x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Consiliul Concurenţei investighează băncile

Consiliul Concurenţei investighează băncile

31 Oct 2008   •   00:00

Consiliul Concurenţei s-a autosesizat şi a declanşat din oficiu o investigaţie având ca obiect o posibilă înţelegere între anumiţi agenţi economici activi pe piaţa serviciilor bancare şi interbancare.



"Investigaţia are la bază suspiciuni privind posibilul schimb de informaţii, precum şi anumite conduite comerciale evidenţiate, de altfel şi de mass-media, în acest sector", a declarat Gheorghe Oprescu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

În cadrul investigaţiei, inspectorii Consiliului Concurenţei au realizat o serie de inspecţii inopinante la sediile principalelor bănci.

Potrivit afirmaţiilor sale, reprezentanţii Consiliului au vizitat joi mai multe bănci comerciale "pentru colectarea de date". "Pentru această investigaţie, Consiliul s-a autosesizat în urma mai multor semnale primite din presă şi de la Banca Naţională a României. Investigaţia va viza, cel mai probabi, 3-4 bănci comerciale", a declarat Josef Nandor Nemeny, membru în Consiliul Concurenţei.

Printre băncile vizitate de inspectorii Consiliului Concurenţei se numără Bancpost, ING, Royal Bank of Scotland şi UniCredit. "La Bancpost, spre exemplu, s-au semnalat şi ridicări de comisioane fără contract", afirma Nemeny.

El precizează că problemele de comportament concurenţial în piaţă ale băncilor respective se referă inclusiv la "creşterea excesivă a dobânzilor, atât la credite, cât şi la depozite". "Au existat fenomene interesante de creştere a dobânzilor chiar şi la niveluri de peste 60% pe an. Probleme au fost şi pe piaţa interbancară, dar s-au mai atenuat. Piaţa monetară este în grija BNR, dar devine şi o problemă a Consiliului Concurenţei atunci când mai multe bănci afişează condiţii identice, spre exemplu, acelaşi nivel de dobândă", afirmă Nemeny.

×
Subiecte în articol: romania concurenţei