x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Conflict comercial negociat cu tunul

Conflict comercial negociat cu tunul

de Adrian N. Ionescu    |    23 Aug 2006   •   00:00
Conflict comercial negociat cu tunul

Platforma romaneasca de foraj ma-rin Orizont a fost atacata cu focuri de arma si ocupata de militarii ira-nieni, sub pretextul unor litigii co-merciale. Demersurile autoritatilor romane se lovesc de inactivitatea celor iraniene. Romania ar putea sesiza Consiliul de Securitate ONU.

Platforma romaneasca de foraj marin Orizont a fost atacata cu focuri de arma si ocupata de militarii iranieni, sub pretextul unor litigii comerciale. Demersurile autoritatilor romane se lovesc de inactivitatea celor iraniene. Romania ar putea sesiza Consiliul de Securitate ONU.

Ieri-dimineata, la ora 9:00, nave militare iraniene si un elicopter au atacat cu focuri de arma si au sechestrat platforma petroliera Orizont, aflata sub pavilion romanesc in apele internationale ale Golfului Persic. Cei 19 de petrolisti romani si cei sapte indieni de pe platforma se afla sub amenintarea soldatilor iranieni, dar sunt sanatosi, potrivit lui Gabriel Comanescu, presedintele companiei Grup Servicii Petroliere (GSP), proprietara platformei.

TERORISM. Compania a cerut sprijin prin radio navelor din zona, pe frecventa alocata semnalelor de urgenta in caz de terorism si piraterie, potrivit lui Gabriel Comanescu, citat de NewsIn. Pe de alta parte, autoritatile iraniene "nu sunt direct implicate", potrivit lui Mircea Has, insarcinatul cu afaceri al Ambasadei Romaniei la Teheran. Atacul iranienilor are loc la cateva zile dupa ce "oameni de afaceri iranieni ne-au amenintat, daca nu le lasam sau nu le vindem platforma Orizont", potrivit unei declaratii a lui Comanescu pentru Antena 3.

Platforma Orizont a fost retrasa din apele iraniene in urma unui litigiu comercial. Anterior, platforma Fortuna a fost recuperata din apele iraniene, "dupa terminarea contractului cu Oriental Oil Company Dubai", potrivit unui comunicat al GSP. "Aceasta societate a acumulat datorii catre GSP in valoare de 17 milioane de dolari."

FANTOMA. "Oriental Oil Company nu exista. Este o firma fictiva, neinregistrata si care a falsi-ficat documentele contractului", ne-a declarat Gabriel Comanescu. Upetrom Group Management detine 90% din actiunile GSP si este controlata de Comanescu, potrivit Mediafax. Upetrom, ca si Comanescu, s-ar afla sub influenta tandemului Liviu Luca - Sorin Ovidiu Vantu.

GSP a cumparat platformele de la Petrom in decembrie 2005, preluand si contractul prin care au fost inchiriate societatii Oriental Oil Company Dubai, inca din 2004. Aceasta sustine ca are in favoarea sa un ordin al instantei iraniene, desi romanii o acuza ca a cesionat ilegal contractul catre Oriental Oil Kish. Kish impreuna cu Petroiran au blocat platformele in Iran inca de la sfarsitul lunii aprilie. Totusi, Fortuna a scapat "in baza unui ordin judiciar al unei instante iraniene", spun reprezentantii GSP.

IMPACT BURSIER. Piata bursiera europeana a inregistrat scaderi dupa atacul platformei, indicele Dow Jones Stoxx 600 pierzand 0,3 procente, iar Euro Stoxx 50 suferind o scadere de 0,5 %, potrivit agentiei Bloomberg. "Problema iraniana afecteaza pietele bursiere", a declarat Franciso Salvador, de la firma de administrare de active financiare Venture Finanzas SA din Madrid. "Climatul geopolitic a fost destul de relaxat in cursul ultimelor sesiuni, dar aceasta veste reprezinta o tensionare a situatiei", a adaugat Salvador.

IMPACT LA ONU SI LA NATO
Autoritatile de la Bucuresti vor fi nevoite sa se adreseze Consiliului de Securitate ONU, "in absenta unor explicatii ale autoritatilor de la Teheran", a declarat fostul ministru de Externe, Teodor Melescanu, pentru NewsIn. Senatorul plaseaza incidentul in contextul discutiilor din Consiliul de Securitate, care asteapta un raspuns din partea Iranului referitor la solicitarea de stopare a actiunilor de imbogatire a uraniului. Melescanu nu exclude o legatura cu disputa Teheranului cu statele NATO. Potrivit conventiilor internationale, platformele au statut de teritoriu al Romaniei, care este membra NATO.
Liviu Maior, presedintele Comisiei de aparare a Senatului, considera ca se impune contactarea aliatilor NATO. Maior si liderul PSD, Mircea Geoana, au cerut presedintelui Basescu convocarea Consiliului Suprem de Aparare al Tarii (CSAT).
Ministrul Apararii, Teodor Atanasiu, considera ca nu este indicata convocarea CSAT inainte de culegerea tuturor informatiilor necesare, la a caror strangere lucreaza o celula de criza coordonata de MApN.

PROTESTE OFICIALE
Ministerul Afacerilor Externe a anuntat ieri ca mentine permanent legatura cu reprezentantii companiei Grup Servicii Petroliere, pentru a avea informatii cat mai exacte privind situatia personalului aflat pe platforma petroliera Orizont. Pentru a acorda asistenta necesara cetatenilor romani, o echipa a Ambasadei Romaniei la Teheran urmeaza a se deplasa, cat mai curand posibil, in zona. In acelasi timp, au fost initiate demersuri pe langa autoritatile iraniene, solicitandu-se clarificari privind situatia cetatenilor romani si eliberarea imediata a acestora, in conditiile in care au fost retinuti. In acest sens, ieri-dimineata, prin Ambasada Romaniei la Teheran a fost transmisa o nota verbala la MAE iranian, solicitandu-se, totodata, organizarea unei primiri urgente la conducerea MAE iranian pentru a fi clarificata situatia. In conditiile in care ieri a fost zi nelucratoare in Iran, intalnirea a fost programata pentru astazi. In paralel, a fost abordat ambasadorul iranian la Bucuresti, care, dupa verificarea informatiilor la Teheran, urma sa aiba o intrevedere la MAE in cursul zilei de ieri. In plus, insarcinatul cu afaceri al Romaniei in Iran, Mircea Has, a declarat pentru Mediafax ca a transmis, potrivit instructiunilor primite de acasa, un protest scris catre Ministerul iranian de Externe. Contactat telefonic de reporterii Jurnalului National, ofiterul de presa al Ambasadei Iranului la Bucuresti a confirmat ieri, in jurul orei 16:00, ca trimisul Teheranului la Bucuresti a avut o intrevedere la sediul MAE roman, dar nu a oferit detalii cu privire la ora cand a avut loc discutia sau la nivelul intalnirii. "Va rugam sa aveti rabdare si sa asteptati informatiile oficiale care vor sosi din Iran", a spus reprezentantul ambasadei. (Ana Ilie)
×
Subiecte în articol: observator potrivit platforma