x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Concesiunile din Delta - Dupa 14 luni, ancheta DNA n-a facut lumina

Concesiunile din Delta - Dupa 14 luni, ancheta DNA n-a facut lumina

de Alexandru Nastase    |    02 Aug 2006   •   00:00
Concesiunile din Delta - Dupa 14 luni, ancheta DNA n-a facut lumina

Ancheta DNA asupra concesiunilor din Delta Dunarii se apropie de final, fara a fi mult trambitatele acte de coruptie. Dupa 14 luni de cercetari, procurorii nu au descoperit nimic ilegal in organizarea licitatiilor si semnarea contractelor.

In mai 2005, ministrul Mediului, Sulfina Barbu, anunta cu surle si trambite ca a depus contractele de concesiune din Delta Dunarii la DNA pentru o ancheta "independenta". Sulfina spunea atunci ca demersul sau se bazeaza pe o ancheta realizata de Corpul de Control de la Ministerul Mediului si de alte verificari interne ale diverselor comisii din MMGA. Jumatate de an mai tarziu, Sulfina deschidea subiectul intr-o conferinta de presa, spunand ca ancheta avanseaza. "Nici una dintre firmele concesionare nu si-a respectat contractele, au recoltat mai mult peste decat au raportat, iar la domeniul investitii de mediu au trecut cu totul altceva decat ar fi trebuit. Stiu ca s-au cerut informatii suplimentare de la Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii", spunea Sulfina Barbu in ianuarie 2006. Informatia a fost preluata de televiziuni, fara ca insa cineva sa se intereseze la DNA de mersul anchetei. In realitate, in 14 luni de ancheta nu s-a descoperit nimic.

NICI UN INTEROGATORIU. Dosarul concesiunilor a fost instrumentat de DNA Constanta. Primul care s-a ocupat de caz a fost Ioan Otel, procurorul care a semnat rechizitoriul dosarului "Flota", prin care presedintele Traian Basescu a fost trimis in judecata. Otel s-a pensionat, iar speta a fost preluata de Florin Tarnacop, noul procuror-sef al DNA Constanta. Cu toate acestea, cazul nu a avansat. Informatiile noastre arata ca pana acum nu a fost efectuata nici macar o singura audiere a celor implicati in realizarea concesiunilor. Procurorii sustin ca au facut verificari, luand la mana contractele de cateva ori.

S-au verificat documentele din contracte, pentru a se vedea daca au corespuns textelor de lege in vigoare atunci. O alta pista a fost verificarea rezilierilor de contracte care au avut loc in 2005. In cateva randuri, cei care instrumenteaza cazul au declarat ca este foarte greu ca dupa trei-patru ani sa mai poata fi probat un act de coruptie si ca este posibil ca astfel de acte sa nu fi existat, cu atat mai mult cu cat in 2002-2003 mai multe autoritati au contrasemnat incheierea contractelor.

CONTRACTE. Concesiunile din Delta Dunarii anchetate de DNA au fost incheiate in 2002 si 2003, iar obiectul lor au fost activitati traditionale: pescuitul si recoltatul stufului. Nu au fost concesionate lucii de apa, terenuri sau foste ferme. Concesiunile - incheiate la 10 ani - au fost facute in baza Legii 219/1998, emisa pe vremea guvernarii PD-PNL-PNTCD-UDMR.

Concesionarii au fost obligati prin contract sa faca repopulari cu puiet, decolmatari, sa asigure paza si sa plateasca studii. Titularii contractelor au fost acuzati ca braconeaza, in anii cat au rulat contractele, evidentele Politiei de Frontiera, inspectiei piscicole si garzii de mediu au aratat o reducere drastica a braconajului (in special a celui electric) si o refacere a populatiilor de peste.

Mai multe contracte au fost reziliate in iarna, fara ca statul sa acorde despagubiri, sub pretextul ca "asa cere UE", desi pana acum responsabilii europeni nu s-au amestecat in contracte comerciale incheiate intre un stat membru sau in curs de aderare si o firma. (Alexandru Nastase)

ACUZATII
"Nici una dintre firmele concesionare nu si-a respectat contractele, au recoltat mai mult peste decat au raportat, iar la domeniul investitii de mediu au trecut cu totul altceva decat ar fi trebuit. Stiu ca s-au cerut infor- matii suplimentare de la Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii" - Sulfina Barbu, ministrul Mediului

×
Subiecte în articol: observator delta delta dunării ancheta