x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Contabilul decide - Basescu, operat politic la Viena

Contabilul decide - Basescu, operat politic la Viena

de Magda Marincovici    |    09 Mai 2006   •   00:00
Contabilul decide - Basescu, operat politic la Viena

Ministrul Sanatatii, celebrul Nicola-escu, a reusit performanta sa bul-verseze si remediul pentru hernia de disc a presedintelui Basescu. Su-parat pe "comisia Oprescu", ministrul a propus o pro-prie comisie lui Traian Basescu si alternativa operatiei la Viena. Aseara tarziu, pacientul a fost transportat la Viena.

Tevatura fara precedent in legatura cu operatia de hernie de disc a presedintelui Traian Basescu. Initial, un grup de neurochirurgi romani urmau sa opereze pacientul, in noaptea de luni spre marti, la Spitalul Universitar. Ministrul Nicolaescu a dat totul peste cap si a propus o noua comisie, alegan-du-se varianta Viena.

Presedintele Traian Basescu a ales o clinica din Viena pentru operatia de hernie de disc. O solutie de ultima ora, luata pe ultima suta de metri, in regim de urgenta.

Ieri, in jurul orei 17:00, Sorin Oprescu spunea ca presedintele Traian Basescu este o urgenta medicala. Ca se afla la Spitalul Elias si ca in jurul orei 21:00 urma sa fie supus unei noi evaluari. Sorin Oprescu a anuntat la conferinta de presa ca profesorii Vlad Ciurea, conf. dr. Dan Voinescu si conf. dr. Gabriel Iacob il vor opera pe Traian Basescu, in noaptea de luni spre marti, la Spitalul Universitar.

O NOUA COMISIE. Nu se stie care au fost motivele care l-au determinat pe Eugen Nicolaescu ca, in jurul orei 21:00, sa dea tot scenariul peste cap. Ministrul Eugen Nicolaescu l-a vizitat pe Traian Basescu la Spitalul Elias si declara ca: "Am convenit cu presedintele Traian Basescu sa infiintam o comisie care sa il examineze". Potrivit ministrului, din noua comisie faceau parte academicianul Constantin Popa - neurolog, directorul Institutului de Boli Cerebro-Vasculare, doctor Florin Eduard Exergian, seful sectiei neurochirurgie la Spitalul Bagdasar-Arseni si doctorul Vasile Ciubotaru, sef de sectie neurochirurgie la acelasi spital. "Putem lua in calcul si varianta operarii in strainatate, insa nu as vrea sa ma pronunt inaintea medicilor care se vor aduna aici", spunea presei Eugen Nicolaescu.

Declaratia lui Eugen Nicolaescu venea la scurt timp dupa ce Sorin Oprescu facea cunoscut presei ca presedintelui Traian Basescu i s-au prezentat variantele si ca el ar fi optat pentru a fi operat in tara, de medici romani. In sprijinul acestei solutii este si informatia potrivit careia medicii romani s-au consultat cu colegii lor neurochirurgi de la Viena si ca acestia au fost de acord cu solutia chirurgicala.

VARIANTELE. La iesirea din Spitalul Elias, in jurul orei 22:00, Nicolascu declara: "Comisia de sanatate a MS a evaluat starea de sanatate a presedintelui si s-a decis ca presedintele trebuie sa se opereze foarte repede. Presedintele va fi cel care va decide locul unde va merge. El are doua solutii: sa se opereze in strainatate sau in Romania. Am incercat sa gasim o echipa de medici care sa faca operatia in aceasa noapte in Romania sau in strainatate".

Si Traian Basescu a optat pentru varianta: operatie la Viena. Intr-un comunicat al Presedintiei, sosit la redactie in jurul orei 22:45, se confirma ca Traian Basescu se opereaza de hernie de disc la Viena. El a fost transportat cu o aeronava speciala, la o clinica de specialitate din Viena pentru a fi operat.

ALTI PRESEDINTI OPERATI
Posibila interventie chirurgicala pentru hernie de disc in cazul presedintelui Traian Basescu n-ar fi o premiera de intrare a unui presedinte al Romaniei in sala de operatie. Inainte de anul 2000, presedintele Ion Iliescu a avut neplaceri la vezica biliara si a fost operat prin chirurgia clasica. A doua interventie la care a fost supus Ion Iliescu, de asta-data cand nu mai era presedinte, a insemnat interventia pe vasele care alimenteaza cu sange inima. O echipa mixta de cardiologi de la Institutul Inimii de la Fundeni si de la Spitalul de Urgenta Floreasca au montat un stent (un manson) care sa tina dilatata coronara si Ion Iliescu se simte in forma. Si presedintele Emil Constantinescu a fost operat de colon de o echipa condusa de profesorul Irinel Popescu, seful Clinicii de transplant hepatic si chirurgie generala de la Fundeni. (Florin Condurateanu)

TARICEANU
Premierul Tariceanu a stat, ieri dupa-amiaza, doar cateva minute la Spitalul Elias. El a venit sa il viziteze pe presedintele Traian Basescu. Premierul nu a dat nici o declaratie, nici la intrarea, nici la iesirea din spital. Medicul Sorin Oprescu a refuzat sa dea detalii despre posibilitatea ca seful statului sa nu-l fi primit pe premier. In schimb, Tariceanu se va afla si el saptamana aceasta la Viena, mai precis joi, pentru a participa la un meci de fotbal organizat in scopuri caritabile, cu ocazia summit-ului "UE-America Latina" care va avea loc in Austria. Echipa in care va evolua seful Executivului se numeste "FC Europa".

AMANARE
Programul sefului statului pentru aceasta saptamana a fost suspendat. Palatul Cotroceni a anuntat ieri ca si vizita pe care presedinta Finlandei, Tarja Halonen, urma sa o efectueze in Romania intre 9 si 11 mai a fost amanata. Traian Basescu mai avea programate cateva iesiri publice in aceasta saptamana, printre care participarea la inaugurarea monumentului dedicat presedintilor fondatori ai UE. (Oana Stancu)
×