x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Condamnare - Misterele lui Munaf

Condamnare - Misterele lui Munaf

de Marina Constantinoiu    |    16 Oct 2006   •   00:00
Condamnare - Misterele lui Munaf

Surprinzatoarea veste referitoare la condamnarea la moarte a lui Moha-mmad Munaf adanceste si mai mult misterul din jurul dosarului rapirii jurnalistilor romani la Bagdad.

Surprinzatoarea veste referitoare la condamnarea la moarte, in prima instanta, a lui Mohammad Munaf, ghidul ziaristilor romani rapiti in Irak, adanceste si mai mult misterul din jurul acestui dosar. Posibila scoatere din peisaj a lui Munaf ar trebui sa preocupe la maximum autoritatile romane.

Cazul Munaf, reaparut brusc in atentia publicului, dupa ce s-a aflat ca ghidul ziaristilor rapiti a fost condamnat la moarte prin spanzurare de catre un tribunal irakian, isca revolta si valuri de semne de intrebare. Revolta in primul rand din partea celor care inca spera ca rapirea din Irak sa fie clarificata si in special din partea celor implicati. De altfel, unul dintre ziaristii rapiti, Ovidiu Ohanesian, declara ieri pentru Mediafax ca avem de-a face "cu cea mai mare magarie pe care au putut sa o faca americanii in colaborare cu romanii. De la cap la coada, totul este o musamalizare murdara, care ascunde lucruri mult mai grave decat rapirea in sine". L-au scos din tara pe Omar Hayssam, il vor elimina, mai mult sau mai putin, pe Mohammad Munaf din aceasta afacere si vor ascunde cu aceasta ocazie toate celelalte afaceri murdare derulate de-a lungul timpului pe zona de conflict Irak si putem sa amintim aici contrabanda cu armament, cu munitie, cu substante interzise desfasurata de Serviciile Secrete romane inca de pe vremea vechii Securitati, prelungita pana dupa 1994, prin end-useri falsi: Maroc, Tunisia, Mauritania, Niger etc.", a continuat jurnalistul.

REVOLTA. Pe buna dreptate, vestea referitoare la Munaf starneste revolta, mai ales ca inclusiv autoritatile romane se declara surprinse de aceasta decizie. Apropo de aceasta "surprindere", poate ar fi interesant sa ne lamureasca serviciile noastre de informatii cum de au ajuns autoritatile romane sa afle din presa vestea referitoare la Munaf. Unde ne sunt oamenii in a caror sarcina ar trebui sa intre culegerea de informatii de pe teritoriul Irakului? Chiar nu au aflat de existenta unui proces in care sa fie judecat Munaf?

Ziua de ieri a adus vesti de la Washington despre detentia lui Munaf, si aceasta este o chestiune care a facut obiectul unor speculatii aiuritoare. Departamentul american al Justitiei, citat de New York Times, afirma ca Munaf nu se afla in custodia SUA, ci a "fortei multinationale din Irak", din care, din cate stim, face parte si Romania. In aceasta situatie, cum e posibil ca inca sa bajbaim cand e vorba de localizarea lui Munaf? Avocatii din SUA ai lui Munaf au cerut, inca de vineri, judecatorului Royce C. Lamberth sa ordone Armatei americane sa nu il predea pe clientul lor tribunalului irakian. Care va fi soarta acestui demers, daca Munaf e pasat de la americani la irakieni via forta multinationala intr-un ritm ametitor?

INTREBARI. Cruciale sunt raspunsurile la trei intrebari, la ora aceasta.

1 In documentatia depusa la tribunal, avocatul lui Munaf sustine ca doi militari americani (un ofiter si un general) au intervenit pe langa judecatorul irakian, insistand ca Munaf sa fie condamnat la moarte. Avocatul lui Munaf a declarat pentru Realitatea TV ca ofiterul se pare ca a venit la tribunal in numele Ambasadei Romaniei, iar generalul a cerut judecatorului sa-l condamne pe Munaf la moarte.

2 In aceste conditii, Ministerul Justitiei si Ministerul Afacerilor Externe trebuie sa clarifice pentru publicul din tara declaratiile lui Hafetz, lamurindu-ne daca cei doi ofiteri au avut un mandat din partea Romaniei. Si, daca da, care a fost acela?

3 Important ar fi sa aflam de cand este rapirea un delict pasibil de condamnare la moarte in Irak si, data fiind frecventa cu care se produc rapirile in aceasta tara, daca a mai fost cineva condamnat pentru asta.

Condamnat la moarte, dar martor protejat!?

PENDULARE. Ministrul Justitiei romane, "plimbat" de la Ana la Caiafa
Vestea condamnarii la moarte a lui Mohammad Munaf de catre justitia irakiana a fost confirmata sambata de Ambasada SUA la Bagdad, potrivit AFP. Fost ghid al celor trei jurnalisti romani rapiti la Bagdad, in martie 2005, Munaf (53 de ani) a fost retinut in Irak de fortele americane "pentru interogatoriu", imediat dupa ce el si jurnalistii au fost eliberati de rapitori. In aceeasi zi, ambasadorul Romaniei in Irak, Mihai Stuparu, habar nu avea despre aceasta evolutie a situatiei lui Munaf si, potrivit Realitatea TV, el nici nu a putut contacta vreun diplomat american din Bagdad.

