x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Consiliul Judeţean Hunedoara a alocat 10.000 de lei pentru expediţia de cucerire a vulcanului Ojos del Salado din Chile

Consiliul Judeţean Hunedoara a alocat 10.000 de lei pentru expediţia de cucerire a vulcanului Ojos del Salado din Chile

de Agerpres    |    26 Sep 2014   •   17:07
Consiliul Judeţean Hunedoara a alocat 10.000 de lei pentru expediţia de cucerire a vulcanului Ojos del Salado din Chile

Consiliul Judeţean (CJ) Hunedoara a alocat vineri suma de 10.000 de lei pentru susţinerea elevei Alexandra Marcu, din Deva, în încercarea acesteia de a cuceri vulcanul Ojos del Salado (6.893 m) din Chile, cel mai înalt din lume.

Expediţia este programată să aibă loc în luna decembrie, iar eleva de 17 ani va fi însoţită de tatăl său, cu care a mai escaladat cinci vârfuri din lume, în cadrul "Circuitului celor şapte vulcani", adolescenta afirmând că prin parcurgerea acestui proiect doreşte să stabilească un record pentru România.

"Sprijinul Consiliului Judeţean Hunedoara este binevenit şi le mulţumim pentru acest gest, mai ales că expediţia pe Ojos del Salado este una extrem de costisitoare. Cu banii oferiţi de Consiliul Judeţean vom putea acoperi cheltuielile de transport până în Chile. Ar mai fi nevoie de fonduri pentru această expediţie ce ar aduce numele României în atenţia tuturor", a declarat alpinistul Dan Marcu, tatăl Alexandrei. Conform unei estimări făcute de acesta, costul expediţiei ar putea urca până la 26.000 de lei, motiv pentru care Dan Marcu a deschis şi un cont al Asociaţiei "Sportul pentru toţi", unde poate primi sponsorizări.

Expediţia pe vulcanul Ojos del Salado va începe după 18 decembrie şi va dura circa 20 de zile. Cei doi şi-au propus o perioadă de aclimatizare, mai ales că ascensiunea pe acest vârf este apreciată ca una dintre cele mai grele lume, pentru că pe acest vulcan nu se găseşte apă sau zăpadă. "Vulcanul este situat în mijlocul Deşertului Atacama, cel mai uscat din lume, aşa că este puţin probabil să găsim apă acolo", a spus Dan Marcu.

Alături de cei doi alpinişti deveni se vor afla membrii unei organizaţii din Chile, care i-au contactat pe români pe Facebook şi le-au propus o ascensiune în comun. Alexandra Marcu este cunoscută pentru ascensiunile sale pe cei mai importanţi vulcani ai lumii: Mont Blanc (Franţa), Uhuru-Kilimanjaro (Tanzania), Kazbek (Georgia), Damavand (Iran) şi Giluwe (Oceania şi Australia).

Eleva din Deva este cel mai tânăr alpinist din Europa care a urcat pe vulcanul Pico de Orizaba (Mexic) şi cel mai tânăr român care a escaladat masivul Kazbek, din Georgia.

×
Subiecte în articol: alpinism ojos del salado hunedoara