x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Consoartele, carate degeaba la Luxemburg

Consoartele, carate degeaba la Luxemburg

26 Apr 2005   •   00:00

Sotiile ministrilor nu au fost "reprezentative" pentru statul roman decat la concertul sopranei Angela Gheorghiu. La nici o alta activitate oficiala ele nu au fost prezente, iar numele lor nu figura nici macar pe lista invitatilor la receptia oferita de Ducele si Ducesa de Luxemburg, dupa semnarea Tratatului de aderare a Romaniei la UE.

  • de MONICA IORDACHE
  • SPECTACOL. Concertul Angelei Gheorghiu a fost singura activitate la care au participat si sotiile ministrilor prezenti la ceremonia de semnare a Tratatului
    Duse la Luxemburg pentru ca "au reprezentativitate diplomatica", dupa cum sustine un comunicat oficial al Guvernului, sotiile ministrilor nu si-au exercitat "reprezentativitatea" decat la concertul sopranei Angela Gheorghiu. Ele nu au mai fost prezente la nici un alt moment oficial, nici macar la semnarea Tratatului de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana.

    LIPSA. Desi nu aveau locuri rezervate alaturi de delegatia oficiala, in curtea interioara a Abatiei Neumunster, in care s-a semnat Tratatul, ele ar fi putut asista la ceremonie intr-o sala in care desfasurarea evenimentului era retransmisa pe un ecran. Sotiile nu au stat insa nici aici, iar in programul oficial numele lor nu figurau nici macar pe lista invitatilor la receptia oferita de Marele Duce si Marea Ducesa de Luxemburg, luni seara. Ca urmare, nevestele ministrilor si-au dedicat timpul plimbarilor prin oras, pentru unele ghid prin Luxemburg fiind chiar primarul general al Capitalei, Adriean Videanu, invitat de presedinte si premier la evenimentul din capitala micutului ducat.

    AERONAVA LUI CEAUSESCU. Daca la dus au fost nevoite sa se inghesuie cu ceilalti oficiali in aeronava Rombac, prea mica pentru o delegatie atat de mare, pe drumul de intoarcere si sotiile, si ministrii au respirat mai in voie. O parte a acestora, adica ministrul Culturii, Mona Musca, cel al Justitiei, Monica Macovei, si cel de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, precum si sotia acestuia au fost "expediati" la Bucuresti in aeronava Boeing cu care a mers presedintele Traian Basescu. Ghinionul lor a fost insa acela ca seful statului a hotarat sa aterizeze la Timisoara, pentru a vedea efectele inundatiilor, iar escala i-a mai costat ceva timp. Aeronava pe care Guvernul a inchiriat-o de la Romavia, in regim charter, a fost folosita ani indelungati de Ceausescu, iar acum deserveste diferite delegatii oficiale.

    Iliescu si-a aranjat vacanta cu Marele Duce



    ABANDONATI. Cei doi fosti presedinti au urmarit conferinta de presa de pe doua fotolii singuratice
    In centrul de presa de la Luxemburg, pustiu la ora conferintei de dupa semnarea Tratatului de aderare a Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana, doua foste personaje politice importante se plimba stinghere printre computerele destinate ziaristilor. Sunt Ion Iliescu si Emil Constantinescu. Se asaza unul langa altul pe niste fotolii si urmaresc declaratiile oficialilor pe un ecran.

    RETRAGERE. "Ce faceti, va retrageti si de la sefia grupului PSD din Senat?", incearca putinii ziaristi care mai erau acolo sa intre in vorba cu Ion Iliescu. "Oricum ma retrageam", raspunde fostul presedinte, fara sa para prea dornic de a intra in amanunte, dupa care trece la planuri de viitor. De vacanta adica, pentru ca in politica n-ar prea mai avea multe de facut. Luxemburgul era singura tara europeana pe care nici macar el, care si-a atras denumirea de globetrotter, nu o vazuse. I-a spus asta si Marelui Duce al Luxemburgului, iar acesta l-a consolat invitandu-l, peste zece zile, intr-o vizita privata in ducat, pentru a completa aceasta lacuna. Ar fi primul concediu facut cu doamna Nina in strainatate dupa turneul din ’66, cand au vazut Italia, Elvetia si Austria si vacanta la Ruse.

