x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Comisarul Viviane Reding: România rămâne sub supraveghere strictă

Comisarul Viviane Reding: România rămâne sub supraveghere strictă

de Marina Constantinoiu    |    25 Iul 2012   •   13:49
Comisarul Viviane Reding: România rămâne sub supraveghere strictă

Comisia Europeana este inca preocupata de "atacurile contra democratiei din Romania" si asteapta din partea premierului roman Victor Ponta sa-si respecte angajamentele, trecand la actiune, a declarat comisarul european pentru Justitie, Viviane Reding, in cadrul unei conferinte de presa tinute la incheierea unei reuniuni a Comisiei.

"Suntem inca extrem de preocupati de starea democratiei din Romania", a afirmat aceasta, potrivit France Presse. "Presedintele Jose Manuel Barroso si-a exprimat preocuparile in cadrul unei declaratii foarte puternice, formuland 11 solicitari", a reamintit Reding, adaugand ulterior ca "de atunci nu s-a intamplat nimic nou". "Noi ne uitam la fapte, nu la promisiuni, la legi, nu la scrisori", a subliniat Reding.

Comisarul european a tinut sa avertizeze ca "Romania va ramane sub stricta supraveghere". Reding a precizat ca a primit "sute de mesaje, unele prezentand fapte foarte socante".

Comisia Europeana a criticat sever, la 18 iulie, atacurile Guvernului roman la adresa statului de drept, care au "zdruncinat" increderea UE, potrivit lui Barroso. Ponta a promis sa traga concluziile necesare din acest avertisment si sa-si asume intreaga responsabilitate pentru a angajamentele luate fata de Bruxelles sa fie puse in practica, reaminteste France Presse.

Comisia a denuntat "caracterul sistematic" al mai multor atacuri recente la adresa statului de drept si a independentei justitiei, pentru destituirea presedintelui de centru dreapta Traian Basescu, noteaza AFP.

Aceste derive arunca o unda de indoiala asupra gradului de intelegere din partea Guvernului roman a ceea ce inseamna un stat de drept intr-un sistem democratic pluralist.

Spre sfarsitul anului este prevazut un nou raport referitor la Romania, pentru a verifica daca s-a raspuns ingrijorarilor privind statul de drept si independenta justitiei si daca mecanismele democratice de control au fost restabilite, adauga sursa citata.

×