x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Comisia Europeană cere României să intensifice ritmul primirii refugiaţilor conform cotelor obligatorii

Comisia Europeană cere României să intensifice ritmul primirii refugiaţilor conform cotelor obligatorii

16 Mai 2017   •   21:08
Comisia Europeană cere României să intensifice ritmul primirii refugiaţilor conform cotelor obligatorii
Sursa foto: Foto: pixabay

Comisia Europeană a menţionat marţi România printre statele membre ale UE cărora le solicită să intensifice ritmul primirii refugiaţilor, conform cotelor obligatorii decise în septembrie 2015, dar a evidenţiat totodată că România se pregăteşte să preia în scurt timp refugiaţi direct din Turcia, în baza acordului încheiat de UE cu Ankara. 

În prezentarea celui de-al 12-lea raport privind stadiul implementării cotelor obligatorii de refugiaţi, Comisia notează că în perioada scursă de la publicarea ultimului raport încă 2.078 de refugiaţi au fost relocaţi în statele UE (1.368 din taberele din Grecia şi 710 din cele din Italia), astfel că la data de 12 mai numărul total al refugiaţilor redistribuiţi conform acestui mecanism a ajuns la 18.418. 

Conform deciziei Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) din septembrie 2015, adoptată prin majoritate calificată, ar trebui relocaţi în total 160.000 de refugiaţi într-un termen de doi ani. Statele UE s-au angajat ulterior să preia alţi 22.000 de refugiaţi din state vecine Siriei, respectiv Turcia, Iordania şi Liban. 

Cu Turcia a fost încheiat în martie 2016 un acord prin care autorităţile de la Ankara s-au angajat să primească înapoi migranţii ce debarcă în Grecia, care trec prin Turcia venind mai ales din Orientul Mijlociu, statele blocului comunitar acceptând în schimb să preia un număr echivalent de refugiaţi sirieni direct de pe teritoriul turc, în limita unui plafon de 72.000. 

Deşi numărul relocărilor este în continuare foarte departe de aceste ţinte, Comisia Europeană notează 'progrese' în implementarea mecanismului, iar singurele state din UE care până în prezent nu au primit niciun refugiat sunt Austria, Ungaria şi Polonia, cele două din urmă fiind acum ameninţate cu proceduri de infringement. 

În recomandările înscrise în raportul difuzat marţi, Comisia Europeană menţionează că Spania, Belgia şi Croaţia trebuie să sporească preluarea refugiaţilor atât din taberele din Italia, cât şi din Grecia, în timp ce România, Germania şi Slovacia trebuie să sporească primirea refugiaţilor aflaţi în taberele din Grecia, iar Franţa a celor din taberele din Italia. 

În ceea ce priveşte relocările efectuate din Turcia în baza acordului încheiat cu guvernul de la Ankara, până în prezent numărul refugiaţilor preluaţi direct din această ţară a ajuns la 5.695, iar angajamentele statelor UE conform acestui acord au ajuns la 25.040 de refugiaţi. În raportul Comisiei este menţionat că Romania se pregăteşte să preia în scurt timp pentru prima dată refugiaţi din Turcia în baza acestui mecanism. 

Potrivit datelor prezentate marţi de executivul comunitar, până în prezent România a preluat conform cotelor obligatorii 568 de refugiaţi (respectiv 523 din taberele din Grecia şi 45 din cele din Italia). Cota alocată României este de 4.180 de refugiaţi.

Sursa: www.agerpres.ro

×
Subiecte în articol: Comisia Europeana romania refugiati