x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Comisia juridică a Senatului a avizat-o favorabil pe Mona Pivniceru pentru funcţia de judecător al CCR

Comisia juridică a Senatului a avizat-o favorabil pe Mona Pivniceru pentru funcţia de judecător al CCR

26 Mar 2013   •   11:19
Comisia juridică a Senatului a avizat-o favorabil pe Mona Pivniceru pentru funcţia de judecător al CCR

Comisia juridică a Senatului a dat raport favorabil marţi judecătoarei Mona Pivniceru pentru a reprezenta Senatul în funcţia membru al Curţii Constituţionale a României (CCR). Mona Pivniceru, propusă de PNL, a obţinut opt dintre voturile senatorilor Comisiei juridice, Gheorghe Iancu, propus de PDL - două voturi, iar Florina Ruxandra Jipa, propusă de PP-DD - un vot. Numirea Monei Pivniceru urmează să fie supusă marţi şi votului în plenul Senatului. În cadrul dezbaterilor, judecătorul Gheorghe Iancu, dar şi senatorul PP-DD Florina Ruxandra Jipa au atras atenţia că în cadrul CCR nu există profesor de drept constituţional.

"Un judecător al CCR nu trebuie să fi fost numai judecător, ci profesor de drept public", a spus Jipa. La rândul său, Gheorghe Iancu a susţinut că la CCR trebuie să existe profesori de drept constituţional sau specialişti în acest domeniu. "Este cumplit că nici unul dintre judecătorii CCR nu este specialist în drept constituţional", a apreciat Iancu.

Senatorul PSD Ioan Chelaru a afirmat în cadrul audierilor că toţi cei trei candidaţi sunt "merituoşi" şi l-a atenţionat pe cel care va reprezenta Senatul la CCR să "aşeze înapoi" această instituţie "acolo unde îi este locul", întrucât "unele dintre soluţiile şi atitudinile judecătorilor CCR au lăsat mult de dorit". Potrivit legislaţiei în vigoare, judecătorii CCR trebuie să aibă pregătire juridică şi cel puţin 18 ani în activitatea juridică şi/sau în învăţământul superior juridic.

×
Subiecte în articol: comisia juridică aviz favorabil pivniceru ccr