x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Condamnare în cazul crimei de la Eforie

Condamnare în cazul crimei de la Eforie

de Andreea Sminchise    |    01 Mar 2011   •   13:00
Condamnare în cazul crimei de la Eforie

Alexandru Radu, acuzat că în vara anului 2002 şi-a ucis soţia într-o vilă din Eforie, a fost condamnat astăzi la 25 de ani de închisoare de Tribunalul Alba. Fiul fostului deputat Dumitru Radu se căsătorise cu Cristina, fiica fostului viceprimar din Eforie, Ion Udrea, în iunie 2002. A fost o nuntă fără fast, făcută în grabă, la adăpostul scuzei că mama Cristinei era pe moarte şi îşi dorea să-şi vadă fata la casa ei. La două săptămâni după căsătorie, tânăra şi-a anunţat tatăl că e însărcinată.

În noaptea de 11 spre 12 august 2002 Alexandru Radu şi doi prieteni  ai săi, cazaţi la Vila "Cristina”, proprietatea soţiei lui, au plecat la discotecă în staţiunea Jupiter. Alexandru susţine că, atunci când s-a întors, a găsit-o pe Cristina moartă, cu o pungă de plastic pe cap şi firul unui încărcător de telefon mobil înfăşurat în jurul gâtului. Faţa fetei era tumefiată de lovituri. Uşa camerei în care locuiau cei doi era întredeschisă, dar yala nu fusese forţată.

Declaraţiile lui Alexandru Radu s-au contrazis însă pe tot parcursul anchetei cu cele ale martorilor. Cei doi prieteni cu care tânărul a mers la discotecă în acea noapte spun că, înainte de plecare, Alexandru a zăbovit aproximativ 45 de minute în cameră cu soţia lui. El a susţinut tot timpul că n-a stat cu ea mai mult de 15 minute, cât i-a luat să se spele şi să se schimbe. Supus la testul poligraf, Alexandru a fost depistat nesincer la întrebările: "Ştii sigur cine a omorât-o pe soţia ta?”, "Tu ai omorât-o pe soţia ta?”, "Tu ai sufocat-o pe soţia ta?” şi "Tu ai sugrumat-o pe soţia ta?”. Pe lângă modificări ale respiraţiei şi pulsului, în raportul de expertiză întocmit la 27 august 2002 sunt notate şi alte elemente care sugerează nesinceritatea suspectului: evitarea privirii, modificări de paloare, contraîntrebări, latenţă în răspunsuri şi disconfort psihic. Alexandru a fost arestat preventiv în perioada 12 august 2002 – 18 septembrie 2003.

Dosarul nu s-a judecat la Constanţa, ci la Alba Iulia. Avocaţii apărării au cerut strămutarea procesului pentru că, la acea vreme, tatăl Cristinei era viceprimar în Eforie şi, spun ei, s-au temut de eventuale presiuni asupra judecătorilor. Tribunalul Alba l-a achitat de două ori pe Alexandru Radu. Pe parcursul procesului, tatăl lui Alexandru, Dumitru Radu a depus la dosar o mulţime de contestaţii şi de opinii expertale care să demonteze teoriile procurorilor. "Am cheltuit o grămadă de bani în procesul ăsta. Pe lângă experţi, m-a învăţat un procuror bătrân să-mi aleg, pentru fiecare fază a cercetării şi a procesului, alt avocat. Adică cel care e cel mai bun pe faza respectivă”, declara în 2008, pentru Jurnalul Naţional, Dumitru Radu.

În ianuarie 2005, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a retrimis dosarul la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa pentru refacerea urmăririi penale, iar în noiembrie 2007, procurorii au trimis din nou dosarul în instanţă. Alexandru Radu părăsise însă România la jumătate de an după reînceperea urmăririi penale.

Procesul s-a judecat în lipsa inculpatului, iar acesta a primit azi condamnarea. "Instanţa condamnă inculpatul la 25 de ani de închisoare şi 10 ani interzicerea unor drepturi, conform art. 64 lit. a, b, d, e din Codul Penal. De asemenea, inculpatul este obligat la plata de daune morale al căror cuantum va fi stabilit ulterior, către partea civilă, respectiv tatăl victimei”. Ion Udrea, tatăl Cristinei, a cerut daune în valoare de 1.000 de euro. "Nu vreau să mă îmbogăţesc. Iar sentinţa asta nu e cine ştie ce fericire pentru mine, după atâta timp... Dar e o descărcare, în sfârşit se face dreptate”, a spus el.

"Sentinţa este cu drept de apel în termen de 10 zile de la pronunţare”, a declarat Sorina Cristorian, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Alba.

Dumitru Radu, tatăl lui Alexandru, a aflat de la ziarişti că fiul său a fost condamnat. "Doar 25 de ani? Cum, nu-l împuşcă? Ce să vă zic? O justiţie de rahat, sensibilă la presiuni. Vom face recurs, fără discuţie. Iar într-o săptămână o să fac şi plângere penală împotriva tuturor procurorilor şi judecătorilor din acest caz, pentru falsuri”, a tunat el la telefon. Susţine că nu mai ştie de 4 ani unde este Alexandru şi că, ultima dată când l-a văzut, era la Singapore.

Până când sentinţa nu va fi definitivă şi irevocabilă, pe numele lui Alexandru Radu nu se poate emite un mandat de arestare. 

×
Subiecte în articol: crima eforie