x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Concertele aduc mai mulți turiști străini decât litoralul

Concertele aduc mai mulți turiști străini decât litoralul

de Diana Scarlat    |    09 Aug 2016   •   12:50
Concertele aduc mai mulți turiști străini decât litoralul
Sursa foto: MIRCEA ROSCA/EPA

În timp ce Litoralul românesc a înregistrat anul acesta vânzări record și deja o lună cu grad de ocupare peste 98%, Clujul se poate lăuda cu atragerea celor mai mulți străini. Conform datelor Inspectoratului General pentru Imigrări (IGI), numai la festivalul UNTOLD au participat, zilele trecute, 30.000 de străini, în timp ce la malul mării ajung circa 50.000 anual.

 

Festivalurile de muzică, film sau teatru atrag anual sute de mii de turiști străini, în special la Cluj, la București și la Sibiu. La Cluj ajung, doar prin evenimentele artistice, peste 100.000 de spectatori din alte țări, anual. TIFF, UNTOLD și Electric Castle au urcat în topul preferințelor publicului din țară și din străinătate, aducând fiecare peste 20.000 de turiști străini în fiecare an. Festivalul de muzică UNTOLD a fost, la prima ediție, un eveniment public, proiectul major al programului Cluj-Napoca Capitală Europeană a Tineretului 2015, gestionat de Federaţia Share, cu un buget total de 4.500.000 de euro. De organizarea celei de a doua ediţii a evenimentului s-a ocupat SC Untold SRL, înfiinaţată în octombrie 2015, iar bugetul a depășit, anul acesta, 5.000.000 de euro. Și celelalte festivaluri din țară, în special cele din București și Sibiu, atrag un public numeros din străinătate.

Topul evenimentelor

Cele mai bine vândute evenimente culturale din România au fost, în ultimii doi ani, TIFF (Festivalul Internațional de Film Transilvania) organizat în perioada mai – iunie, la Cluj-Napoca, FITS (Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu), organizat în luna iunie la Sibiu, UNTOLD, care s-a încheiat duminica trecută, după patru zile de concerte, la Cluj, dar și Festivalul George Enescu, organizat din doi în doi ani, în septembrie, la București. Conform unui studiu realizat de agenția Tripsta, în cazul festivalului de film TIFF, cei mai mulți străini care și-au rezervat călătorii anul trecut și anul acesta au fost din Polonia, în timp ce festivalul de teatru de la Sibiu, FITS, a atras turiști în special din Germania și Austria. La București, au venit pentru Festivalul George Enescu, în special spectatori din Grecia, conform aceleiași agenții. Cei care ajung în România pentru evenimentele artistice își fac timp și pentru excursii în țara noastră, cele mai căutate destinații fiind Transilvania, Litoralul și Delta Dunării.

Vânzările la malul mării

În timp ce cultura îți depășește propriile recorduri de la un an la altul, la malul mării încă sunt puțini străini, chiar dacă vânzările sunt tot în creștere constantă. „Pe litoralul românesc au ajuns, în ultimii doi ani, circa 50.000 de turişti străini, dintre care aproximativ 10.000 și-au cumpărat pachetele turistice prin agenții. Circa 20.000 au cumpărat programe opţionale pe litoralul românesc”, spun reprezentanții agenției Paradis Vacanţe de Vis, după ce au realizat un studiu de piață.

 

Străinii care ajung în România la festivalurile de film, muzică și teatru își rezervă timp pentru a vizita și zonele turistice cele mai importante din țară

×
Subiecte în articol: concerte litoral străini Untold festivaluri