x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Consilierii PD-L şi PRM şi-au împărţit ciolanul

Consilierii PD-L şi PRM şi-au împărţit ciolanul

de Monica Andrei Capatos    |    01 Iul 2009   •   00:00
Consilierii PD-L şi PRM şi-au împărţit ciolanul
Sursa foto: Dan Marinescu/Jurnalul Naţional

De trei nopţi şi două zile, liderii partidelor reprezentate în Consiliul General al Capitalei negociază la sânge funcţii, pun la cale alianţe care să le aducă, evident, numai beneficii. Înţelegerea între PSD-PRM şi PNL pentru formarea unei majorităţi la nivelul decizional al Bucureştiului a picat. PRM a preferat să facă alianţă cu PD-L şi cu PNG-CD.



Bucureştenii n-au câştigat nimic, în schimb cei care vor controla totul în Capitală vor fi consilierii de la PD-L, care şi-au păstrat viceprimarul în persoana lui Mircea Raicu, cei de la PRM care au obţinut şi ei un post de vice, fiind reprezentaţi de Victor Iovici. Fostul viceprimar Robert Ionescu de la PNG-CD a primit un loc călduţ la Ministerul Economiei. În momente de genul acesta ies la iveală importanţa şi practic avantajele care se ascund în spatele unor funcţii din aparatul administrativ al Capitalei. Se negociază până la ultimul amănunt pe principiul ce-mi dai mie, ca să-ţi dau ţie. PRM a reuşit să întoarcă totul în favoarea PD-L. În prima fază, Vadim Tudor căzuse la pace cu Marian Vanghelie, astfel cele două partide, PRM şi PSD, împreună cu PNL puteau să formeze o alianţă care să conducă şedinţele Consiliului General. Însă ofertele venite de la PD-L se pare că au fost mai tentante, astfel că PRM s-a sucit şi a bătut în final palma cu partidul lui Emil Boc. Astfel, Vadim Tudor s-a ales cu un viceprimar general, Victor Iovici, şi cu alte avantaje negociate în miez de noapte. Iovici a venit pe locul lăsat liber de omul lui Gigi Becali, Robert Ionescu, luat de Adriean Videanu la Ministerul Economiei, pe post de secretar de stat. Cu alte cuvinte, pentru toată lumea s-a găsit câte ceva.

CARE PE CARE
Jocurile au fost făcute luni seară, aşa că ieri-dimineată au început să curgă declaraţiile. Primul a vorbit Mircea Raicu, care şi-ar fi pierdut funcţia dacă aleşii de la PRM s-ar fi înţeles cu cei de la PSD. Raicu a anunţat semnarea protocolului de colaborare cu partidul lui Vadim Tudor. A urmat primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, liderul grupului PNL pe Bucureşti: "PD-L şi PSD doresc să obţină cu orice preţ puterea şi controlul asupra resurselor Capitalei. Din această cauză sunt dispuşi să negocieze cu oricine. Din respect pentru bucureşteni, nu negociem posturi şi funcţii în absenţa asumării unui proiect clar". Atacurile au continuat în şedinţa Consiliului General, care în primele trei ore s-a rezumat doar la replici tipice unui spectacol  ieftin. Primul lucru pe care l-au făcut consilierii la începutul şedinţei a fost să formeze comisii peste comisii. Interesul lor pentru problemele cetăţenilor a fost probat în momentul în care o femeie a venit la microfon şi şi-a spus oful. Nu avea casă şi stătea de câteva săptămâni în faţa Primăriei Capitalei. Ca nişte domni ce sunt, consilierii s-au ridicat aproape toţi şi s-au dus să fumeze!  

Printre cele peste 60 de proiecte de pe ordinea de zi, consilierii au binevoit să voteze două proiecte importante, construirea de grădiniţe cu o capacitate de 2.000 de locuri şi amenajarea de parcări supraterane cu 7.000 de locuri.

Şedinta s-a terminat cu scandal după şase ore de circ. Iovici a fost ales viceprimar cu 30 de voturi pentru şi nici unul împotrivă, pentru că aleşii locali de la PNL şi PSD au părăsit sala. Cei de la PSD s-au reîntors pentru cea de-a doua şedintă extraordinară convocată de ei, dar de data asta s-au retras cei de la PD-L şi PRM, drept urmare, din lipsă de cvorum, şedinţa s-a suspendat.

N-au lipsit nici de data asta acuzele şi miştourile pe tema noii alianţe.

×
Subiecte în articol: observator pd-l