x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Contestarea sistemului politic românesc

Contestarea sistemului politic românesc

de Marina Constantinoiu    |    18 Ian 2012   •   21:00
Contestarea sistemului politic românesc

'De mai multe zile, strazile Romaniei rezoneaza de la strigatele manifestantilor. Toata lumea era mirata de calmul social din Romania, in ciuda problemelor economice si a ma­su­rilor de austeritate luate de Guvernul lui Emil Boc. Dar in ultimele zile strada a reactionat, facand vizibila o nemultumire a populatiei constatata, de altfel, de sondajele de opinie pu­blica. Timp de sapte zile deja, toate marile orase ale Romaniei au fost inundate de manifestatii, de proteste la adresa presedintelui Traian Basescu si a Guvernului lui Emil Boc', relateaza rtbf.be.

'Evenimentele au un caracter spontan, o miscare populara fara lider si fara slogan preluat de la un partid politic. Revendicarile s-au inmultit, cererile nu se mai limiteaza la renuntarea la proiectul legii sanatatii, ci s-au extins la subiecte din ce in ce mai diverse: taxa auto, cresterea salariilor profesorilor, legea privind meciurile sportive, demisia presedintelui sau alegerile anticipate. Politia si Jandarmeria, surprinse de evolutia evenimentelor au mobilizat efective impresionante. Reactia re­pre­zen­tan­tilor Puterii a intarziat, iar Opozitia si-a declarat solidaritatea cu protestatarii, facand apel la calm', relateaza rtbf.be.

'Un numar de 13.000 de persoane au iesit in strada in 52 de orase, pentru a cere demisia presedintelui si a Guvernului. Fara unitate in revendicarile lor, manifestantii par a fi nemultumiti de intreg sistemul politic. Diversitatea manifestantilor este remarcabila: studenti, profesori, intelectuali, handicapati, suporteri ai echipelor de fotbal sau vedete TV', enumera sursa citata.

Protestele din Romania evi­den­tia­za imaginea tot mai sumbra din re­giune, apreciaza agentia Associ­a­ted Press, citata de Mediafax, adau­gand ca in statele din fostul bloc sovietic ce fac parte din Uniunea Europeana, frus­trarea creste din cauza stagnarii eco­nomice si a guvernarii ingri­jo­ra­toa­re, incurajand protestele si impre­dic­tibilitatea ce ar putea pune in pericol cresterea si stabilitatea intr-o re­giune deja marcata de tulburari. 'Dar deocamdata, furia este cu siguranta mai mare in Ungaria si in Romania, in ambele tari evolutia evenimentelor fiind modelata de mostenirea re­gimurilor comuniste', noteaza AP.

×
Subiecte în articol: observator