x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Contre pentru Delta

Contre pentru Delta

16 Feb 2005   •   00:00

OBSERVATOR
TULCEA - Ministerul Mediului si Guvernul Romaniei sunt pe pozitii diferite Ministerul Mediului si Guvernul Romaniei au pozitii diferite in chestiunea celor doua procese pe problema concesionarilor din Delta Dunarii in care ambele institutii sunt implicate. Daca ministerul pare ca doreste rezolvari pe cai amiabile, Guvernul a formulat o pozitie oficiala in care sustine continuarea procesului.
ALEXANDRU NASTASE

"ATACAT". Raza de actiune a guvernatorului Virgil Munteanu devine tot mai restransa
Din 2002, anul incheierii contractelor de concesionare, au existat 18 procese in care Administratia Rezervatiei Delta Dunarii (ARBDD) a fost chemata in judecata, acuzata de diferite nereguli. Verdictele pronuntate nu au confirmat insa acuzele. ARBDD a castigat toate procesele, indiferent de instantele care le-au judecat. In acest moment, pe rol mai sunt doar doua procese, recursuri formulate de Asociatia Populatiei Locale si a Pescarilor Autorizati "Pescarii Deltei" si de Comunitatea Rusilor Lipoveni din Romania. Reclamantii cer anularea licitatiei in baza careia s-au acordat contractele de concesionare si nelegitimul drept de preemtiune al populatiei locale, iar paratii sunt ARBDD, ministrul Mediului si Guvernul Romaniei. Unul dintre procese se judeca la Inalta Curte de Casatie si Justitie, iar celalalt, la sectia comerciala a Tribunalului Bucuresti.

OPINII CONTRADICTORII. Sursele noastre confirma ca, in ciuda celor doi ani de procese si a victoriilor anterioare obtinute la toate instantele care au judecat cazurile, Ministerul Mediului doreste rezolvarea pe cale amiabila, in afara tribunalelor, a celor doua cazuri. Pozitia ministerului, inca neconfirmata oficial, este aceea de a cadea la intelegere cu reclamantii. Hotararea se bate cap in cap cu o hotarare a Guvernului Romaniei, formulata la sfarsitul lunii ianuarie, prin care Executivul sustine continuarea procesului. Documentul, o intampinare catre Inalta Curte de Casatie si Justitie, este semnat de secretarul general al Guvernului, Mihai Voicu.

ABERATII. Interesele locale din Tulcea sustin ideea ca resursa piscicola din Delta Dunarii sa treaca in administrarea Ministerului Agriculturii, iar terenurile din Delta sa fie preluate de consiliile locale, Administratia Rezervatiei ocupandu-se numai de zonele strict protejate. Se incearca restrangerea puterilor ARBDD si ale guvernatorului Virgil Munteanu. "Administratia Rezervatiei nu ar mai avea dreptul sa se opuna la jafurile si ilegalitatile din Delta Dunarii. Dupa parerea unora, ar trebui sa se ocupe doar de zonele strict protejate. Consecinta imediata? Printr-o hotarare a prefectului, Politia de frontiera nu mai are dreptul sa verifice braconierii. De asemenea, echipele concesionarilor vor reduce motoarele spre 0, iar paza fondului piscicol din toata Delta Dunarii va fi asigurata de 30 de agenti ecologi, angajati ai ARBDD-ului, si de cei 7 oameni ai Inspectiei Piscicole", a declarat guvernatorul Virgil Munteanu.

×
Subiecte în articol: observator delta delta dunării