x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Merkel, Barroso, Reding – în Congres la Bucureşti. Să-i primim cum li se cuvine

Merkel, Barroso, Reding – în Congres la Bucureşti. Să-i primim cum li se cuvine

15 Oct 2012   •   21:37
Merkel, Barroso, Reding – în Congres la Bucureşti. Să-i primim cum li se cuvine

Capitala intră sub talpa portocaliilor: Bucureşti este, la invitaţia lui Băsescu, gazdă a Congresului Partidului Popular European. Timp de trei zile, începând de astăzi vor fi prezenţi în ţara "loviturii de stat" Merkel, Barroso, Reding, Martens şi toată liota de politruci care le-au ţinut isonul în odioasa campanie de demolare a voinţei populare care a decis printr-un vot larg majoritar suspendarea lui Băsescu. Să le facem o primire cum li se cuvine!

Prezentăm programul Congresului, locurile de derulare a acţiunilor conexe acestei întâlniri la care participă. Manifestările principale au loc la Casa Poporului, a poporului ignorat şi jignit de înalţii oaspeţi ai lui Băsescu Traian care vin să-şi ia tainul!
______________________________________________

Cum se prezintă PPE?

Potrivit propriei aprecieri, PPE este cea mai largă şi cea mai influentă organizaţie politică de centru dreapta, ce include 73 de membri – partide, din 40 de ţări. Reprezentanţii PPE deţin în acest moment Preşedinţia Comisiei Europene şi a Consiliului European, 16 funcţii de şef de stat şi de guvern în UE şi 7 în ţări non-UE, 13 comisari europeni şi formează cel mai larg grup în Parlamentul European.
______________________________________________

Programul Congresului PPE
16 octombrie

● ora 16-20  adunarea politică a PPE - Sala Iorga, Palatul Parlamentului
● 20:30 Seară tradiţională la Caru’ cu bere
___________________________________
17 octombrie
● ora 11:30-14:30    PPE Preşedinţie şedinţă - Salonul Alb Palatul Parlamentului
● ora 15-19:45    Alegerea Preşedintelui PPE - Sesiune Plenară Sala Cuza
        Cuvântări şefi de stat şi de guvern
        Anunţare rezultate vot preşedinte PPE
        Nominalizare Secretar general PPE de către preşedintele PPE
● 19:30-22:30    PPE Summit şefi stat şi guvern – dineu - Sala Titulescu, Sala Omului
        Acces restricţionat – invitaţii
●  20:30        Dineu oferit delegaţiilor de Grupul PPE - Sala Unirii
____________________________________
18 octombrie
● 9-10:30        Grup PPE Studii Populare - Sala Brătianu, Palatul Parlamentului
● 9:30-12:30    Alegeri secretar general, vicepreşedinţi, trezorierul PPE
● 13:30-14        Conferinţă presă - Sala Spiru Haret
● 13:30-15     Prânz oferit de PDL la Sala Unirii
● de la 13:30    transfer cu autobuze la aeroport

Manifestări în  marja Congresului
În 16 octombrie, tinerii întreprinzători din PPE au şi ei o manifestare, amfitrioni fiind Răzvan Mustea şi Sorinel Moldovan. Mustea s-a remarcat ca naş al perechii Elena Băsescu – Syda, iar Moldovan a fost funcţionar la agenţia pentru sport în timpul scandalului Ritzy. Discuţiile au loc la Hotel Radisson – Calea Victoriei, fost Bucureşti. Este prevăzută şi o întâlnire cu Vivianne Reding, vicepreşedinte PPE şi Comisar European şi un dineu seara dat de fundaţia Konrad Adenauer. La ora 22:30 tineretul întreprinzător se va distra la Club Fratelli, locul preferat al holteiului Syda.
În 17 octombrie, la Hotel Intercontinental Centrul pentru Studii Europene are o sesiune unde vor fi gazde Sever Voinescu, Sebastian Bodu, TRU şi Luhan – ca europarlamentari PPE. Nu este prevăzut în program să vorbească Elena Băsescu.

Cine va vorbi la Congres?
A fost stabilită lista de vorbitori care se vor adresa Congresului în cadrul şedinţelor plenare. În 17 octombrie printre alţii pot fi urmăriţi Manuel Barroso, Băsescu Traian, Vasile Blaga, Joseph Daul, Vlad Filat, Hunor Kelemen, Wilfried Martens, Angela Merkel, Mihail Saakaşvilli, Donald Tusk, Herman Van Rompuy.
Pentru ziua de 18, lista vorbitorilor îi cuprinde ca vedete pe Victor Orban, Sali Berisha (Albania) şi Aurelian Pavelescu.

Cum ne-am trezit "gazde"?

Congresul PPE de la Marsilia, din decembrie 2011, a fost unul special pentru România. Delegaţia PDL a impresionat prin mărime: un avion întreg a transportat "desantul" de lideri care trebuia să convingă PPE să-i acorde cinstea de a găzdui următorul Congres PPE la Bucureşti: Traian Băsescu, Emil Boc (era premier), Roberta Anastase (şefă la Camera Deputaţilor), Sorin Frunzăverde, Baconschi (ministru de Externe), Udrea (ministru), Sulfina Barbu (ministru), Anca Boagiu (ministru) dădeau garanţia că vor putea asigura prin forţa instituţiilor pe care le conduceau, condiţii excelente pentru viitoarea reuniune continentală a portocaliilor.
Cu mare pompă, Martens anunţa că România va fi gazdă a celui de al 21-lea Congres PPE, în toamna 2012, la Bucureşti. Regimul austerităţii era lăudat de Martens care declara: "Sunt convins că românii vor fi recunoscători pentru aceste decizii şi nu vor cădea pradă strigătelor populiste ale stângii".
Românii nu au fost recunoscători. A căzut întâi Boc şi apoi Răzvan Ungureanu. Toată delegaţia de la Marsilia devenise în câteva luni fără serviciu sau, în cel mai bun caz, parlamentari. Băsescu era în situaţia cea mai umilitoare, de a fi demis. Congresul era în aer. S-a dat alarma şi… ştim ce au păţit. Ne-a rămas Băsescu la Cotroceni, ca să poată să asigure cât de cât, un minim de reprezentare oficială a României. Doar în 3 septembrie, PPE reconfirmă Congresul la Bucureşti, după ce Parlamentul a decis reîntoarcerea lui Băsescu la Cotroceni.

Fără măsuri excesive de securitate
Organizatorii îşi dau seama de situaţia complicată în care îşi desfăşoară Congresul. După demonstraţiile violente de la Atena împotriva cancelarului Merkel, PPE a ales discreţia. Nu sunt semne la Bucureşti că vin atâtea mărimi! PDL şi UDMR nu au organizat conferinţe de presă să anunţe că sunt partide-gazdă; Băsescu tace şi el; parcă acest Congres cade greu la stomac!
Jandarmeria şi Poliţia nu anunţă restricţii de circulaţie şi de acces în zona de desfăşurare a Congresului. Pentru protecţia demnitarilor străini, SPP a luat măsuri specifice pe care nu a ţinut să le comunice.

Unde vor sta congresiştii?

Cei peste 1.000 de participanţi la Congresul al 21-lea vor sta în hoteluri prin preajma Casei Poporului, pentru a simplifica deplasările. Au fost alese hotelurile Novotel (4*), Marriott (5*), Intercontinental (5*), Parlament (4*), Ibis Parliament (3*). De sejurul la Bucureşti se ocupă firma Perfect Tour, cunoscută pentru prosperitatea rezultată din contractele cu instituţiile de stat, câştigate în timpul mandatului Elenei Udrea la Turism.

×