonare deosebit de economicoasă şi eficientă, cu costuri de personal minime şi cu eficienţă maximă în activitatea noastră specifică", mai spun comisarii clujeni. În al treilea rând, Hotărârea de Guvern 1224/2007 arată că, în această organizare a GNM, numărul de personal va rămâne acelaşi (748 de angajaţi), aceasta însemnând că nici un angajat regional sau judeţean nu va fi disponibilizat, ci va fi preluat de către comisariatele judeţene.


IMPOSIBIL. Această HG nu poate fi respectată din motive simple: la nivelul celor opt comisariate regionale erau angajate 80 persoane la departamentul administrativ. Este clar că la 43 de judeţe (cu numai patru persoane la administrativ: contabilitate – două persoane, resurse umane – o persoană, administrativ – o persoană) este nevoie de 172 de persoane. Adică numai la departamentul administrativ mai trebuie angajate 92 de persoane la nivel naţional al Gărzii de Mediu, pentru funcţionarea minimală a comisariatelor judeţene care au primit personalitate juridică! Ne întrebăm cum să se facă aceste angajări dacă HG 1224/2007 spune că "numărul de personal va rămâne acelaşi"!?  Dar, mai ales, cum să se permită disponibilizarea unui număr important de personal administrativ, sub masca ofertei (redistribuirii) într-un post în judeţele foste arondate la regionala de mediu, posturi administrative care erau ocupate de personal cu domiciliul în oraşul resedinţă al regionalei?


"Fără discernământ"

Comisarii clujeni se întreabă de ce nu s-a judecat impactul social al acestei hotărâri de guvern, în a cărei notă de fundamentare, la rubrica impact social, s-a înscris cu un incredibil cinism "nu este cazul"?... "Sacrificiul s-ar putea înţelege dacă s-ar dovedi eficienţa economică, economia de fonduri bugetare de personal, dar şi un copil mic poate calcula că personalul administrativ concentrat pe opt regiuni este mai mic la număr şi mult mai puţin costisitor decât personalul administrativ la cele 42 judeţe + Rezervaţia Biosferei Delta Dunării", se plâng clujenii. Octavian Popa n-a fost în stare să facă acest calcul sau i-a dat cu virgulă. Din acest motiv, distruge ce au creat alţii înaintea lui, din 2003 încoace. Dorinţa (sau ordinul) de politizare a dus la desfiinţarea unei structuri a Gărzii de Mediu, pe comisariate regionale, care mergea foarte bine, redusă şi elastică din punctul de vedere al personalului administrativ şi eficientă din punct de vedere al funcţionării. În situaţia de acum, şoferii regionalelor şi mulţi funcţionari publici s-au trezit pe "liber", în condiţiile în care HG 1224/2007 arată că numărul total de personal, pe ţară, al Gărzii Naţionale de Mediu rămâne acelaşi!



×
Subiecte în articol: verde! mediu personal gărzii mediu gărzii