    IN URMA. In asteptarea momentului in care ar trebui sa plece impreuna cu toata delegatia oficiala la receptia oferita de Duce, Constantinescu deapana si el, cu ziaristii, amintiri despre Zoe Petre. Putin mai tarziu se alatura iar Iliescu. Intre timp, la capatul celalalt al culoarului, Basescu trece in viteza spre masina, urmat de Tariceanu aproape alergand. "Cu ce mergeti la receptie?", intreaba ziaristii. "Avem o masina. Mergem cu delegatia", raspunde Iliescu. "Pai vedeti ca Basescu a plecat. Si Tariceanu." Povestile despre Zoe Petre se opresc brusc. Iliescu il ia de cot pe Constantinescu si se grabesc sa prinda delegatia, nu de alta, dar parca Basescu nu da semne ca ar sta sa-i astepte pe ei. Momentul de glorie al lui Iliescu s-a consumat insa la ceremonia de semnare a Tratatului. A taiat podiumul pe care nu ar fi trebuit sa urce decat semnatarii, i-a luat la salutat pe toti ocupantii primului rand de scaune si, hotarat, a trecut si la al doilea, spre amuzamentul noilor guvernanti.

    TARICEANU, FARA LOC IN PREZIDIU
    RAZBUNARE. Premierul Tariceanu ar vrea sa-l enerveze pe presedinte reincalzind subiectul suvitei
    Premierul Calin Popescu Tariceanu a fost nevoit sa bata holurile centrului de presa, din lipsa de ocupatie. Dupa ceremonia de semnare a Tratatului, premierul a intrat in sala in care se tinea conferinta de presa comuna a oficialilor europeni si a reprezentantilor Romaniei si Bulgariei, hotarat sa asiste la declaratii. A ramas insa jenat in usa. Presedintele Basescu se instalase la prezidiu, alaturi de presedintele si premierul Bulgariei, in timp ce prentru el nu mai era nici un loc. S-a intors pe calcaie si a plecat din sala, colindand centrul de presa, cu aghiotantii dupa el si urmat de tandemul Constantinescu - Iliescu. Explicatia oficiala a fost ca Bulgaria a cerut expres ca si presedintele, si premierul sa fie prezenti la conferinta "din motive electorale". Adica nici unul sa nu isi aroge mai multe merite decat celalalt pentru semnarea Tratatului. "La noi nu a ajuns aceasta informatie", s-a explicat oficial, dandu-se vina pe Ambasada Romaniei la Luxemburg. In drum spre Bucuresti, in avion, Tariceanu parea ca a depasit momentul, dar si-a pregatit razbunarea. A vazut la Luxemburg, la intalnirea cu romanii de pretutindeni, o caricatura in care presedintele era reprezentat tot cu suvita in vant. Vrea sa i-o duca drept cadou, poate chiar la intalnirea in care va trebui sa discute despre anticipate.

    DEZORGANIZARE
    Ca de obicei, si reprezentantii ambasadei romane la Luxemburg s-au intrecut pe ei insisi la capitolul dezorganizare. Membri ai delegatiei au povestit amuzati cum cel mai rau a patit-o ministrul Integrarii, Ene Dinga (foto). In seara plecarii, a fost luat pe sus de la restaurant, suit in microbuz si dus la aeroport, dupa care i s-a spus: "Ramaneti in masina. Va ducem inapoi, ca aveti treaba maine la Luxemburg". "Pai, stiam si eu asta. De ce m-ati adus la aeroport?", ar fi replicat ministrul, dar nu a primit ca raspuns decat un ridicat din umeri. La asta s-a mai adaugat si faptul ca masinile ambasadei nu erau niciodata acolo unde demnitarii aveau nevoie de ele, facand ca brambureala sa fie completa. La Luxemburg este ambasador Tudorel Postolache, unul dintre economistii favoriti ai lui Iliescu.

    LAMURIRI DE LA MINISTERUL DE EXTERNE
    Jurnalul National a contactat telefonic Ministerul roman de Externe pentru a lamuri conditiile in care "potrivit reglementarilor diplomatice, sotia sefului statului, a premierului si a ministrului Afacerilor Externe au reprezentativitate diplomatica". Aceste precizari fusesera facute luni de catre Biroul de Presa al Guvernului, la insistentele presei. Potrivit MAE, "participarea demnitarilor romani impreuna cu sotiile lor la ceremoniile de la Luxemburg a fost convenita pe canale diplomatice impreuna cu autoritatile luxemburgheze". Mai mult, in ceea ce priveste asa-zisele "regulamente diplomatice" invocate de Guvern, Ministerul de Externe a precizat ca "nu exista o lege sau o colectie de regulamente, ci este o practica internationala care priveste protocolul fiecarui stat. Este vorba despre o practica de uz intern a fiecarui stat care tinde sa se uniformizeze in Europa". (Ana Ilie)
    ×
    Subiecte în articol: observator iliescu luxemburg