x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Comoara goţilor din Poiana Mică

Comoara goţilor din Poiana Mică

de Carmen Anghel    |    07 Oct 2014   •   16:38
Comoara goţilor din Poiana Mică

Exponatul lunii octombrie, la Muzeul Naţioal de Istorie a României(MNIR), este tezaurul descoperit în luna mai 2013, în localitatea Poiana Mică, din Braşov. Tezaurul conţine “imitaţii care pot fi atribuite goţilor”.

Vernisajul micro-expoziţiei "Tezaur de silicve descoperit la Poiana Mică, judeţul Braşov" are loc joi, 9 octombrie, la ora 13:00, la sediul muzeului din Calea Victoriei nr.12, Sala Lapidarium.

Tezaurul a fost descoperit în luna mai a anului 2013, de  inginerul Ovidiu Popescu, şi este compus din 76 de monede de argint, silicve şi imitaţii de silicve, aflate într-o stare de conservare foarte bună. “Acesta este primul dintre tezaurele de silicve cunoscute ca fiind descoperite în România, care include imitaţii ce pot fi atribuite goţilor”, ne spune MNIR.

Monedele din tezaur se eşalonează cronologic între anii 351/355 d. Hr. şi 367/375 d. Hr. (conform datării emisiunilor romane oficiale).

Silicva este un termen modern ce desemnează unitatea monetară din argint în sistemul monetar roman târziu, aplicat, prin convenţie numismatică, monedei de argint de 2-3 grame din secolele al IV-lea şi al V-lea. Termenul de silicvă denumea iniţial sămânţa unui copac originar din regiunea mediteraneană, roşcovul (ceratonia siliqua), utilizată ca unitate de măsură a greutăţii. Valoarea pieselor din tezaur se ridică la o sumă care, în jurul anului 378 d. Hr., reprezenta, cu aproximaţie, valoarea soldei pe un an a unui soldat roman.

“Starea de conservare excepţională a unor piese din tezaur ne sugerează că a fost îngropat sau pierdut la puţin timp după emiterea monedelor ce îl compun, care nu au avut timp să se uzeze în circulaţie. Atelierele romane oficiale care au produs aceste monede de argint prezente în tezaur sunt Siscia, Sirmium, Constantinopolis, Nicomedia şi Antiochia. Lor li se adaugă un atelier barbar, foarte probabil gotic, care a produs monede de argint utilizând silicvele romane ca model.”, se mai arată în comunicatul MNIR.
Micro-expoziţia va fi deschisă în perioada 9 – 31 octombrie 2014.

×