x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Comisia Europeană a aprobat schema de reducere a certificatelor verzi pentru marii consumatori de energie din România

Comisia Europeană a aprobat schema de reducere a certificatelor verzi pentru marii consumatori de energie din România

15 Oct 2014   •   13:32
Comisia Europeană a aprobat schema de reducere a certificatelor verzi pentru marii consumatori de energie din România

Comisia Europeană a constatat că schema României de reducere a certificatelor verzi, constând în diminuarea contribuţiilor anumitor consumatori energointensivi la finanţarea energiei din surse regenerabile, respectă normele UE privind ajutoarele de stat, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar, citat de Agerpres. Conform concluziilor Comisiei, compensarea parţială a costurilor legate de finanţarea sprijinului pentru energia din surse regenerabile este necesară pentru a asigura competitivitatea marilor consumatori industriali, fără a distorsiona în mod nejustificat concurenţa pe piaţa unică.

'Schema României permite întreprinderilor care consumă multă energie electrică şi sunt expuse în acelaşi timp la comerţul internaţional să rămână competitive fără a distorsiona în mod nejustificat concurenţa pe piaţa unică', a declarat vicepreşedintele Comisiei care răspunde de politica în materie de concurenţă, Joaquín Almunia.

În luna iulie 2014, România a notificat planurile sale de a reduce contribuţia la finanţarea energiei din surse regenerabile pentru anumite întreprinderi care îşi desfăşoară activitatea în sectoare cu un nivel foarte ridicat de electro-intensitate şi de expunere comercială. Contribuţia beneficiarilor la sprijinul pentru energia din surse regenerabile va fi redusă cu 85%, 60% sau 40% în cazul în care aceştia demonstrează o electro-intensitate de peste 20%, cuprinsă între 10% şi 20%, respectiv cuprinsă între 5% şi 10%.

Comisia a evaluat compatibilitatea acestei măsuri cu dispoziţiile prevăzute în noile Orientări privind ajutoarele destinate protecţiei mediului şi energiei, adoptate în aprilie 2014. În urma investigaţiei s-a constatat că reducerile se limitează la societăţile care îşi desfăşoară activitatea în sectoarele recunoscute în cadrul orientărilor ca fiind în acelaşi timp electro-intensive şi expuse la comerţul internaţional.

Schema de reducere a certificatelor verzi va intra în vigoare la 1 decembrie 2014 şi va expira la 31 decembrie 2024. Bugetul anual consacrat schemei este estimat la aproximativ 75 de milioane euro pentru aproximativ 300 de beneficiari.

×