x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Concediul de maternitate, prelungit şi plătit 100%

Concediul de maternitate, prelungit şi plătit 100%

de Aniela Nine    |    28 Ian 2010   •   00:00

Mămicile ar putea beneficia de un concediu de maternitate prelungit la 18 săptămâni, perioadă în care li se va plăti salariul integral. Şi indemnizaţia de maternitate ar urma să fie mai mare decât în prezent, şi anume 100% din ultimul salariu lunar sau salariu lunar mediu.



Măsurile sunt cuprinse în avizul pe care europarlamentarul Rovana Plumb l-a prezentat ieri comisiei pentru muncă din PE la raportul vizând securitatea şi sănătatea la locul de muncă a femeilor gravide, care au născut de curând sau care alăptează. "Extinderea concediului de maternitate de la 14 la 18 săptămâni, cu o perioadă obligatorie de şase săptămâni după naştere, îi va permite mamei să îşi revină după naştere, să stabilească o legătură solidă cu copilul şi să revină pe piaţa muncii", a declarat deputata europeană, citată într-un comunicat al grupului social-democrat din PE.

Avizul semnat de Rovana Plumb cuprinde şi alte măsuri care vizează protecţia femeilor angajate care sunt însărcinate, prevăzându-se că lucrătoarele gravide nu pot fi concediate în timpul sarcinii şi 12 luni după terminarea concediului de maternitate, şi nu pot fi obligate să muncească peste program în perioada de trei luni înainte de naştere şi 12 luni după naştere. De asemenea, se predeve că în primul an după naştere, angajatorii trebuie să ţină cont de cererile lucrătoarelor privind trecerea de la regimul de muncă full-time la part-time.

"În cazul naşterii premature a unui copil, a unui copil spitalizat la naştere, a unui copil cu dizabilităţi sau a unei naşteri multiple, statele membre trebuie să garanteze un concediu suplimentar, plătit integral. În cazul naşterilor multiple, perioada concediului de maternitate va creşte cu o lună pentru fiecare copil. De asemenea, perioada concediului de maternitate poate fi extinsă cu cel puţin opt săptămâni în cazul naşterii unui copil cu dizabilităţi. Concediul maternal adiţional trebuie să fie asigurat inclusiv mamelor cu dizabilităţi", a precizat Rovana Plumb.

În aviz se face referire şi la oportunitatea ca bărbaţii să beneficieze de dreptul obligatoriu la concediu de paternitate, similar cu cel de maternitate cu excepţia duratei, pentru a putea crea condiţiile necesare reconcilierii vieţii de familie cu cea profesională. Raportul asumat de comisia de muncă mai spune că prevederile concediului de maternitate nu trebuie să afecteze schema de pensie şi se aplică şi lucrătorilor domestici. Dacă aceste propuneri vor fi adoptate fără alte amendamente în forurile europene, se vor aplica după doi ani în toate statele membre UE.

×
Subiecte în articol: observator