x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Consecinte - Padurea Baneasa este sufocata de vile de lux

Consecinte - Padurea Baneasa este sufocata de vile de lux

16 Oct 2004   •   00:00

Toti consilierii municipali si-au unit fortele si au votat, fara nici un fel de comentariu, transferarea Padurii Baneasa din zona intravilana in extravilana.

MONICA ANDREI

SFIDARE. Vilele de lux au fost construite chiar si in mijlocul Padurii Baneasa
Motiv pentru care, cei care au cumparat in zona terenuri nu mai au, cel putin teoretic, nici o sansa sa-si construiasca vila cea visata. Insa lucrurile nu stau chiar asa. Nici pana acum legislatia in vigoarea nu permitea amplasarea unui imobil in mijlocul padurii, insa nimeni n-a tinut cont de acest lucru. Aleile, ce-i drept, mai ascunse ale Padurii Baneasa "gazduiesc" vile de lux care probabil ca au fost construire cu toate actele in regula. Proprietarii au primit autorizatii de constructii si mai ales de defrisare a copacilor, fara de care amplasarea imobilelor era imposibila.

Constructia de vile in Padurea Baneasa a luat amploare dupa 1990, in timpul lui Ceausescu doar trei persoane se puteau lauda cu faptul ca locuiesc in padure.

"Pe vremuri, in afara de familia mea, in Padurea Baneasa mai locuiau un mare dentist pe care comunistii l-au bagat in puscarie pe motiv ca facea afaceri cu aur si un fabricant de talpi, Penci se numea, care s-a imbogatit in timpul razboiului. Facea bocanci, nici el n-a avut o soarta mai buna, fiind batut de Securitate. S-a prapadit repede. Asa ca am ramas numai eu si m-am judecat 25 de ani pentru dreptul meu de proprietate. In ’48-’49 a fost nationalizarea, toate casele mai frumoase au trecut in patrimoniul statului, iar casa mea a fost data Asociatiei Generale a Vanatorilor si Pescarilor", ne-a povestit Andrei Ionescu.

REZERVA. Batranul este sceptic in privinta aplicarii ultimei decizii a consilierilor generali.

"S-a construit foarte mult in ultima perioada. Si pe vremuri, si acum erau interdictii. Parintii mei au construit casa asta din Padurea Baneasa prin anii 1925-1930, cand primar general era Dombrovschi, un miliar de cariera, care a interzis si el constructiile in padure. Si cu toate acestea, parintii mei au reusit sa ridice casa", a mai spus Andrei Ionescu. Semn ca Romania este de mult tara tuturor posibilitatilor. Fapt ce demonstreaza si constructiile imense care au aparut ca si ciupercile dupa ploaie pe aleile padurii. Nici macar padurarul nu mai crede ca hotararea adoptata in unanimitate de consilierii generali va fi respectata. "Aproape toata Padurea Baneasa este retrocedata. Pana la urma proprietarul poate sa faca tot ce vrea pe mosia lui. Nu vedeti ca se construieste ziua si noaptea", spunea un angajat al ROMSILVA, care a vrut sa-si pastreze anonimatul.

Padurea Baneasa a fost trecuta in zona 0 de impozitare, la sfarsitul anului 2002, in speranta ca impozitele foarte mari vor descuraja construirea haotica, lucru ce nu s-a intamplat. Prin noua decizie, proprietarii de contructii si terenuri din zona vor plati impozite pe terenuri si cladiri de aproape zece ori mai mici, adica echivalentul zonelor periferice din sudul Capitalei.
×