x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie pe piaţa distribuţiei de medicamente din România

Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie pe piaţa distribuţiei de medicamente din România

30 Oct 2008   •   00:00

Ancheta vizează o posibilă încălcare a Legii Concurenţei de membrii a două asociaţii de distribuitori şi importatori de medicamente.



"Prin acest demers se doreşte examinarea, din punct de vedere al regulilor naţionale şi comunitare de concurenţă, a implicaţiilor deciziei membrilor Asociaţiei Distribuitorilor şi Importatorilor de Medicamente (ADIM) şi cei ai Asociaţiei Distribuitorilor de Medicamente din România (ADMR) de a sista livrările de medicamente către farmacii şi spitale, pe fondul refuzului Ministerului Sănătăţii Publice de ajustare a preţului medicamentelor, în funcţie de evoluţia cursului valutar", se arată într-un comunicat al Consiliului. Legea concurenţei interzice orice decizii luate de asociaţiile de agenţi economici şi orice practici concertate, care au ca obiect sau ca efect restrângerea, împiedicarea ori denaturarea concurenţei pe piaţa românească, inclusiv cele care urmăresc limitarea sau controlul distribuţiei.

PIAŢA
"Blocajul de pe piaţa farmaceutică limitează accesul producătorilor de medicamente din state membre ale UE pe piaţa românească, existând astfel riscul afectării comerţului intracomunitar cu produse farmaceutice", a explicat Gheorghe Oprescu, preşedintele Consiliului. Inspectorii Consiliului Concurenţei au realizat deja o serie de controale inopinate la sediile principalilor actori din piaţă. Consiliul Naţional al Colegiului Farmaciştilor din România a anunţat, la începutul lunii, că distribuitorii de medicamente au încetat livrările, întrucât preţurile produselor farmaceutice sunt afectate de devalorizare, iar stocurile de medicamente din farmacii sunt pe cale de a fi epuizate.

PRODUCÂTORII
Deşi ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a anunţat după întâlnirea cu producătorii rezolvarea crizei medicamentelor, reprezentanţii celor două asociaţii au considerat că, de fapt, ceea ce s-a realizat până în acest moment reprezintă doar un pas în direcţia reactualizării preţurilor.

Distribuitorii şi importatorii de medicamente din România au solicitat Ministerului Sănătăţii Publice adoptarea, în regim de urgenţă, a măsurilor necesare care să permită reluarea cu efect imediat a aprovizionării cu medicamente de import a farmaciilor. Ministerul Sănătăţii a îngheţat preţurile de decontare a medicamentelor de 18 luni la un curs valutar de 3,32 lei pentru un euro şi 2,44 lei pe un dolar, deşi cursul de import este cu 15%-20% mai mare. Distribuitorii de medicamente au anunţat, miercuri, 29 octombrie, că vor relua livrările după ce ordinul care prevede reactualizarea preţurilor conform cursului de schimb valutar în vigoare va fi publicat în Monitorul Oficial.

×
Subiecte în articol: romania medicamente