x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Condamnare pentru condiţiile din arest

Condamnare pentru condiţiile din arest

de Dan Radu    |    04 Mai 2015   •   23:33
Condamnare pentru condiţiile din arest

Statul român va plăti despăgubiri de 3.000 de euro lui Alexandru Uioreanu, fiul fostului preşedinte al CJ Cluj, Horea Uioreanu. Acesta a reclamat la CEDO încălcarea drepturilor omului în perioada de arest preventiv.

Alexandru Uioreanu, care a fost condamnat la opt luni cu suspendare pentru trafic de droguri, a reclamat statul român la CEDO pentru condiţiile în care a fost transportat în perioada în care era în arest preventiv. Potrivit avocatului său, acesta ar fi fost cazat în condiţii inumane la Penitenciarul Aiud în timp ce a fost transportat de la Cluj la Bucureşti pentru a se înfăţişa în faţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Statul român şi-a recunoscut vina, căzând la înţelegere cu Uioreanu înainte ca CEDO să pronunţe o condamnare. Astfel, statul se face vinovat de încălcarea articolului trei din Convenţia privind Drepturile Omului, conform căreia: „Nimeni nu poate fi supus torturii, nici pedepselor sau tratamentelor inumane ori degradante”.

194 de milioane de lei, plătite în 20 de ani

Din 1994 şi până în prezent, statul român a plătit despăgubiri de 194 de milioane de lei (44 de milioane de euro) ca urmare a proceselor pierdute la CEDO. Din 2006 până în 2014, România a pierdut 225 de astfel de cazuri. Pentru a limita pierderile un proiect legislativ a fost iniţiat în Parlament, în luna martie, pentru a se permite recuperarea pagubelor de la magistraţii care, cu rea credinţă sau din neglijenţă, au săvârşit erori judiciare care s-au soldat cu condamnări la CEDO. Conform proiectului, acţiunea de cercetare a magistraţilor se va aplica „de îndată” ce condamnarea a fost pronunţată.

×
Subiecte în articol: cedo