x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Concluzia specialiştilor: trei dintre tablourile furate din muzeul din Rotterdam au fost arse

Concluzia specialiştilor: trei dintre tablourile furate din muzeul din Rotterdam au fost arse

de Carmen Anghel    |    06 Aug 2013   •   16:59

Trei tablouri, realizate prin tehnica ulei pe pânză, au fost arse. Aceasta este concluzia specialiştilor de la Muzeul Naţional de Istorie a României(MNIR), în urma analizării cenuşei în cazul furtului de tablouri din muzeul din Rotterdam, Olanda.

Într-un comunicat trimis presei, MNIR spune: “La solicitarea primită din partea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – DIICOT, Centrul de Cercetări şi Investigaţii Fizico-Chimice şi Biologice al MNIR a realizat un set de investigaţii privind cenuşa ridicată cu ocazia percheziţiei domiciliare din data de 01.03.2013, efectuată la adresa din comuna Carcaliu, judeţul Tulcea şi separate în cadrul Institutului Naţional de Criminalistică, Serviciul expertize fizico-chimice. Analiza fizico-chimică a fost desfăşurată în perioada 26 aprilie – 18 iulie 2013, de către o echipă formată din trei experţi care au analizat cenuşa, utilizând mai multe metode, şi anume microscopia optică şi electronică, spectrometria cu fluorescenţa de raze X şi difracţia de raze X. În urma analizării compoziţiei chimice a materialelor menţionate şi a evidenţierii, în interiorul acestora, a pigmenţilor specifici picturilor pe pânză, a reieşit faptul că cenuşa provine din arderea a cel puţin trei opere de artă (tablouri realizate în tehnica uleiului pe pânză).” Concluziile cercetării vor fi prezentate pe larg, joi, 8 august, în cadrul unei conferinţe de presă.

În octombrie 2012, trei români au pătruns în muzeul din Rotterdam, prin efracţie, şi au furat şapte opere de artă, ale unora idntre cei mai mari pictori ai lumii: Picasso, Matisse, Monet, Gaugain, de Haan şi Lucian Freud. 




×