x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti: Ponta a plagiat în teza de doctorat. Victor Ponta: Decizia este "politică". Finul lui Valeriu Stoica - singurul profesor de drept din comisie (Surse)

Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti: Ponta a plagiat în teza de doctorat. Victor Ponta: Decizia este "politică". Finul lui Valeriu Stoica - singurul profesor de drept din comisie (Surse)

20 Iul 2012   •   08:08
Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti: Ponta a plagiat în teza de doctorat. Victor Ponta: Decizia este "politică". Finul lui Valeriu Stoica - singurul profesor de drept din comisie (Surse)

UPDATE 13:20 - Surse universitare au declarat pentru jurnalul.ro ca singurul profesor de drept din comisie a fost Flavius Baias, finul lui Valeriu Stoica - care a pierdut in ultima vreme contractele de asistenta juridica cu firme de stat.

Sursele spun ca Baias si-a dat recent demisia din functia de decan al Facultatii de Drept, dupa ce a vazut ca profesorii de drept nu vor sa intre in jocuri politice.

UPDATE 12:50 - Premierul Victor Ponta a declarat ca decizia Comisiei de etica a Universitatii Bucuresti, pe care a calificat-o drept "comisie ad-hoc" special pentru el, este "politica" si ca singura hotarare recunoscuta este cea a Autoritatii Nationale de Cercetare Stiintifica (ANCS).

"Potrivit Legii educatiei fãcuta de domnul Funeriu, singura decizie recunoscuta este cea a Autoritatii Nationale de Cercetare Stiintifica, ANCS. Acea comisie s-a pronuntat definitiv, ieri, si decizia ei arata ca nu exista plagiat. Facultatea de Drept a refuzat sa incalce legea, iar ce se decide azi este o decizie politica, dovada ca nu am fost chemat niciodata sa-mi exprim un punct de vedere. Atentie! Este singura data cand nu am fost chemat, iar aceasta comisie nu a functionat pana acum niciodata. Este o comisie ad-hoc facuta special pentru mine", a spus Ponta.

Singurul profesor de drept prezent la conferinta de presa de la Universitatea Bucuresti, Flavius Baias, este finul lui Valeriu Stoica, potrivit unor surse din randul mediului academic.

UPDATE 12:00 - "Teza de doctorat a autorului Victor Ponta, Curtea Penala Internationala are 432 pagini numerotate. Textul propriu-zis, fara anexe, fara prefata si fara cuprins, are 297 de pagini. Elemente de plagiat pot fi identificate in 115 pagini din cele 297 de pagini. Teza de doctorat sustinuta in 2003 incalca principiile eticii in activitatea de cercetare. Comisia de Etica a examinat forma tezei de doctorat. Ea nu s-a pronuntat in legatura cu continutul. Elementele de plagiat au fost identificate in capitolele I si III. Comisia de Etica doreste sa exprime faptul ca regulile de buna conduita exista de dinainte de 2003. Plagiatul inseamna nerespectarea normelor de citare. Comisia isi exprima dubiile fata de cum a fost coordonata teza de doctorat. Cat din lucrare este plagiata? Cel putin o treime din teza este plagiata. S-a copiat in succesiune. 15 pagini - este cel mai mare bloc copiat. A fost copiat enorm in anumite situatii. Sunt traduse pagini intregi din limba engleza. S-a copiat si prin mixaj. Sunt elemente de judecata ale autorilor preluate ca atare de domnul Victor Ponta ", a declarat profesorul Marian Popescu, presedintele Comisiei de Etica a Universitatii din Bucuresti.

Decizia Comisiei de Etica a Universitatii Bucuresti vine la o zi dupa ce Consiliul National de Etica a informat ca titlul de doctor in Stiinte Juridice, domeniul Drept, al lui Victor Ponta a fost obtinut in concordanta cu legislatia in vigoare in 2003 si calificarea de plagiat in cadrul tezei sale de doctorat nu se poate sustine.

UPDATE 11:46 - Comisia de Etica a Universitatii din Bucuresti a hotarat ca Victor Ponta a plagiat in teza de doctorat, o treime din lucrare fiind copiata, potrivit Mediafax.

Universitatea din Bucuresti va prezenta, intr-o conferinta de presa ce va avea loc la ora 12:00, hotararea Comisiei de Etica a Universitatii in cazul autosesizarii privind suspiciunea de plagiat in teza de doctorat a premierului Victor Ponta.

Universitatea din Bucuresti s-a autosesizat in cazul Victor Ponta pe 22 iunie si a solicitat intrunirea de urgenta a Comisiei de Etica a Universitatii din Bucuresti.

"Fundamentul auto-sesizarii il constituie prevederea din Carta Universitatii din Bucuresti, art. 84, alin. (5), "Comisia de Etica are urmatoarele atributii : (...) b) analizeaza si solutioneaza abaterile de la etica universitara, pe baza sesizarilor sau prin autosesizare, conform Codului de etica si deontologie universitara." De asemenea, tot in Carta Universitatii din Bucuresti, la art. 5, alin. (2) se precizeaza faptul ca "(2) Raman membri ai comunitatii universitare cadrele didactice si cercetatorii pensionati din Universitate, precum si absolventii acesteia (alumni), fara a detine prerogative decizionale sau drepturi elective." Astfel, este un fapt imbucurator ca cele doua foruri se ocupa acum de acest caz", a anuntat luni, 16 iulie, Universitatea din Bucuresti.

Consiliul National de Etica din subordinea Ministerului Educatiei: Ponta NU a plagiat

Consiliul National de Etica, singura comisie abilitata legal sa analizeze acuzatiile de plagiat la adresa lui Victor Ponta, a anuntat aseara, oficial, decizia in cazul acuzatiilor de plagiat aduse premierului. Consiliul National de Etica "apreciaza ca titlul de doctor in Stiinte Juridice, domeniul Drept, a fost obtinut de domnul Victor Ponta in concordanta cu legislatia in vigoare in anul 2003 si calificarea de plagiat in cadrul tezei de doctorat cu titlul 'Curtea Penala Internationala' nu se poate sustine", se arata in raportul final oficial al Consiliului aflat in subordinea Ministerului Educatiei.

Consiliul National de Atestare a Diplomelor: Ponta a plagiat

Pe 29 iunie, concluzia Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) a fost ca Victor Ponta a plagiat si a propus retragerea titlului de doctor premierului Victor Ponta, propunere care a fost inaintata Ministerului Educatiei.

"85 de pagini din cele 307 cat cuprinde partea propriu-zisa a tezei de doctorat, fara anexe, reprezinta copieri fara indicarea sursei", a anuntat in cadrul unei conferinte de presa Marius Andruh, presedintele Consiliului General al CNATDCU, referitor la teza de doctorat a premierului Victor Ponta.

×