x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Comisia Europeană scumpeşte curentul

Comisia Europeană scumpeşte curentul

01 Noi 2007   •   00:00
Comisia Europeană scumpeşte curentul

Decizia Comisiei Europene de a reduce cota de certificate de bioxid de carbon va duce la scumpirea curentului electric la consumatorul final.


Reducerea de către CE cu 10% a cotelor de emisii de CO2 pentru 2007 şi cu 20% pănă in 2012 va duce la scumpirea tarifelor la curentul electric in anii următori. Potrivit Carmencitei Constantin, director in cadrul Diviziei Energie şi Mediu din cadrul Institutului de Studii şi Proiectări Energetice, "reducerea cotei va duce fie la scăderea producţiei de energie, şi deci a consumului, ceea ce e imposibil, fie la creşterea preţurilor pentru certificate, şi deci la consumatorul final". Ea a mai spus că sectorul energetic este unul dintre cele mai afectate de noile măsuri, deoarece Romănia nu a efectuat investiţiile necesare la timp, iar acum va mai apărea o cheltuială suplimentară.


NOXE
. Constantin a precizat că UE doreşte ca Romănia să nu mai aibă ca standard pentru respectarea protocolului de la Kyoto, in privinţa reducerii de noxe, anul 1989, ci vrea să se treacă pentru anul 1990, cănd producţia industrială a ţării era mai mică, şi deci cantitatea de noxe pe care industria autohtonă are voie să le arunce in atmosferă este mai mică. "Termocentralele au programe de investiţii, şi in perioada modernizărilor grupurile respective vor fi inchise. Dar după această perioadă va fi o problemă", a subliniat Carmencita Constantin. De altfel şi Strategia Energetică a Romăniei estimează pentru 2012 un consum intern de 69,5 TWh, cu 8,8TWh mai mult decăt pentru 2007. Surse din Termoelectrica ne-au precizat că Romănia ia in considerare şi varianta unui proces cu Comisia Europeană, in care ţara noastră să atace decizia forului comunitar de reducere a cotelor de emisii, la fel cum au făcut recent Cehia, Polonia şi Lituania.


DEZASTRU.
Problema alocării cotelor a născut mari controverse şi pe plan intern. Camelia Popescu, responsabil de mediu la Elcen Bucureşti, a precizat pentru Jurnalul Naţional că, "pănă să fie trimisă la Bruxelles propunerea Romăniei, au fost deja făcute, la Elcen, reduceri de 20% in estimări pentru anumite instalaţii, iar acum CE a mai tăiat 20% din totalul pentru ţară". Ea a mai precizat că in perioada de definitivare a propunerii romăne Elcen a făcut corect estimările, dar "s-au mai găsit nişte producători care nu se trecuseră pe listă, şi deci tot de la noi s-a mai tăiat numărul de certificate". Costică Dohotaru, responsabil de managementul de mediu la Sucursala Borzeşti a Termoelectrica, a spus că şi aceasta este afectată negativ de decizia CE. Un număr mai mic de certificate de emisie alocate inseamnă că termocentralele trebuie să cumpere mai multe astfel de acte de pe piaţă, ceea ce inseamnă un cost mai mare pe MWh de energie produs.


BLOCAJ. Dar nu se termină totul aici, deoarece producătorii se plăng de blocajul birocratic din domeniu. Fiecare producător din domeniul energetic trebuie să aibă gata pănă la finele primului trimestru al lui 2008 un raport de monitorizare in privinţa producţiei şi a emisiilor, care trebuie să fie dublat de un alt raport de verificare. Insă verificatorii nu au fost autorizaţi incă de Ministerul Economiei şi Finanţelor şi se speră ca procedurile să fie gata abia la sfărşitul lui decembrie 2007. Reprezentanţii producătorilor de energie afirmă că, dacă la data de 31 martie 2008 ei nu au gata aceste rapoarte, atunci li se va bloca dreptul de a tranzacţiona certificatele de emisie de bioxid de carbon şi deci de a cumpăra partea de certificate de CO2 ce le revine.

×
Subiecte în articol: verde!