x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Constanta - Gravida SF

Constanta - Gravida SF

de Paula Anastasia Tudor    |    02 Sep 2005   •   00:00
Constanta - Gravida SF

Un caz de film SF s-a consumat la Constanta. O femeie de 37 de ani a trait noua luni cu iluzia ca avea un fat in pantece, pentru a afla, la "nastere", ca totul n-a fost decat o minciuna. Doctorul care a inseminat-o artificial se numeste Albota si profeseaza la Spitalul Judetean Constanta.

Un caz de film SF s-a consumat la Constanta. O femeie de 37 de ani a trait noua luni cu iluzia ca avea un fat in pantece, pentru a afla, la "nastere", ca totul n-a fost decat o minciuna.

Ea a capatat insa forme de gravida si sanii ei chiar produceau lapte. Doctorul care a inseminat-o articial se numeste Albota si profeseaza la Spitalul Judetean Constanta. Familia N. din Constanta se chinuieste de 14 ani sa faca un copil. Au trecut prin numeroase tratamente si operatii. In urma cu un an, au auzit de un medic celebru in Constanta care le-a fost recomandat cu caldura. O prietena le-a spus ca a fost singurul medic care a ajutat-o sa faca doi copii. Din acel moment, familia N. s-a increzut orbeste in acest medic.

POVESTEA. Acum 11 luni, la 10 octombrie, femeia a fost chemata de medicul ei obstretician, Popescu Albota, la etajul 6 al Spitalului Judetean Constanta pentru a-i face inseminare artificiala. I s-a atras atentia sa nu spuna nimanui acest fapt, pentru ca nu are voie sa faca asa ceva. "Cu un cateter (un tub lung) si o seringa s-a efectuat inseminarea. Aceasta se intampla duminica. Joi, a fost chemata sa-i faca un eco vaginal si atunci medicul i-a spus ca este insarcinata si va avea un copil. Tot de pe 10 octombrie a trecut-o pe un tratament cu pastile pe care el - medicul - i l-a procurat si i l-a administrat. Acestea nu erau ambalate, ci la vrac. Familia N. a incercat acum sa identifice ce pastile i-au fost administrate Catalinei N., dar nu a reusit. Nici una din farmacistele pe care le-au intrebat nu a putut sa spuna decat ca nu au vazut niciodata astfel de pastile si ca nu au cunostinta ca acestea ar fi comercializate prin reteaua de farmacii.

PRIMUL DIAGNOSTIC. La 17 octombrie anul trecut, femeia s-a simtit rau, acuza sangerari si dureri puternice de burta si s-a dus din nou la doctor. Atunci acesta i-a interzis sa mai mearga la serviciu, completandu-i si un formular de concediu medical cu repaus la pat, pentru ca exista riscul sa piarda sarcina. Pe concediul medical insa nu este trecut nici un diagnostic, ci doar un cod 2026. Interesandu-se acum ce reprezinta acest cod, familia N. a aflat ca este vorba de boli pulmonare si biliare. "Eu l-am intrebat de ce nu imi da concediu de risc maternal, insa doctorul mi-a raspuns: «Ca sa fii mai bine platita»", ne povesteste Catalina. "Apoi m-a tot chemat la spital sa-mi faca analizele, despre care tot timpul mi-a spus ca sunt in limite. Sumarul de urina nu l-am facut decat la spital."

"Ma chema la eco o data la doua saptamani si ne arata ceva care, intr-adevar pulsa, nu avea forma de copil, dar pulsa", povesteste nedumerita femeia.

"Cand eram in 5 luni, mama mea s-a imbolnavit in scurt timp si a murit. Nu m-a lasat sa merg nici sa o vizitez in spital, pe motiv ca pot lua ceva microbi si nici la inmormantare nu m-a lasat, spunandu-mi ca un asemenea soc m-ar putea face sa pierd copilul", isi aminteste Catalina cu lacrimi in ochi. "Cand eram in 6 luni jumate, m-am dus la un alt medic sa fac un eco, voiam sa-i fac poza copilului si sa o pastrez si stiam ca Albota nu are aceasta posibilitate, iar medicul respectiv mi-a spus atunci ca nu sunt insarcinata... L-am sunat imediat pe Albota si i-am povestit si a inceput sa se rasteasca la mine sa nu ma mai duc la tot felul de neavizati, m-a chemat a doua zi la spital si mi-a pus doppler-ul pe burta sa ascult copilul - intr-adevar auzeam ceva, atunci credeam ca e inimioara copilului meu, acum nu stiu ce sa mai cred."

