x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator "Conspiraţia nigeriană", prezentă şi în România, prin gigantul japonez Marubeni

"Conspiraţia nigeriană", prezentă şi în România, prin gigantul japonez Marubeni

de Dan Constantin    |    17 Iun 2012   •   15:44
"Conspiraţia nigeriană", prezentă şi în România, prin gigantul japonez Marubeni

FBI a urmarit timp de zece ani un grup de mari firme cu activitate in numeroase tari, care au incalcat in mod repetat si in cunostinta de cauza practicile comerciale folosind mijloace ilegale pentru obtinerea si mentinerea contractelor. Aceasta conspiratie a avut drept tinta lucrarile de inginerie, proiectare si constructie a unei gigantice investitii a Guvernului din Nigeria – terminalul de gaz lichefiat (GPL) din Bonny Island.

Corporatia Marubeni este ultima din “lotul' de cinci companii care au comparut in fata organelor de cercetare a activitatilor criminale si de justitie din SUA.

Investigatia – care a acoperit o perioada de mai bine de zece ani – a fost facuta de agentii FBI din Houston (Texas). Acestia au, intre alte cazuri rezolvate, si uriasa frauda Enron, care a produs un veritabil cutremur pe piata de energie, financiara si in companii de audit.

Noul caz, extrem de complex, a fost cercetat sub prevederile FCPA (Foreign Corrupt Practices Act), o lege votata de Senat in 1977, care vizeaza combaterea si sanctionarea practicilor de coruptie in strainatate.

“Conspiratia Bonny Island' a fost demantelata, si penalitatile si confiscarile aplicate de justitia americana s-au ridicat la 1,7 miliarde de dolari pentru schema de mituire a functionarilor statului nigerian, in scopul obtinerii de contracte, potrivit comunicatului FBI. Ultima companie din grupul conspiratorilor chemata in fata Diviziei de criminalitate a Ministerului Justitiei al SUA a fost Corporatia Marubeni, care a acceptat sa plateasca o penalitate de 54,6 milioane de dolari pentru participarea la mituirea functionarilor guvernamentali nigerieni pentru contractele din complexul industrial gazier din Bonny Island. Ministerul a depus un acord de urmarire penala si a amanat alte sanctiuni ce decurg din acuzatiile de conspiratie si complicitate la violarea FCPA de catre Marubeni.

Potrivit documentelor judiciare, Marubeni a fost angajat ca agent de risc de consortiul TSKJ (format din alte patru mari companii), pentru a-l ajuta sa obtina si sa pastreze contractele proiectului industrial amintit. Marubeni si-a asumat rolul, potrivit anchetatorilor FBI, de a plati mita oficialilor nigerieni, printre alte mijloace de succes in acest proiect.

TSKJ a fost format din Technip SA (Franta), Root (Marea Britanie – SUA) si JGC (Japonia). TSKJ a primit intre 1995 si 2004 contracte de peste 6 miliarde de euro de la Nigerian GNL, companie in care statul nigerian este cel mai mare actionar. Documentele judiciare citate arata ca, pentru a asista in obtinerea acestor contracte, consortiul a angajat doi agenti – Marubeni si Jeffrey Tesler, un avocat britanic, cu misiunea de a plati mita la o gama larga de functionari ai Guvernului nigerian. Sarcinile mituitorilor s-au impartit, potrivit anchetatorilor FBI, astfel: Tesler se ocupa de functionarii guvernamentali de top, iar Marubeni, de impartirea spagilor la oficiali de rang inferior. La momentele importante ce precedau atribuirea contractelor, Tesler si reprezentanti ai companiei Marubeni se intalneau cu functionari ai statului pentru stabilirea nivelului mitei si chiar a unui oficial care sa negocieze cu TSKJ aceste sume. In cadrul schemei de “livrare' a mitei, Marubeni a incasat 51 de milioane de dolari de la TSKJ pentru plati, in parte catre oficialii nigerieni.

In conformitate cu termenii acordului de urmarire penala amanat, Departamentul de Justitie a fost de acord sa amane urmarirea penala a corporatiei Marubeni cu doi ani. Astfel, pentru anii 2012 si 2013, Marubeni s-a angajat sa pastreze un consultant pentru conformitate, care sa se asigure ca indeplineste anumite standarde si coopereaza cu Departamentul in anchetele in curs. Daca Marubeni ramane in termenii acordului de urmarire penala amanat, Departamentul va respinge informatia penala la sfarsitul celor doi ani.

Cei care au participat la actiunea de mituire au fost condamnati la inschisoare ferma si confiscarea unor sume.

Firmele care sunt cu activitate cunoscuta si in Romania, participante la scema de mituire din Nigeria, au trebuit sa achite penalitati insemnate:

KBR, succesoarea lui Kellog Brown, recunoscuta ca vinovata, plateste 402 milioane de dolari; Snamprogetti are penalitati de 240 de milioane de dolari; Tehnip, care a pledat vinovat, are o amenda penala de 240 de milioane de dolari; JGC are de achitat 218,8 milioane de dolari.

Cea mai “vizibila' dintre firmele “conspiratiei nigeriene' in Romania este Marubeni, aflata acum intr-un termen de incercare sub supravegherea justitiei americane. Cauza in care a fost cercetat Marubeni in acest dosar instrumentat de FBI se afla, potrivit Biroului Federal de Investigatii, in prioritatea penala care vizeaza combaterea coruptiei la toate nivelurile. Procurorul american Channing Phillips preciza: “Darea de mita catre oficialii straini pentru a obtine o afacere erodeaza increderea publicului in sistemul de piata libera si submineaza guverne straine'.

Marubeni are circa 4.000 de angajati si 120 de oficii in 67 de tari. Pe site-ul companiei nu am gasit date despre investigatia FBI.

×