x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Contestatarii Oanei Hăineală, hăituiţi de DNA şi ANI

Contestatarii Oanei Hăineală, hăituiţi de DNA şi ANI

de Iulia Barbu    |    20 Ian 2013   •   18:53
Contestatarii Oanei Hăineală, hăituiţi de DNA şi ANI
Sursa foto:
DNA a spart biroul de la CSM al judecătorului Adrian Toni Neacşu, pentru o percheziţie de week-end

Procurorii DNA au descins vineri seară la sediul Consiliului Superior al Magistraturii şi au pus sechestru pe un calculator al unui magistrat al Secţiei pentru judecători a Consiliului. Procurorii DNA fac investigaţii în ceea ce îl priveşte pe judecătorul Adrian Neacşu din CSM, pe care l-au citat la sediul DNA pentru 24 ianuarie, afirmă surse judiciare, precizând că din biroul acestuia a fost ridicat calculatorul.

Pe de altă parte, în 7 ianuarie ANI le-a comunicat judecătorilor CSM Horaţiu Dumbravă şi Adrian Neacşu că se fac investigaţii în cazul lor, pentru ultimul magistrat verificările vizând Programul Jurindex.

Radu Tudor, realizatorul emisiunii “Punctul de întâlnire”, a afirmat, într-o convorbire telefonică la Antena 3, că o astfel de procedură este fără precedent în istoria justiţiei din România, adăugând că “descinderile care se fac noaptea” sunt de neacceptat într-o democraţie. “Înţeleg, din surse judiciare, că aceşti procurori ai DNA nu înţeleg cu ce competenţă au descins azi-noapte la sediul CSM şi au pus sechestru pe mijloacele de comunicare ale unor judecători din Secţia de Judecători a CSM. (...) Vedem că sunt presiuni politice asupra unor persoane care îndrăznesc să îşi exprime liber punctul de vedere”, a mai spus Radu Tudor.

DNA, util CSM-ului

Această Secţie pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a cerut judecătorilor Alina Ghica şi Cristi Danileţ “să-şi asume reprezentarea reală şi responsabilă a corpului profesional al judecătorilor şi să-şi retragă candidaturile pentru funcţia de vicepreşedinte al CSM, evitând astfel adâncirea crizei”. Totodată, ea a mai cerut anularea alegerilor şi pentru funcţia de preşedinte al CSM.

Judecătorul Horaţius Dumbravă a citit, în urmă cu o săptămână, declaraţia judecătorilor, adoptată cu şapte voturi din opt. Potrivit documentului, alegerea preşedintei CSM Oana Hăineală este condamnată. Mai mult, judecătorii acuză acţiunea de învrăjbire a procurorilor cu asociaţiile profesionale ale magistraţilor, acţiune care ar fi fost pusă la cale de şeful interimar al Ministerului Public, Daniel Marius Morar. “CSM trebuie resetat... rezultatul alegerilor din 4 ianuarie 2013 este lipsit de legitimitate, ridicând şi serioase probleme de legalitate!”, a precizat Horaţius Dumbravă.

Demisie pentru deblocare

“...Evenimente derulate înainte, în timpul şi după procedura alegerilor creează impresia că alegerile pentru preşedinţia CSM au fost subordonate altor interese decât cele superioare ale sistemului judiciar şi că jocuri obscure de culise au determinat rezultatul final, transparenţa, corectitudinea şi responsabilitatea procedurilor fiind sacrificate. La acest moment, rezultatul procedurii din 4 ianuarie 2013 este lipsit de legitimitate, ridicând şi serioase probleme de legalitate... Ca o deblocare a acestei situaţii solicităm demisia de onoare a doamnei procuror Oana Schimdt Hăineală, precum şi judecătorilor Alina Ghica şi Cristi Danileţ să renunţe la candidaturile de vicepreşedinte”, se arată în declaraţia judecătorilor.

Instanţele din ţară au votat în lanţ revocarea membrilor CSM Cristi Dănileţ, Alina Ghica, Horaţius Dumbravă şi Alexandru Şerban. Mai mult, judecătorii Tribunalului Mehedinţi au cerut revocarea Mona Lisei Neagoe şi lui Adi Neacşu, reproşându-le că au acceptat jocuri de culise. Toţi judecătorii electori s-au mobilizat şi au decis să voteze revocarea mai multor membri CSM, fiind nemulţumiţi de modul în care au fost reprezentaţi de aceştia sau de felul în care au acţionat la deja cunoscuta şedinţă CSM de vineri, 4 ianuarie 2013.

Preferata lui Băsescu

Şi lumeajustitiei.ro arată cu lux de amănunte modul în care DNA a spart biroul de la CSM al judecătorului Adrian Toni Neacşu, pentru o percheziţie de week-end. Mobilul dosarului: o presupusă falsificare a unor declaraţii cu prejudiciu de 10.000 de euro. Capii Secţiei de judecători a CSM care au cutezat să ceară demisia Oanei Hăineală de la şefia Consiliului, adică Dumbravă şi Neacşu, s-au ales, ca un făcut, cu dosare la DNA şi ANI, precizează luju.ro.

“A cere demisia de la şefia CSM a procuroarei Oana Hăineală (preferata lui Traian Băsescu) devine o crimă de lezmaiestate pentru instituţiile care se fac preş în faţa lui Traian Băsescu. La doar câteva zile după ce Secţia de judecători a CSM, avându-i ca lideri pe Horaţius Dumbravă şi Adrian Toni Neacşu, a solicitat demisia de onoare a Oanei Hăineală din funcţia de preşedinte al CSM, precum şi judecătorilor Alina Ghica şi Cristi Vasilică Danileţ să nu mai candideze la preşedinţia Consiliului, cei doi protagonişti s-au ales cu dosare urâte. Dumbravă cu un dosar la ANI, pentru un presupus conflict de interese, iar Adrian Toni Neacşu, cu un dosar penal de corupţie la DNA, cu un obiect mai mult decât ciudat faţă de competenţele acestui parchet: falsificarea unor declaraţii, cu un prejudiciu de vreo 10.000 de euro.

Nu spunem că cei doi sunt vinovaţi de ceva ori nevinovaţi. Însă faptul că sunt luaţi unul după celălalt la câteva zile după ce au cerut demisia procuroarei Oana Hăineală din CSM relevă fără putinţă de tăgadă că instituţiile preşedintelui Traian Băsescu (ANI şi DNA) au acţionat, ca un făcut, ca la un ordin, împotriva celor doi, mai ales că presupusele fapte sunt vechi de ani de zile!”, potrivit luju.ro.

“Lumeajustitiei.ro a contactat-o telefonic pe purtătoarea de cuvânt a CSM, Monica Prejmereanu, care a refuzat să confirme dacă la sediul CSM a avut loc o percheziţie în biroul judecătorului Adrian Toni Neacşu, dar nici n-a infirmat. Fapt ce denotă secretomania instituţiei, generată poate de faptul că percheziţia s-ar fi făcut fără un aviz al CSM, cum cere legea. Spunem aceasta pentru că, deşi am contactat anumiţi judecători din CSM, aceştia ne-au declarat că nu au ştiinţă despre un asemenea eveniment. Ar fi foarte grav dacă DNA a efectuat o percheziţie la un membru al CSM fără autorizaţie şi aviz de la CSM, cum cere legea...”

×
Subiecte în articol: haineala contestaţii dosar dna