NU-L PREDATI. Sentinta de condamnare a lui Mohammad Munaf, cetatean irakian si american, a fost dispusa la data de 12 octombrie, potrivit unor surse judiciare. In aceeasi zi, avocatii din Statele Unite ai lui Munaf au cerut judecatorului Royce C. Lamberth sa ordone armatei americane sa nu il predea pe clientul lor tribunalului irakian. Potrivit New York Times, editia online, Departamentul american al Justitiei considera ca afirmatiile conform carora Munaf risca sa fie torturat daca va fi transferat in custodie irakiana sunt simple speculatii. Departamentul Justitiei a apreciat ca judecatorul Lamberth nu ar trebui sa intervina in acest caz, printre argumentele invocate fiind si cel ca temerile privind tratamentul in custodia irakiana sunt speculatii bazate pe informatii de presa referitoare la abuzurile din sistemul penitenciar irakian.

FICTIUNE JURIDICA? Intr-un alt caz asemanator, in care era implicat un alt cetatean american de origine iordaniana, argumentele Departamentului Justitiei privind faptul ca suspectul s-ar afla in custodia fortei multinationale au fost catalogate de un judecator federal drept fictiune juridica. Magistratul a semnat un ordin de restrictie pentru a impiedica armata SUA sa il transfere pe acesta in custodia Irakului. Cazul face insa obiectul unui apel, iar avocatii lui Munaf i-au cerut judecatorului Lamberth ca, inainte de a decide soarta clientului lor, sa astepte decizia Curtii de Apel.

ORDINUL MACOVEI. Chestiunea custodiei americanului-irakian Mohammad Munaf a dat batai de cap si ministrului Justitiei Monica Macovei. Ministerul de Justitie a constatat ca Munaf se afla in august 2006 in custodia "contingentului american din cadrul Fortelor Coalitiei Multinationale din Irak". Macovei, in baza comunicarilor facute de Ambasada SUA la Bucuresti, dar si a pozitiei exprimate in mod repetat de Departamentul de Justitie al SUA, a hotarat ca cererea de extradare nu poate fi adresata autoritatilor SUA, deoarece ea nu indeplineste conditiile de "regularitate internationala". Ordinul a fost semnat la 5 decembrie 2005, potrivit notei explicative pe care a dat-o Monica Macovei la data de 14 august si in baza lui au incetat formalitatile de inaintare a cererii de extradare. Procurorul general de atunci, Ilie Botos, a fost insa de alta parere si a atacat ordinul ministerial la instanta suprema. Cazul a fost insa pierdut.

TRATAT DIFERIT. In timp ce justitia irakiana l-a condamnat la moarte intr-un proces despre care autoritatile romane nu prea au avut informatii (nu au fost informate despre terminarea cercetarii lui Munaf si nici despre inceperea ori terminarea procesului), in Romania, Mohammad Munaf beneficiaza de reducerea pedepsei la jumatate, pentru ca a colaborat cu anchetatorii romani, furnizandu-le informatii importante nu doar pentru lamurirea cazului rapirii jurnalistilor. Audierea lui de catre procurorii romani s-a produs in Irak, la scurt timp dupa ce Munaf a fost retinut la Bagdad "pentru interogatoriu". Ocazie cu care Munaf a solicitat ca in cazul lui sa fie aplicata Legea privind protectia martorului, potrivit unor surse judiciare bine informate. (Violeta Fotache)

REVOLTAT
"De la cap la coada, totul este o musamalizare murdara, care ascunde lucruri mult mai grave decat rapirea in sine. L-au scos din tara pe Omar Hayssam, il vor elimina, mai mult sau mai putin, pe Mohammad Munaf din aceasta afacere si vor ascunde cu aceasta ocazie toate celelalte afaceri murdare derulate de-a lungul timpului pe zona de conflict Irak" - Ovidiu Ohanesian

CONTINGENT
"Din datele pe care le detinem, inculpatul se fala in custodia contingentului american din cadrul Fortelor Coalitiei Multinationale din Irak"

RASPUNS IRAKIAN
"Autoritatile irakiene se afla in imposibilitate sa dea curs cererii de asistenta judiciara internationala, intrucat Mohammad Munaf este retinut in Centrul Fortelor Multinationale si se sugera sa fie abordate autoritatile americane" - Extrase din Nota MJ
DREPTURI
Avocatul lui Mohammad Munaf, Jonathan Hafetz, a declarat pentru Jurnalul National ca "Mohammad Munaf, in calitatea sa de cetatean american, are dreptul de a nu fi condamnat in urma unei proceduri nedrepte intr-un stat strain". Acesta asteapta ca demersurile sale catre justitia americana sa-si faca simtite efectele. In plus, el a explicat ca Munaf se afla in custodia americanilor, in calitatea lor de conducatori ai fortei multinationale din Irak. Surse judiciare irakiene contactate de Hafetz au afirmat ca verdictul referitor la Munaf ar fi fost "sugerat" de oficialii militari americani. Intrebat daca Munaf ar putea intra in programul de protectia martorilor, Hafetz a declarat ca nu detine informatii in acest sens.
DOCUMENT
Cititi integral Nota privind demersurile intreprinse in „cazul Mohammad Munaf" de Ministerul Justiţiei
×