x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Conducerea Realitatea Media şi Asesoft, meci în prelungiri la CNA

Conducerea Realitatea Media şi Asesoft, meci în prelungiri la CNA

de Catalina Iancu    |    05 Apr 2011   •   17:41

"Ora de foc” la CNA: membrii Consiliului Naţional au invitat manageri şi jurnalişti pentru discuţii legate de independenţa editorială. Astfel, primii pe ordinea de zi au fost Oana Stancu şi Adrian Ursu, foşti moderatori la Realitatea TV, actualmente la Antena3, care au reclamat ingerinţe politice în decizia postului de a le scoate emisiunea din grila de programe.

"Am ajuns la concluzia că trebuie să facem o analiză în privinţa încălcării articolului 6 din Legea audiovizualului, care interzice cenzura de orice fel şi interzice, de asemenea, ingerinţele în politica editorială a posturilor”, au menţionat membrii Consiliului. Însă, jurnaliştii nu au venit la CNA, motivându-şi, totuşi, absenţa. Într-o scrisoare adresată preşedintelui CNA, Oana Stancu consideră "demersul de azi al CNA lipsit de credibilitate şi de bună-intenţie", pentru că acesta vine la o lună şi jumătate de la scoaterea bruscă de pe post a emisiunii "Ora de foc". Un alt doilea motiv pentru care a refuzat invitaţia din partea CNA a fost acela că "Realitatea TV este astăzi victima războiului dintre domnii Vîntu şi Ghiţă, iar eu nu doresc să contribui la loviturile pe care le încasează din ambele părţi o televiziune la care am lucrat doi ani cu drag". La rându-i, Adrian Ursu explică în scrisoarea adresată lui Răsvan Popescu, absenţa sa de azi, de la CNA. "Nu doresc să contribui şi eu la accentuarea climatului de răfuială care înconjoară în aceste zile o instituţie de presă importantă din România. Nu doresc să fiu părtaş la compromiterea muncii jurnaliştilor din Realitatea Tv prin afişarea publică, deopotrivă de către domnii Sebastian Ghiţă şi Sorin Ovidiu Vântu, a unor acuze şi manifestări care demonstrează lipsa de respect faţă de profesie şi faţă de capitalul de credibilitate al unei instituţii de presă".
Pe ordinea de zi a urmat discuţia despre scandalurile de la Realitatea Media. Sorin Freciu, preşedintele CA al Realitatea Media, şi Sebastian Ghiţă, reprezentantul Asesoft la Realitatea, au declarat că vor purta o discuţie pentru "a armoniza” punctele de vedere ale societăţilor, după ce, anterior, s-au acuzat de ingerinţe editoriale la Realitatea TV. Problemele dezbătute au fost legate de cele trei subiecte "fierbinţi”: ieşirea din grilă a emisiunii "Ora de foc”, concursurile cu premii de 100.000 de euro, considerate un "derapaj”, precum şi tabloidizarea postului. "Avem dreptul să punem sau să nu punem la dispoziţie resurse pentru un anumit tip de produs media. Dacă considerăm că acel produs media ne încurcă să păstrăm un indicator de performanţă, putem să nu mai susţinem financiar un anume produs media. Au existat mai multe componente care au concurat la luarea deciziei”, a declarat Sebastian Ghiţă. Referitor la despărţirea de Oana Stancu şi Adrian Ursu,  Ghiţă a mai precizat: "Îmi pare rău că la acel moment nu am găsit un model de comunicare agreat de ambele părţi şi că despărţirea s-a produs aşa brusc. Eu i-am anunţat pe cei doi că nu le vom mai pune la dispoziţie resursele pentru produsul dânşilor. Sunt convins că s-au supărat şi au decis să nu mai continue la noi”. În schimb, Sorin Freciu a precizat că scoaterea emisiunii "Ora de foc” din grila Realitatea "se poate considera o intervenţie în grila editorială” din partea lui Sebastian Ghiţă. Mai mult decât atât, "Într-o marţi, la ora 14.00, domnul Ghiţă a convocat o şedinţă cu membrii cu experienţă ai redacţiei, în care ne-a comunicat că, începând din acel moment, ia următoarele decizii, respectiv Oana Stancu şi Adrian Ursu nu mai intră pe post, iar Nedelcu şi cu Freciu nu mai pot veni aici, pentru că a închiriat acest sediu şi că la uşă sunt bodyguarzi”, a spus Freciu.

