x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Concluzie uimitoare a unui studiu recent: experienţa şi studiile în străinătate nu mai contează la angajarea în România

Concluzie uimitoare a unui studiu recent: experienţa şi studiile în străinătate nu mai contează la angajarea în România

16 Mai 2012   •   08:43
Concluzie uimitoare a unui studiu recent: experienţa şi studiile în străinătate nu mai contează la angajarea în România

Potrivit sondajului de opinie derulat in martie 2012 de site-ul de recrutare BestJobs.ro, 68% dintre angajatori sustin ca procesul de recrutare este influentat de institutia de invatamant absolvita. Analizand si aspectele cu importanta cea mai ridicata in selectia candidatilor, observam ca nivelul educatiei (69%), calificarea candidatului (56%) si experienta practica in tara (49%) sunt 3 top criterii de filtrare a aplicantilor, urmate de referintele/recomandarile (47%) si reputatia institutiilor de invatamant absolvite (45%). Cele mai putin importante criterii sunt experienta, precum si studiile, dobandita in strainatate (42%).

De asemenea, 24% dintre angajatii romani considera ca facultatea influenteaza destul de mult gasirea unui loc de munca, fata de 37% care sustin ca institutia de invatamant absolvita nu afecteaza succesul procesului de recrutare intr-o masura mai mare decat experienta.

In topul specializarilor cautate de catre angajatori in CV-uri pe primele trei pozitii se regasesc:

1. Facultatile de profil tehnic: automatica si calculatoare, cibernetica, telecomunicatii, inginerie, mecanica si electronica

2. Facultatile de profil lingvistic

3. Facultatile de profil economic

Topul este continuat de catre facultatea de Medicina si Farmacie, Constructii, Instalatii si Transporturi.

Specializarile cele mai afectate de deficitul de personal, si spre care se pot indrepta viitorii studenti, sunt de IT/Telecom, Inginerie si Limbi straine. Absolventii de limbi straine foarte cautate, din cauza numarului mic de vorbitori, au sanse mari de a obtine un venit ridicat (olandeza, suedeza, finlandeza, ebraica, germana, poloneza, daneza, etc.). O alta categorie de personal unde deficitul inregistrat este ridicat este "sanatatea". Chiar daca universitatile atrag suficienti studenti pe aceste domeniu (Medicina/Farmacie) acestia pleaca din tara dupa finalizarea studiilor. Acest lucru se datoreaza si faptului, ca cel putin pe perioada studiilor si a rezidentiatului, studentii sunt defavorizati din punct de vedere financiar.

Sondajele au fost efectuate la nivel national pe pagina de candidati si de angajatori, pe un esantion de 77 de companii si 1944 de candidati.

×