"I-a facut de 4-5 ori si amniocenteza, am vazut cum a scos lichid din ea...", spune plangand sotul Catalinei.

De doua luni, femeii i-a fost intrerupt tratamentul (acum doua luni, in mod normal Catalina ar fi trebuit sa nasca - la 9 luni) si medicul o chema de doua ori pe saptamana la spital sa o consulte. "Mergeam la trei zile la spital cu sacosa dupa mine sa nasc. El, inainte de sala de operatii, ma consulta, dar invariabil, raspunsul era acelasi: ai rabdare, copilul nu se naste cand vrem noi, ci cand vrea el. Chiar daca faci cezariana, aceasta trebuie sa fie facuta aproape de momentul nasterii." "Eram deja speriata, deja depasisem cele noua luni, iar el imi tot spunea «Ai rabdare, o sa fie bine»." "Odata ne-a chemat la urgenta unde ne-a tinut vreo 4 ore, ii tot dadeam telefon, iar el ne tot spunea sa avem rabdare, ca va veni."

CRONOLOGIA. "Pe 21 august m-a durut din nou burta, m-a chemat la spital, mi-a facut un No-spa si m-a trimis acasa. "Daca nu se linistesc, te tai, daca da, inseamna ca sunt contractii false."

Pe 29 august femeia a avut sangerari, s-a speriat, l-a sunat, i s-a raspuns "ai rabdare". A doua zi s-au declansat dureri puternice de burta, l-a sunat - acelasi raspuns. "Miercuri deja sangeram puternic, am venit la 7:30 la spital si am asteptat pe o banca sa vina doctorul. Mai intai a venit sotia lui, i-au spus ce problema s-a declansat si ea a consultat-o, atunci au avut parte de cea mai ciudata experienta - li s-a spus ca sarcina s-a oprit din evolutie la 10 saptamani si ca ar trebui sa fie de urgenta chiuretata. Sotul Catalinei a plecat acasa dupa medic, l-a adus la spital, dar din nou au auzit: "Mergi pe mana sotiei mele sau mergi pe mana mea?" "Apoi, imi povesteste Catalina, mi-a facut o injectie si m-a chiuretat, dar a scos ceva foarte mic ce a incaput intr-o sticluta cat cea de penicilina si mi-a spus ca acesta merge sa i se faca biopsia." "Apoi mi-a spus ca va reveni in cateva ore, dar nu s-a mai intors. Am auzit ca de astazi a intrat in concediu, insa a venit totusi sa-mi semneze biletul de externare, insa nu a venit si pe la mine."

COMISIE LA CONSTANTA
In urma sedintei care a avut loc ieri la Spitalul Judetean Constanta, la care au participat directorul spitalului, Catalin Grasa, inspectorul DSP Tanta Culetu si, medicii sefi de sectie la Obstetrica Ginecologie s-a dat rezolutia ca acest caz trebuie investigat cu foarte mare atentie. Inspectorul Tanta Culetu spune ca ceea ce sustine femeia este incredibil, ca il cunoaste bine pe dr. Albota si ca nu crede ca ar fi capabil de asa ceva.
"Inca din rezidentiat dr. Albota s-a remarcat ca fiind un medic ginecolog si obstetrician foarte bun", ne-a declarat inspectorul DSP cu AMC.

VARIANTE
Catalina acum arata ca o femeie gravida, are burta tare si ar putea alapta... insa nu are pe cine. Comisia care s-a format in urma acestui scandal a consultat-o si i-a spus femeii ca nu a fost insarcinata niciodata si ca este posibil ca dorinta si credinta ei ca este insarcinata sa ii fi declansat aceste simptome.
×
Subiecte în articol: observator luni constanta spital