El a mai adăugat că "Ora de foc” a fost înlocuită ulterior cu o altă emisiune, care este probabil "cea mai amendată” emisiune de către CNA”. "CA Relitatea Media a luat act de câteva probleme legate de partea editorială. Derapajele le vom discuta în şedinţa CA de astăzi (n.r. - marţi) de la ora 16.00”, a declarat Sorin Freciu. La rândul său, Sebastian Ghiţă a spus: "Astăzi îi consider pe jurnaliştii de la Realitatea cea mai liberă redacţie din peisajul media”.

Sorin Freciu a mai făcut următoarele precizări: "Între Realitatea Media şi Asesoft e un contract de management, care are o componentă principală partea de business a Realitatea Media. Din punct de vedere editorial, responsabil este Sorin Enache. Consiliul de Administraţie nu are şi nu a avut niciodată vreo atribuţie editorială. Există o propunere de board editorial la Realitatea, încă neaprobată. Probabil va fi în câteva zile”. În ceea ce priveşte contractul cu Asesoft, acesta a trebuit ratificat de AGA deoarece este vorba despre o sumă foarte mare.

Potrivit lui Sebastian Ghiţă, contractul de management dintre Asesoft şi Realitatea Media a fost semnat pe 25 octombrie 2010, cu o săptămână înainte ca membrii CNA să discute posibilitatea prelungirii licenţei audiovizuale a Realitatea TV. "Acest contract are o componentă care vizează partea economică, financiară a activităţii. Este semnat de preşedintele CA şi este ratificat de AGA, unde eu l-am întâlnit pe domnul Vitalie Dobândă. Nu l-am întâlnit nici pe domnul Vântu, nici pe copiii domnului Vântu. Singura noastră componentă este că punem sau nu punem la dispoziţie resurse, în funcţie de felul în care noi credem că trebuie să funcţioneze compania”.

Referitor la acţionariatul Realitatea Media, Sorin Freciu a declarat că din acesta fac parte copiii lui Sorin Ovidiu Vântu, prin societatea Bluelink Comunicazione (Cyprus) Limited, care este acţionarul majoritar al Realitatea Media SA. "Sorin Ovidiu Vântu este împuternicit de copiii lui. Îşi reprezintă copiii”, a spus Sorin Freciu. Cât priveşte calitatea în care acesta a venit la sediul Realitatea TV în 27 martie, Sorin Freciu a precizat: "A fost o discuţie între domnul Vântu şi domnul Ghiţă”.
Acesta din urmă a mai declarat că atunci când a fost semnat contractul de management dintre Asesoft şi Realitatea Media nu a bănuit că se va trezi într-o situaţie atât de dificilă cu acţionarii sau cu împuterniciţii acţionarilor. "Probabil că pot apărea diferenţe de opinie între ceea ce credem noi că trebuie să facem şi ceea ce cred dânşii că pot obţine”. "Eu nu sunt managerul care-i activitatea domnului Vântu”, a mai ţinut Ghiţă să sublinieze.

Totodată, Sorin Freciu a mai spus că de partea editorială a Realitatea Media, societatea care operează licenţa audiovizuală a Realitatea TV, este responsabil Sorin Enache, directorul general, care are şi atribuţii editoriale. El a declarat că niciodată Consiliul de Administraţie al Realitatea Media nu a avut atribuţii în direcţia editorială.

În ceea ce priveşte cazul lui Cătălin Popa, director editorial, Sebastian Ghiţă a confirmat colaborarea lui Popa cu Asesoft: "Va colabora direct cu noi, are un contract semnat cu Asesoft şi ne asistă la ducerea la capăt a contractului de management”.

Schimbul de replici a continuat, Sebastian Ghiţă luând în vizor inclusiv CA: "Cred că avem puterea să eliminăm şi acest Consiliu de Administraţie”. "Mi se pare foarte dur ca în faţa CNA să afirme cineva că va elimina Consiliulul de Administraţie, dacă nu cumva s-a gândit la o înţelegere cu acţionarul”, a venit imediat replica lui Sorin Freciu.

