x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Constantin: Micii româneşti au intrat în legalitate. Vor putea fi comercializaţi şi pe piaţa Uniunii Europene

Constantin: Micii româneşti au intrat în legalitate. Vor putea fi comercializaţi şi pe piaţa Uniunii Europene

de Agerpres    |    10 Mar 2014   •   18:05
Constantin: Micii româneşti au intrat în legalitate. Vor putea fi comercializaţi şi pe piaţa Uniunii Europene

Micii româneşti vor putea fi comercializaţi şi pe piaţa Uniunii Europene, cele 297 de voturi obţinute luni în Comitetul Permanent pentru Lanţul Alimentar şi Sănătatea Animalelor (SCFCAH) permiţând utilizarea bicarbonatului de sodiu în prepararea micilor.

"Mă bucur că micii româneşti au intrat în legalitate. Consider că specificităţile culturale, tradiţionale şi, de ce nu, culinare ale fiecărui stat membru nu trebuie pierdute în procesul legitim de uniformizare a valorilor europene. Acest lucru înseamnă Uniunea Europeană. Mulţumim statelor membre şi Comisiei Europene, care au înţeles demersul României. Diplomaţia românească şi-a făcut excelent datoria", a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

În data de 20 februarie, votul din SCFCAH - comitetul permanent condus de Comisia Europeană (CE) şi în care sunt reprezentate la nivel de experţi statele membre - a fost amânat întrucât şapte state au fost nemulţumite că pe lista ce urma să fie supusă votului nu s-au aflat decât câteva produse, printre care şi micii româneşti. Întrucât nu exista o majoritate calificată, acordarea acestei excepţii nu a mai fost supusă la vot, iar producătorii care urmau să beneficieze de ea vor avea de aşteptat până în luna iulie.

În condiţiile în care nu se obţinea o majoritate, niciun procesator român din industria cărnii nu ar fi putut exporta mici în ţările UE, deşi ar fi putut produce şi comercializa în continuare pentru piaţa locală.

Datele statistice arată că în România se produc şi se consumă anual aproximativ 22.000 de tone de mici, însă piaţa neagră reprezintă circa 70-80%

Efectul principal al votului de luni este că producătorii vor putea exporta micii, dacă în perioada următoare votului nu vor fi înaintate obiecţii.

În prezent, micii pot fi produşi şi comercializaţi în România în baza unei derogări, întrucât aditivii utilizaţi la prepararea lor nu figurează în anexa II a Regulamentului 1333/2008, amendată în mai multe rânduri.

Conform Asociaţiei Române a Cărnii (ARC), cele două ingrediente care aveau nevoie de autorizare pentru a fi utilizate în prepararea micilor erau bicarbonatul de sodiu (E 500) şi carminul (E 120).

SCFCAH nu a supus la vot chestiunea autorizării acestor aditivi în prepararea micilor la reuniunea din 20 februarie, întrucât mai multe state membre au fost nemulţumite că nu puteau beneficiau de măsuri similare de protecţie pentru alte produse comercializate pe teritoriul lor şi nu s-a putut întruni majoritatea calificată necesară.

×
Subiecte în articol: mici mititei daniel constantin