x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Comunicaţiile, blocate de cutremur

Comunicaţiile, blocate de cutremur

27 Apr 2009   •   00:00
 Comunicaţiile, blocate de cutremur
Sursa foto: /Stockxpertcom

Un cutremur cu magnitudinea de 5,3 grade pe scara Richter, care s-a produs sâmbătă seară, în jurul orei 20:25, a făcut imposibile efectuarea de apeluri telefonice şi trimiterea de SMS-uri.



Din cât a putut observa oricare utilizator de telefonie, intensitatea blocajului s-a manifestat diferit, în unele zone din Bucureşti decongestionarea comunicaţiilor având loc mai repede decât în alte cartiere.

Din cele declarate ieri de operatori, nu toate informaţiile privind situaţia "specială" din seara de sâmbătă fuseseră centralizate, urmând ca ultimele detalii să fie oferite în cursul zilei de azi.

Din explicaţiile operatorilor de telefonie, totul se rezumă la o "congestionare a traficului", adică prea multe apeluri iniţiate în acelaşi timp.

Potrivit oficialilor Cosmote, este un "fapt normal în asemenea situaţii deosebite: cutremure, anul nou etc.". După aproximativ 60 de minute de trafic de vârf, reţeaua Cosmote a operat în parametri normali, au declarat pentru Jurnalul Naţional reprezentanţii operatorului.

Şi la Orange, după producerea seismului, pe anumite direcţii, timp de aproximativ o jumătate de oră s-a manifestat "congestie în reţea, un fenomen normal atunci când se efectuează mai multe apeluri în acelaşi timp".

În reţeaua Romtelecom au existat câteva centrale, în special în Bucureşti, în care s-a înregistrat congestie în primele câteva zeci de minute după eveniment. În acel interval de timp imediat de după cutremur, traficul în reţea a crescut cu mult peste 100% faţă de o zi obişnuită. Drept urmare, o parte a apelurilor rutate prin aceste centrale nu s-a putut finaliza.
"La acest moment centra­lizăm datele exacte legate de acest trafic. Precizăm totodată că serviciile de date, respectiv internet, au funcţionat normal după cutremur", au precizat reprezentanţii companiei.

Reţeaua Vodafone a înregistrat aceleaşi probleme, fiind suprasolicitată în prima jumătate de oră după producerea cutremurului. Cele mai afectate zone au fost Bucureşti, Muntenia şi parţial în Moldova.

Ceilalţi operatori de telefonie mobilă şi fixă nu au oferit detalii privind activitatea reţelelor în timpul seismului.

VERIFICĂRI LA OPERATORI
Ca urmare a blocării reţelelor de telefonie, vicepremierul Dan Nica a cerut un control la operatorii de telefonie pentru a afla cauza problemelor apărute după cutremur. "Situaţia s-ar agrava şi mai tare dacă am vorbi despre un cutremur puternic.
Ca urmare, Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii verifică de ce au fost blocate comunicaţiile. Sistemele de telefonie s-au blocat probabil din cauza numărului mare de persoane care au dat telefoane imediat după cutremur. Problema a fost depistată şi este în curs de rezolvare." Controlul operatorilor de telefonie va începe mâine dimineaţă.

×
Subiecte în articol: observator cutremur