La finalul discuţiilor, Mihai Mălaimare a concluzionat că i se pare că i "se vând castraveţi”, în timp ce Sebastian Ghiţă a declarat că Asesoft doreşte să continue esfăşurarea contractului pe care îl are cu Realitatea Media.

Scrisorile semnate de Oana Stancu şi Adrian Ursu, adresate preşedintelui CNA, Răsvan Popescu:
"Domnule Preşedinte,
Invitaţia pe care Consiliul mi-a adresat-o vineri, 1 aprilie 2011, vine la o lună şi jumătate după ce emisiunea "Ora de foc" a fost scoasă de pe post brusc, într-o marţi, la ora 13.00. Fără nici o explicaţie, fără nici un argument de ordin profesional sau deontologic. Mai mult, oficialii RTV au oferit presei justificări care frizează ridicolul ("nevoia de întinerire” a grilei cu realizatori mai puţin copţi, a se vedea ziarul Adevărul). Pe surse, s-a încercat vitejeşte compromiterea noastră, a mea şi a lui Adrian Ursu, care am fi fost vinovaţi de a fi "vorbit la telefon cu Vîntu”. Am
răspuns public şi acestei chestiuni, am lămurit şi contextul scoaterii emisiunii de pe post, dar mai ales, domnule Preşedinte, am acuzat elemente ale unei operaţiuni tipice de cenzură. Nimeni din cadrul CNA nu ne-a chemat la audieri, nu a dat subsemnatei nici măcar un telefon de documentare, deşi în cadrul Consiliului sunt oameni care mă cunosc personal şi de mult timp. Ca atare, consider demersul de azi al CNA lipsit de credibilitate şi de bună-intenţie.
Mă văd nevoită să refuz invitaţia pe care Consiliul mi-a adresat-o şi dintr-un al doilea motiv: Realitatea TV este astăzi victima războiului dintre domnii Vîntu si Ghiţă, iar eu nu doresc să contribui la loviturile pe care le încasează din ambele părţi o televiziune la care am lucrat doi ani cu drag, în absenţa unor ingerinţe editoriale, a unor comenzi, a unor elemente de cenzură din partea patronatului sau a conducerii editoriale a postului. Nu acelaşi lucru se poate spune despre presiunile exercitate de puterea politică, însă din nou, domnule Preşedinte, trebuie să constat că acestea nu au fost niciodată de interes pentru CNA, nici măcar atunci când ele au fost exercitate la vedere, în direct. Oana Stancu. 5 aprilie 2011”.

"Stimate domnule preşedinte Răsvan Popescu,
Mă văd nevoit să răspund negativ invitaţiei adresate de dumneavoastră în numele Consiliului Naţional al Audiovizualului. Solicitarea CNA m-a surprins în primul rând prin decalajul absolut remarcabil dintre momentul producerii brutalei eliminări din grilă a emisiunii al cărei corealizator eram şi cel al aşa-zisei investigări a motivelor acestui gest abuziv. În al doilea rând, ceea ce mi se pare cel puţin bizar este contextul în care se desfăşoară aceste audieri: războiul pentru putere între companiile care doresc să deţină controlul postului de televiziune Realitatea Tv. Tocmai de aceea, aşa cum spuneam la începutul acestui comunicat, declin, cu respectul pe care vi-l port dumneavoastră ca scriitor şi gazetar, invitaţia la audiere publică. Nu doresc să contribui şi eu la accentuarea climatului de răfuială care înconjoară în aceste zile o instituţie de presă importantă din România. Nu doresc să fiu părtaş la compromiterea muncii jurnaliştilor din Realitatea Tv prin afişarea publică, deopotrivă de către domnii Sebastian Ghiţă şi Sorin Ovidiu Vântu, a unor acuze şi manifestări care demonstrează lipsa de respect faţă de profesie şi faţă de capitalul de credibilitate al unei instituţii de presă. Sper ca timpul pe care îl veţi câştiga în urma absenţei mele de la sedinţa ordinară a Consiliului să îl utilizaţi, şi de această dată, cu aceeaşi competenţă şi eficienţă pentru a apăra deontologia profesională şi, desigur, interesul publicului ascultător şi privitor. Doresc tuturor membrilor CNA mult succes şi luciditate.
Cu înţelegere, Adrian Ursu”.

×
Subiecte în articol: realitatea mass-media scandal cna