x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Consiliul Naţional Secuiesc a adoptat şase hotărâri privind fărâmiţarea României

Consiliul Naţional Secuiesc a adoptat şase hotărâri privind fărâmiţarea României

de Claudiu Sere    |    06 Sep 2009   •   00:00

După acţiunile antiromânești de vineri de la Miercurea Ciuc, organizate de UDMR, acestea au continuat sâmbătă, la Odorheiul Secuiesc. De această dată, regizorul a fost Consiliul Naţional Secuiesc, un organism care de 5 ani de zile sare nestingherit la gâtul Constituţiei României, bineînţeles sub ochii adormiţi ai autorităţilor, şi solicită autonomia așa zisului Ţinut Secuiesc.

De remarcat este faptul că la aceste adevărate atentate la siguranţa naţională, ordinea publică a fost asigurată de un detaşament de 20 de persoane, echipate în uniforme ce aveau însemnele Ungariei, şi care fac parte din cadrul unei unităţi paramilitare care funcţionează sub egida EMI și care se antrenează de ani buni la Gheorgheni, în condiţiile în care Poliţia şi Jandarmeria română  din Odorheiu Secuiesc aveau trimişi în zonă doar 5 reprezentanţi.

Astfel, la adunare, unde au participat aproximativ 450 de persoane, şi-au mai făcut prezenţa şi europarlamentarul, Tőkés László, preşedintele Partidului Civic Maghiar, Szász Jenő, dar şi organizaţii ale tinerilor maghiari cum ar fi: Asociaţia Tinerilor Maghiari din Transilvania (EMI), "Mişcarea celor 64 de comitate" (HVIM).

Cu această ocazie au fost adoptate declaraţia privind reforma administrativă şi alte șase hotărâri: hotărârea privind sprijinirea proiectului de lege "Statutul de Autonomie a Ţinutului Secuiesc",  hotărârea privind simbolurile Ţinutului Secuiesc, hotărârea privind asocierea autorităţilor publice locale la nivelul Scaunelor, hotărârea privind instituţionalizarea Adunării Aleşilor locali din Ţinutul Secuiesc, hotărârea privind organizarea de referendumuri locale sau hotărârea privind reprezentarea aspiraţiei la autonomie a Ţinutului Secuiesc în structurile Consiliului Europei şi ale Uniunii Europene.


POPA TŐKÉS LÁSZLÓ SE LEAPĂDĂ DE UDMR
În timp ce se îndrepta spre microfon pentru a-şi ţine discursul, Tőkés László a fost fluierat, iar o voce din mulţime a strigat "Jos UDMR!". Popa Tőkés şi-a exprimat regretul că acum, când se apropie de cea de-a 90-a comemorare a Tratatului de la Trianon, încă sunt în faza de a căuta ieşiri din starea de învinşi. Tőkés a făcut o paralelă între situaţia din lumea sportului şi cea a politicii şi a subliniat că este nevoie de o solidaritate reală, căci solidaritatea actuală are lacune şi este fragilă. Totodată, Tőkés a susţinut că UDMR cochetează din nou cu partidele româneşti şi se pregăteşte nou să intre în Guvern, slăbind astfel lupta pentru autonomie. Dezamăgit din cauza primirii, europarlamentarul şi-a încheiat discursul subliniind că nu este un politician UDMR-ist. "Sunt aici pentru că aici mi-e locul, cu toate că m-am consumat mult săptămânile trecute, eu sunt unul dintre voi", a spus Tőkés László.


PREŞEDINTELE CNS, IZSÁK BALÁZS: "ŢINUTUL SECUIESC ESTE INDIVIZIBIL"
Preşedintele CNS, Izsák Balázs, a subliniat că împărţirea administrativ-teritorială a României este depăşită şi a afirmat necesitatea reformei administrative. Acesta susţine că reforma administrativă din România nu poate neglija principiul subsidiarităţii, iar reorganizarea administrativă trebuie să se bazeze pe voinţa comunităţilor locale. Totodată, preşedintele CNS a prezentat şi harta viitorului Ţinut Secuiesc autonom, iar exemplarul prezentat  în cadrul adunării l-a oferit drept cadou europarlamentarului Tőkés László. Apoi a continuat, frizând ridicolul: "Ţinutul Secuiesc este indivizibil şi nu poate fi înglobat într-o altă unitate teritorial-administrativă. Viitorul acestei regiuni nu poate fi imaginat altfel decât ca o unitate administrativ-teritorială de sine stătătoare cu prerogative sporite, situată între limitele sale regionale fireşti formate în cursul istoriei. La împărţirea administrativ-teritorială a României trebuie avut în vedere principiul european conform căreia o regiune nu se marchează, ci se recunoaşte", a afirmat Izsák Balázs. El a mai spus că s-a dorit ca această adunare să fie premergătorul Parlamentului secuiesc.

Vineri la Miercurea Ciuc, preşedintele UDMR a susţinut, nici mai mult nici mai puţin, că maghiarii sunt proprietari a aproape şapte la sută din România, întrucât acesta este procentul în care trăiesc, dar sunt proprietari şi a 25% din Ardeal şi a 80% la sută din Ţinutul Secuiesc. "În această ţară trăiesc 6,6 la sută maghiari şi atunci că trebuie să fim de acord că 7% din acest stat îi are ca proprietari pe maghiari. În Ardeal, în proporţie de 25% noi suntem proprietari şi dacă Ardealul va deveni vreodată regiune autonomă şi independentă, şi nădăjduiesc asta, aşa trebuie să stea lucrurile. În Secuime 80% suntem proprietari şi cu riscul de a-i deranja pe mulţi trebuie să spunem asta", a spus Marko Bela.

×