x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Comisia Europeană vrea să interzică utilizarea tacâmurilor și farfuriilor din plastic

Comisia Europeană vrea să interzică utilizarea tacâmurilor și farfuriilor din plastic

29 Mai 2018   •   12:38
Comisia Europeană vrea să interzică utilizarea tacâmurilor și farfuriilor din plastic

Comisia Europenă vrea să ia măsuri drastice în vederea reducerii emisiilor de carbon și deșeurile marine care amenință mările sale. Interdicția se va aplica la muguri de plastic de bumbac, tacâmuri, farfurii, paie, agitatoare de băutură și bețe pentru baloane. Statele membre vor fi, de asemenea, forțate să reducă utilizarea recipientelor de alimente din plastic și a ceștilor de băut, interzicând distribuirea gratuită a acestora, scrie Bloomberg. „Plasticul poate fi fantastic, dar trebuie să îl folosim mai responsabil“, a declarat vicepreședintele Comisiei, Jyrki Katainen, într-o declarație.

Măsurile vin în condițiile în care UE încearcă să devin lider în crearea de bunuri durabile, o piață care este în valoare de 2,5 miliarde de euro, potrivit Unilever. Cu unele obiecte din plastic, care au nevoie și de 1.000 de ani pentru a se descompune, UE propune companiilor să instituie sisteme de reutilizare, cum ar fi sistemele de rambursare a depozitelor pentru a asigura o aprovizionare stabilă de materiale de înaltă calitate. Conform propunerii Comisiei, statele membre vor trebui să colecteze 90 la sută din sticlele de plastic de unică folosință până în 2025. Producătorii vor fi nevoiți să introducă în costuri și cheltuielile de gestionare ale deșeurilor și să eticheteze modul în care deșeurile vor fi eliminate, „impactul negativ asupra mediului al produsului și prezența materialelor plastice în produse“.

Directiva propusă vizează economisirea a circa 6,5 ​​miliarde de euro pe an începând cu 2025, și eliminarea unei emisii de 3,4 milioane de tone de echivalent CO2, potrivit Comisiei.sursa telegrafonline

×
Subiecte în articol: interzicere tacamuri farfurii de plastic