x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Concediul maternal de doi ani, opţional

Concediul maternal de doi ani, opţional

de Aniela Nine    |    08 Dec 2010   •   17:34
Concediul maternal de doi ani, opţional
Sursa foto: Karina Knapek/Jurnalul Naţional

141665-kk-20100624150900007.jpgGuvernul a adoptat miercuri ordonanţa de urgenţă privind indemnizaţia pentru mame, decizându-se o nouă va­rian­tă faţă de cea prezentată deja luni. Astfel, după cum a anunţat miercuri premierul Emil Boc (foto), viitorii părinţi pot să aleagă între două „pachete”: pri­ma opţiune, cea anunţată deja lu­ni, permite mămi­cilor să stea un an acasă în care cuantumul indemni­za­ţiei este între 600 şi 3.400 de lei, în funcţie de veniturile anului anterior naşterii copilului, şi apoi conce­diu fără plată până la 24 de luni. Dacă ma­mele se întorc la muncă înainte de sfârşitul perioadei de un an de con­cediu, vor beneficia de o primă lu­na­ră de 500 de lei pentru întregul in­ter­val de până la 24 luni. Dacă însă se întorc la muncă după primul an de concediu pentru îngrijirea copilului nu vor mai beneficia de acest stimulent.

Cea de a doua opţiune oferită mămicilor, care reprezintă noutatea faţă de decizia de luni, oferă posibi­litatea viitorilor părinţi să rămână alături de copii timp de doi ani, dar valoarea indemnizaţiei va fi cuprinsă între 600 de lei minimum şi maximum de 1.200 de lei. Aceşti părinţi nu vor beneficia însă de prima lunară de 500 de lei dacă decid să se întoarcă la muncă înainte de expirarea celor 24 de luni.

Premierul Emil Boc a precizat că viitorii părinţi care vor beneficia de prevederile acestei ordonanţe de urgenţă, adică acei părinţi ai căror copii se vor naşte după 1 ianuarie 2011, vor trebui să aleagă de la început între cele două „pachete”.

Decizia de miercuri a Guvernului a venit după brambureala de marţi, când, deşi Guvernul susţinea că a luat o decizie fermă, vicepremierul Marko Bela a anunţat că nu s-a decis încă nimic şi că UDMR nu era de acord cu varianta de concediu maternal de un an cu plată şi un an fără plată. Că s-a făcut un compromis, menit, desigur, să mulţumească şi reprezentanţii UDMR, a recunoscut apoi şi ministrul Muncii, Nelu Ioan Botiş. „Este un compromis ceea ce am adoptat azi, eu sunt susţinătorul primei variante. Dar decizia o ia Guvernul, şi aceasta este cea mai bună pentru piaţa de azi din România. Am luat în considerare că astăzi nu avem infrastructura necesară pentru a prelua toţi acei bebeluşi şi am venit cu un pachet integrat astfel încât anul 2011 să fie o provocare în privinţa construirii de creşe”, a declarat ulterior şi ministrul Muncii, Nelu Ioan Botiş. El a adăugat că în sarcina ministrului Elena Udrea se va regăsi procedura de construire de creşe în anul viitor. În plus, Botiş a vorbit şi despre posibilitatea oferirii de tichete de creşă, fără să dea însă mai multe amănunte.

×
Subiecte în articol: concediu maternal