x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Consilierul primarului Oprescu rămâne în arest! Solomon Wigler fusese prins în flagrant în timp ce lua mită

Consilierul primarului Oprescu rămâne în arest! Solomon Wigler fusese prins în flagrant în timp ce lua mită

13 Iun 2015   •   11:58
Consilierul primarului Oprescu rămâne în arest! Solomon Wigler fusese prins în flagrant în timp ce lua mită
Sursa foto: Sorin OPRESCU / Foto: Intact Images

Consilierul personal al primarului Sorin Oprescu, Solomon Wigler, rămâne în arest, după ce Curtea de Apel Bucureşti a decis definitiv, vineri, să respingă contestaţia acestuia la măsura impusă de Tribunalul Bucureşti, în dosarul în care este acuzat că ar fi luat mită 204.000 de euro.

Judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Bucureşti a admis cererea de arestare preventivă pentru 30 de zile a lui Solomon Wigler, formulată de procurorii DNA după ce l-au reţinut pe consilierul personal al primarului Capitalei, prins în flagrant în timp ce primea 25.000 de euro, scrie antena3.ro.

Tribunalul Bucureşti a decis, în 4 iunie, arestarea preventivă a lui Solomon Wigler, consilierul personal al primarului Sorin Oprescu, în dosarul în care este acuzat că ar fi luat mită 204.000 de euro pentru intervenţii în aprobarea unor Planuri Urbanistice Zonale necesare construirii a trei supermarketuri.

În motivarea deciziei de arestare a lui Wigler, judecătorul arăta că acesta a perseverat în încercarea de a obţine foloase materiale prin faptul că lăsa să se creadă că are influenţă asupra funcţionarilor din Primăria Capitalei.

"Perioada infracţională (2012 -2015) şi frecvenţa actelor materiale demonstrează perseverenţa inculpatului în încercarea de a dobândi foloase materiale prin prezentarea pretinsei influenţe pe care a lăsat să se creadă că o are asupra funcţionarilor din aparatul administrativ al Primarului General al Municipiului Bucureşti şi asupra consilierilor din cadrul Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi justifică presupunerea rezonabilă că lăsarea în libertate a inculpatului prezintă un pericol concret pentru ordinea publică", motivează judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Bucureşti decizia de arestare preventivă a lui Solomon Wigler.

Solomon Wigler a fost suspendat din funcţia de consilier personal al lui Sorin Oprescu, ca urmare a anchetei declanşate de procurorii anticorupţie.

Procurorii DNA au arătat, în referatul prin care au cerut arestarea preventivă a lui Solomon Wigler, că acesta ar fi cerut mită de la un om de afaceri, garantând faptul că va interveni pe lângă primarul Capitalei, Sorin Oprescu, pentru a fi eliberate mai multe autorizaţii de construcţie. Procurorii nu au găsit însă probe incriminatorii la adresa primarului general.

Solomon Wigler a fost înregistrat audio-video în timp ce cerea sau primea mită în biroul său de la etajul 14 al Primăriei Capitalei, el spunându-i la un moment dat unui om de afaceri: "Tu le-ai adus ceva? Tu ai adus ceva bani sau ceva?". În referatul procurorilor se face referire la mai multe sume de bani cerute de Wigler unui om de afaceri, acestea totalizând 230.000 de euro.

Într-una dintre aceste situaţii, pentru a obţine autorizaţia de construire a unui sens giratoriu pentru un supermarket situat la intersecţia a două bulevarde, Solomon Wigler ar fi cerut să primească mita sub forma contravalorii unui contract de execuţie a lucrării pentru realizarea soluţiei de trafic.

Într-un alt caz, consilierul suspendat al lui Sorin Oprescu ar fi cerut aceluiaşi om de afaceri 15.000 euro pentru a interveni pe lângă ceilalţi consilieri, în aşa fel încât să fie votată o hotărâre legată de donarea unui teren. Wigler ar fi cerut ca banii să îi fie viraţi în tranşe de 4.000 sau 5.000 de euro, prin virament din contul bancar al soţiei omului de afaceri în contul soţiei consilierului.

Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Solomon Wigler ar fi cerut, în total, 230.000 de euro, unui om de afaceri, pentru ca Primăria Capitalei să aprobe planurile urbanistice zonale pentru construirea a trei supermarketuri în Bucureşti, dar şi pentru ca municipalitatea să ofere o donaţie.
 

×
Subiecte în articol: solomon wigler Sorin Oprescu mita arest dna