x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Complex pentru oamenii fără adăpost în Capitală

Complex pentru oamenii fără adăpost în Capitală

02 Feb 2012   •   21:00
Complex pentru oamenii fără adăpost în Capitală

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a inaugurat ieri un complex destinat persoanelor fara adapost. Aproximativ 600 de oameni ai strazii pot fi gazduiti, ingrijiti, hraniti, in conditiile temperaturilor scazute din ultimele zile, in acest prim complex integrat de servicii sociale, unde in premiera sunt primite familii cu copii mici. Sorin Oprescu a subliniat ca in Bucuresti sunt aproximativ 1.400 de persoane fara adapost, iar in acest centru vor putea veni 600 de persoane, 'ca sa nu moara pe strada'. Directorul general al Directiei Ge­nerale de Asistenta Sociala (DGAS) Bucuresti, Cosmina Simiean, a precizat ca acest complex este structurat pe patru etaje.

Etajul unu este destinat persoanelor fara adapost, etajul al doilea este destinat persoanelor varstnice fara locuinta, cu posibilitati reale de integrare sociala si care au un loc de munca sau o indeletnicire stabila. Etajul al treilea este destinat exclusiv persoanelor varstnice, fara apartinatori, evacuate ca urmare a retrocedarii locuintelor, care vor locui permanent in complex. Meto­do­logia de admitere si contributia de intretinere sunt stabilite conform le­gislatiei in vigoare, respectiv 60 la suta din cuantumul pensiei, a precizat Cosmina Simiean. Etajul al patrulea, organizat sub forma a cinci garsoniere familiale, este destinat fa­miliilor cu minori aflate in situatii de urgenta, evacuate in urma retro­ce­darii locuintei, care pot sta pentru o perioada de maximum 30 de zile.

Tot la etajul al patrulea au fost amenajate doua spatii deschise, cu grupuri sanitare multiple, care pot fi folosite pentru adapostirea a aproximativ 100 de persoane fiecare (paturi pliante si saci de dormit), in cazul unor urgente majore. Pe timp de iarna, in perioa­dele geroase, intreaga capacitate a complexului va fi utilizata pentru cazarea oamenilor strazii. Comple­­xul dispune de sala de mese si oficiu de portionare, sala video, biblioteca, spatiu de deparazitare, spalatorie sociala pentru beneficiari, cabinet de consiliere psihologica. Costul total al lucrarilor la acest complex este de sase milioane de lei.

×
Subiecte în articol: observator